Κυριακή, 20-ΙΟΥ-2025, 6:42 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
ΑΡΧΑΙΟΣ Ε.Τ. ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΘνητοςDate: Σάββατο, 14-ΜΑ-2011, 10:46 PM | Message # 76
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Γραφεις μια εκδοχη , και ?
Επισης , ο Ηρακλης αμφισεξουαλικός ???
Οτι να'ναι ?
Με δικα σου λογια , οχι με το τι λενε τα παπαγαλακια .


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Σάββατο, 14-ΜΑ-2011, 11:07 PM | Message # 77
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Για το Δια έγραψα πιο πάνω και περιμένω απάντηση.

Quote (alexandra)
Μέχρι και θεό μπεκρή έβγαλαν (Διόνυσος)!!!!!

Μπεκρής ο Διόνυσος;;;;;;;;;;;; Πες μου που αναφέρεται ότι τον μάζεψαν από το καπηλιό με το 166;;; happy

Χωρίς πλάκα, όταν λες κάτι μην το λες αόριστα! Δώσε κάποια στοιχεία. Που το διάβασες, τι λέει η ιστορία κλπ. Και ένα - ένα. Για να μπορούμε να κάνουμε συζήτηση και ανάλυση. Όπως λέει και ο Θνητός, έβαλες Δία, Διόνυσο, Ηρακλή κλπ. Ένα-ένα με σαφή παραδείγματα και αναφορές και όχι αόριστα!

Υ/Γ.: Η Μυθολογία ΔΕΝ είναι παραμύθια. Έχει την ίδια γραμματική ρίζα με την μύηση, τον Μύστη και το ΜΥΣΤΙΚΟ!!!!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.


Message edited by Αθηναίος - Σάββατο, 14-ΜΑ-2011, 11:08 PM
 
KronosIIDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 3:36 PM | Message # 78
Μέλος που ξέρει πολλά
Group: Special User
Messages: 342
Awards: 2
Reputation: 2
Status: Offline
H μυθολογεια ειναι κατι σαν της παραβολες του "Ιησου".
Ιστοριες με αλληγορικο νοημα που ομως βασιζονται σε αληθειες.


απο τους πιθηκους στους υπερπιθηκους..
Ακομα πιθηκια ομως..
 
alexandraDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 3:49 PM | Message # 79
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Οκ λοιπόν ας ξεκινήσουμε από το Διόνυσο!

Ορίστε λινκ http://www.apologitis.com/gr/ancient/dion-orf.htm

Απόσπασμα αυτού: Στην ανάγλυφη παράσταση της νότιας όψης, βλέπουμε τον «ένδοξο θεό» Διόνυσο, ο οποίος δεν μπορεί να βαδίσει όρθιος απ’ το μεθύσι και υποβαστάζεται από μια μαινάδα. το 166 της εποχής ναι ήταν μια μαινάδα!

Ας εξετάσουμε αυτό και προχωράμε και στα άλλα για να μην ανοίγουμε πολλά μέτωπα συγχρόνως!

 
georgiaDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:00 PM | Message # 80
Εξωγήινος επισκέπτης
Group: Special User
Messages: 68
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Κοιτάξτε εγώ πιστεύω πως είναι μια πολύ μπερδεμένη ιστορία. Και οι 2 σας έχετε δίκιο! Η διαφορά είναι ότι όλα αυτά είναι μια μίξη των κειμένων που παρουσιάζουν τους 12θεους ως ένα μυστικιστικό θέμα με απόκρυφα μυνήματα. Και την άλλη πλευρά που τους προυσιάζει με καθαρά ανθρώπινα πάθη γιατί μην ξεχνάμε πως οι διμιουργοί τους αλλά και οι μετέπειτα αναλυτές ήταν και θα είναι άνθρωποι.

Message edited by georgia - Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:00 PM
 
KronosIIDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:00 PM | Message # 81
Μέλος που ξέρει πολλά
Group: Special User
Messages: 342
Awards: 2
Reputation: 2
Status: Offline
Ευχαριστω δεν θα παρω.

απο τους πιθηκους στους υπερπιθηκους..
Ακομα πιθηκια ομως..
 
georgiaDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:01 PM | Message # 82
Εξωγήινος επισκέπτης
Group: Special User
Messages: 68
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Quote (KronosII)
Ευχαριστω δεν θα παρω.

Τι ενοείς?

 
ΑθηναίοςDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:01 PM | Message # 83
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Μην τρελαθούμε τελείως! Πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να περπατήσει: Μήπως αγκαλιάζονται;; Λέω εγώ τώρα! Το μνημείο θα έχει και επιγραφή. Η επιγραφή λέει ότι ο Διόνυσος δεν μπορεί να περπατήσει από το μεθύσι;;;

Ο φαλλός που υπάρχει επάνω στο μνημείο είναι ασχημονία;;;

Φίλη Αλεξάνδρα, εγώ σου ζήτησα κάτι χειροπιαστό και μου αντιπαραθέτεις τον Απολογητή;;;; Ένα Ιουδαιοχριστιανικό site;;;
Έλεος. Ο φαλός γι' αυτούς είναι κακό πράγμα και πρέπει να κόβεται happy biggrin

Παραδείγματα από αρχαία κείμενα θέλω κι όχι Ιουδαιοχριστιανική προπαγάνδα!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
alexandraDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:30 PM | Message # 84
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Αυτό για το Ιουδαιοχριστιανικό site ομολογώ πως δε το ήξερα. Εγώ απλά διαβάζω κείμενα στο ίντερνετ αλλά τα κόλπα αυτά δεν τα ξέρω!
Ας δούμε αυτό το site http://www.nikaria.gr/pages....82.html

Εδώ σαφέστατα δεν τα λέει τόσο χοντρά-φανατικά όπως ο Απολογητής αλλά πάλι βγάζεις ανάλογα συμπεράσματα ειδικά διαβάζοντας αυτό το απόσπασμα: Όπως είδαμε, ο Διόνυσος αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από τους ανθρώπους γιατί τους γνώρισε την υπέροχη γεύση του κρασιού. (Δηλαδή το συμφέρον τους! Η δικαιολογία που μεθοκοπούσαν!)

Σε αυτο το λινκ http://truth.freeforums.org/topic-t2233.html επειδή είναι τεράστιο το κείμενο σας παραθέτω το ουσιώδες απόσπασμα: Από αυτήν την λατρεία προέρχεται ο Διονυσιακός μυστικισμός, ο οποίος κήρυττε όπως όλοι την περιφρόνηση προς το λογικό και την υπακοή του ανθρώπου εις τους παλμούς της καρδιάς του και το παραλήρημα του εγκεφάλου του. Εις αντάλλαγμα αυτής της υποταγής των πιστών του ο Διόνυσος ενωνόταν με τις ψυχές τους (των μυημένων) και δια της ενώσεως αυτής, της εκστάσεως πίστευαν αυτοί, ότι γίνονταν καλύτεροι, και ότι η ψυχή τους αποκαθαιρόμενη έφθανε εις την μακαριότητα και εις την τελειότητα. Αλλά δια του ειρημένου τρόπου της λατρείας του ο Διόνυσος υπέστη και άλλη αλλοίωση της πρότερης φύσεώς του: από θεό της ευθυμίας έγινε ο πάσχων θεός, εις τον οποίον ήταν αφιερωμένοι οι τρεις μήνες της χειμερινής εποχής στους Δελφούς, κατά τους οποίους αυτός εξαφανίζονταν κατερχόμενος εις τα υπό της γης σκότη και εις τον κόσμο του θανάτου, οπότε και έρχονταν ξανά εις την ζωή την άνοιξη, όπου οι Βάκχες των Δελφών, οι Θυιάδες, ανέβαιναν στην κορυφή του Παρνασσού για να τον χαιρετήσουν που επανήλθε εις την ζωή.

Αυτά βρήκα εκ πρώτης ελπίζω να μην είναι τίποτα περίεργα site γιατί μην νομίζετε πως τα ξεχωρίζω! Εγώ απλά βάζω λέξεις κλειδιά στο google ανάλογα το θέμα που θέλω να μάθω και ότι μου βγάζει το κοιτάω!

Όμως πέρα απο τα κείμενα και τα σχετικά το θέμα είναι ένα! Ο θεός Διόνυσος είναι ο θεός του κρασιού, της ξενοιασιάς, της ανεμελιάς και φυσικά με όλα τα τελικά αποτελέσματα όλων αυτών! Δηλαδή μέθη, αποτρόπαιες πράξεις υπό την επήρεια αυτής και όλα τα σχετικά! Για εμένα το παράλογο δεν είναι ο θεός Διόνυσος αυτού κάθε αυτού, αλλά ο λόγος που αυτός δημιουργήθηκε! Δηλαδή για να υπάρχει μια δικαιολογία σε ότι πάθη είχαν οι αρχαίοι Έλληνες!

ΥΓ

Quote (Αθηναίος)
Πως βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να περπατήσει

Ε κοίτα δεν είναι και πολύ δύσκολο να το καταλάβεις όταν κρατάς κάποιον με το ένα χέρι και το υπόλοιπο σώμα σου είναι έτυμο να πέσει! Ξέρεις λυγισμένα γόνατα, πολύ γειρτό κεφάλι κλπ κλπ. Απλά αυτοί οι Ιουδαιοχριστιανικοί πήραν την τρίχα και την έκαναν τριχιά! Αλλά μην μου πεις πως πιστεύεις ότι ο θεός του κρασιού δε μεθούσε ποτέ! Όπως λέω και πιο πάνω για αυτό δημιουργήθηκε αρχής εξαρχής!


Message edited by alexandra - Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 4:36 PM
 
ΑθηναίοςDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 5:56 PM | Message # 85
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Πρέπει να ξέρεις ότι ο Διόνυσος δεν ήταν ένας αλλά πολλοί (Ζαγρέας, Ίακχος, Βάκχος κλπ). Αλλά και ένας να είναι δεν παύει να είναι ένας μεγάλος εκπολιτιστής και γι' αυτό λατρεύτηκε! Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ηρακλή που δεν ήταν ένας αλλά πολλοί. Αλλά και ένας να ήταν, ήταν κι αυτός ένας μεγάλος εκπολιτιστής!

Ο Διόνυσος είναι ένα πολύ μυστηριακό θέμα και δυστυχώς έχουμε πολύ χαμένη βιβλιογραφία από τους Ιουδαιοχριστιανούς και δεν γνωρίζουμε απόλυτα την πραγματική σημασία του Διονύσου.

Η ιστορία του Διονύσου είναι μια ακόμα κλεμμένη από τους Χριστιανούς ιστορία, αφού και ο Ιησούς έλεγε "Εγώ ειμί η άμπελος" και όλες οι εκκλησίες στο τέμπλο τους έχουν σκαλισμένα αμπελόφυλλα, κισσούς και κλήματα! Το πρώτο θαύμα του Χριστού έγινε στην Κανά και αφορούσε το κρασί, είπε στους μαθητές του το γνωστό: "Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα μου..." και η Θεία Μετάληψη γίνεται με κρασί!!! Δεν άκουσα κάποιον να λέει ότι ο Ιησούς ήταν μπεκρής και προέτρεπε τους ανθρώπους να μεθούν και γι' αυτό τον αγάπησαν!

Η σοφία των προγόνων μας περιέχει και την διασκέδαση, γι' αυτό και είχαν τόσες πολλές εορτές (μία τουλάχιστον κάθε μήνα) και μάλιστα οι περισσότερες ήταν τουλάχιστον τριήμερες, για να διασκεδάζει ο κόσμος, να χαλαρώνει, να ανανεώνεται και να επανέρχεται με όρεξη για δουλειά!.

Το θέμα όμως του Διονύσου, του κρασιού, της αμπέλου και του κισσού είναι μυστηριακό και γι' αυτό το συμπεριέλαβαν οι Χριστιανοί στην παράδοσή τους και στο τελετουργικό τους. Άλλωστε όλες οι Αβρααμικές θρησκείες για κρασί, γάλα και μέλι ομιλούν. Οι Εβραίοι μετά τη φυγή τους από την Αίγυπτο, όταν πήγαν στη Γη Χαναάν για να κατασκοπεύσουν την περιοχή την οποία είχαν βάλει στο μάτι (και τους την είχε υποσχεθεί ο Γιαχβέ), πήγαν και έφεραν σταφύλια από τα αμπέλια της περιοχής και τα θαύμαζαν γιατί ήταν μεγάλα και ωραία.

Συμπέρασμα: Μην παίρνεις της μετρητής.όσα αναφέρονται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία αλλά και ιστορία! Ούτε και τις όποιες συκοφαντίες των εχθρών των προγόνων μας. Θέλουν πολύ και μεγάλη μελέτη και εμβάθυνση. Αν είχαμε πλήρη την προγονική μας κληρονομιά ίσως γνωρίζαμε περισσότερα γι' αυτά τα θέματα και ίσως να είμασταν σαν λαός σε πολύ καλύτερη θέση και κατάσταση. Κάποιοι όμως φρόντισαν να χαθεί σχεδόν ολόκληρη αυτή η κληρονομιά (ή να κλαπεί και να καρπούντε τα οφέλη της κάποιοι άλλοι τώρα)!

Υ/Γ.: Και στα δύο νέα site που ανέφερες ΔΕΝ αναφέρετε κάτι μεμπτό για τον Διόνυσο. Απλά αναφέρουν την ιστορία του, χωρίς καμιά εμβάθυνση ή ανάλυση!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΘνητοςDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 8:16 PM | Message # 86
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ναι , ο Διονυσος εκοβε βολτες !! Εκστρατιες εκπολιτισμου εκανε ο "Ανθρωπος" !!!
Επισης τα λενε και μονοι τους χωρις να θελουν !

"Αλλού τους υποδέχονταν φιλικά, αλλού τους κορόιδευαν ή τους αντιμετώπιζαν σαν εχθρούς. Πάντα όμως επικρατούσε η καλοσύνη του Διόνυσου και των συντρόφων του. Γρήγορα συμφιλιώνονταν με τους κατοίκους, που μάθαιναν πώς να καλλιεργούν το αμπέλι."

Επισης η λατρεια του σημαινε την "επαφη" με την φαντασια και οχι την κρεπαλη !!
"Μετρον αριστον"

ΥΓ. Ο Χριστος γιατι ευλογησε την αμπελο ?? Μπεκρης κι αυτος ??


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
alexandraDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 9:10 PM | Message # 87
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Quote (Θνητος)
ΥΓ. Ο Χριστος γιατι ευλογησε την αμπελο ?? Μπεκρης κι αυτος ??

Όπως πολύ σωστά έγραψες "ευλόγησε"! Ο Χριστός "χαρακτηρίζετε" για την αγάπη που δίδασκε τα θαύματα και τα σχετικά (Δεν μας απασχολεί σε αυτό το θέμα αν είναι αλήθεια ή όχι, απλά εξετάζουμε τι χαρακτηρίζει τον κάθε ένα ή αν θέλετε ως προς τι έμειναν στην ιστορία και πως τους γνωρίζει το ευρύ κοινό).
Ο Διόνυσος η "ειδικότητα" του ήταν ο οίνος, το γλέντι κλπ κλπ.
Εκεί που θέλω να καταλήξω από την αρχή του ποστ είναι πως σαν δημιούργημα είναι αν μη τι άλλο ύποπτο! Το να κάνεις έναν θεό για το κρασί το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι πως θες να δώσεις μια δικαιολογία για τα δικά σου πάθη. Βέβαια σύμφωνα πάντα με αυτά που "ξέρουμε" από τα γνωστά κείμενα. Εσείς που ξέρετε κάτι παραπάνω πείτε μας τι ακριβώς ήθελε να πει ο ποιητής με το να δημιουργήσει τον Διόνυσο?

Quote (Αθηναίος)
Υ/Γ.: Και στα δύο νέα site που ανέφερες ΔΕΝ αναφέρετε κάτι μεμπτό για τον Διόνυσο. Απλά αναφέρουν την ιστορία του, χωρίς καμιά εμβάθυνση ή ανάλυση!

Μα εγώ δεν είπα πως ο Διόνυσος έχει κάτι μεμπτό! Είπα πως η δημιουργία ενός θεού μπεκρή υποδηλώνει πως ακόμα και εκεί οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν έναν θεό για να έχουν δικαιολογία για τα μεθύσια τους και τα παραληρήματα του μυαλού τους!
Για αυτό και έβαλα αυτό το κείμενο "Από αυτήν την λατρεία προέρχεται ο Διονυσιακός μυστικισμός, ο οποίος κήρυττε όπως όλοι την περιφρόνηση προς το λογικό και την υπακοή του ανθρώπου εις τους παλμούς της καρδιάς του και το παραλήρημα του εγκεφάλου του." όπου οι λέξεις κλειδιά είναι: κήρυττε, περιφρόνηση προς το λογικό, υπακοή του ανθρώπου, παραλήρημα του εγκεφάλου.


Message edited by alexandra - Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 9:19 PM
 
ΘνητοςDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 9:51 PM | Message # 88
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ο Διονυσος ΔΕΝ ειναι ο θεος του κρασιου !!!
Ειναι ο προστατης της αμπελου.
Ειναι ο δημιουργος θεος , προστατης της ευδαιμονιας.

ΥΓ. Την ελια γιατι την ευλογησε ο Χριστος ???
ΜΗΠΩΣ λεμε οτι μας βολευει καποιοι ???
Επίσης το ΠΡΩΤΟ θαυμα που εκανε ο Χριστος ηταν να κανει το νερο κρασι ! (Μπεκροκανατα ο τυπος μαλλον)


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
aposperittisDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 10:28 PM | Message # 89
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Μου αρέσει να βλέπω αντίλογους και ανταλλαγή απόψεων αλλά ένα κείμενο πάντα βοηθάει ώστε να καταλάβει ο άλλος τι θέλουμε να πούμε! Ορίστε λοιπόν ένα απλό και λυτό κείμενο ώστε να μπει στο νόημα η φίλη μας Αλεξάνδρα.

Ο Διόνυσος διδάχτηκε την καλλιέργεια του αμπελιού από τη Ρέα στη Φρυγία.
Άρχισε να ταξιδεύει για να διαδώσει σ’ όλο τον κόσμο το αμπέλι και το κρασί. Όπου κι αν πήγαινε τον δέχονταν με ιδιαίτερες τιμές. Ο θεός συμπεριφερόταν φιλικά στους ανθρώπους, που τον θεωρούσαν προστάτη του πολιτισμού και των φτωχών.
Μαζί με την καλλιέργεια του αμπελιού ο Διόνυσος δίδαξε και τη διονυσιακή θρησκεία. Αρχή της θρησκείας αυτής ήταν η έκσταση, στην οποία μπορούσε να βρεθεί κανείς βοηθούμενος από το κρασί και το χορό. Για τους απλούς ανθρώπους ο Διόνυσος ήταν ο θεός που τους λύτρωνε από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Γι’ αυτό η διάδοση της λατρείας του στον απλό λαό ήταν μεγάλη.

Η λατρεία του Διονύσου
Ο Διόνυσος λατρευόταν σ’ όλη την Ελλάδα με λαμπρές τελετές.
Πρώτη απ’ όλες τις τελετές ήταν τα Μεγάλα Διονύσια, που τραβούσαν την προσοχή του κόσμου με την λάμψη των τελετών τους και τις θεατρικές παραστάσεις.
Στην ύπαιθρο γίνονταν τα Μικρά Διονύσια, στα οποία διατηρήθηκαν πιστά οι πιο αρχαίες παραδόσεις της λατρείας του. Οι γιορτές κρατούσαν τρεις μέρες.
Την πρώτη μέρα ήταν το συμπόσιο, που ανοίγονταν τα ασκιά με το κρασί της τελευταίας σοδιάς. Το πλήθος αρχικά τραγουδούσε εγκώμια στο Διόνυσο. Στη συνέχεια έψαλαν έναν όλο πάθος διθύραμβο και τέλος ξέσπαγαν σε αστειότητες και περιπαιχτικά τραγούδια.
Η δεύτερη μέρα είχε χαρακτήρα ιερό. Τιμούσαν το θεό του κρασιού, που τη μέρα εκείνη θεωρούνταν μια από τις μεγαλύτερες θεότητες της βλάστησης.
Η σύζυγος του βασιλιά, τριγυρισμένη από δεκατέσσερις σεβάσμιες γυναίκες, πρόσφερε στο θεό θυσία.
Την τρίτη μέρα έβαζαν σε πήλινα δοχεία κάθε είδους σπόρους και τα πρόσφεραν στο Διόνυσο και στον οδηγητή των νεκρών στον Κάτω Κόσμο, Ερμή. Σύμφωνα με τις παραδόσεις ο Διόνυσος ακολουθούνταν πάντα από τους Σάτυρους, τους Σειλινούς και τον Πάνα.

Όπως βλέπουμε λοιπόν ο Διόνυσος ήταν αυτός που λέμε ο έξω καρδιά, χαρακτηριστικό των Ελλήνων άλλωστε και δεν το βρίσκω και καθόλου τυχαίο! Ναι οκ μπορεί σε ένα φαγοπότι να μας πιάνει μια ευχάριστη ζάλη, μια έκσταση, μια νιρβάνα αν θέλεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν τον λες τον άλλον μπεκροκανάτα!!!!! biggrin

Όσο για την ελιά....

Ο εθνικός μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης σε ένα ποίημα του λέει « Αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα , θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά ένα αμπέλι και ένα καράβι, που σημαίνει, Ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις.»

Η ελιά, ένα από το τρίπτυχο που συνθέτουν την Ελλάδα, είναι το δέντρο, που κάτω από τον ηλιόλουστο ελληνικό ουρανό, επί αιώνες τώρα, ακούραστα και υπομονετικά συνδέει το απόμακρο παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, την αρχαία Ελλάδα του πνεύματος και της σοφίας, του ολυμπιακού δωδεκαθέου, με την χριστιανική Ελλάδα του σήμερα και της ορθοδοξίας.

Ο απλοϊκός λαός μας τραγουδά « ευλογημένο να ’ναι ελιά το χώμα που σε θρέφει και ευλογημένο το νερό που πίνεις απ’ τα νέφη και ευλογημένος τρεις φορές ’Κείνος που σε ’χει στείλει, για το λυχνάρι του φτωχού και τ’ άγιου το καντήλι.»

Η ελιά φαίνεται να έλκει την καταγωγή της από την Ανατολή, την Μεσοποταμία και τη Μικρά Ασία ,από όπου και μετεφέρθη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ηρακλής είναι εκείνος ,ο οποίος ,μετά τους δώδεκα άθλους του , μετάφερε και φύτεψε την πρώτη αγριελιά στη αρχαία Ολυμπία, όπου και πρώτος εις αγώνας δρόμου στεφάνωσε το νικητή.

Στη συνέχεια, η θεά της σοφίας Αθηνά ,αφού κέρδισε στη διαμάχη με τον Ποσειδώνα, έδωσε όχι μόνο το όνομα της στην πόλη της Αθήνας, αλλά και την πρώτη ήμερη ελιά γεμάτη άνθη και καρπούς , μετά από χτύπημα του δόρατος της στον ιερό βράχο, ως αιώνιο σύμβολο σοφίας , δύναμης , αγωνιστηκότητος, ευημερίας, παράκλησης και πανανθρώπινο σύμβολο ειρήνης.

Η ελιά, είναι το ιερό δέντρο όλων των θρησκειών, από τους χρόνους της ειδωλολατρίας μέχρι τους χρόνους της εμφανίσεως των μονοθεϊστικών θρησκειών της μεσογείου και ιδιαιτέρως της χριστιανικής θρησκείας.

Το λάδι, χρησιμοποιείτο πάντοτε πλουσιοπάροχα από τους αρχαίους Έλληνες , είτε για λατρεία των θεών τους, είτε για τις ανάγκες των ανθρώπων. Με λάδι αλείφονταν τα αγάλματα και οι βωμοί των θεών , τα θύματα πριν από τη θυσία , οι άρρωστοι για θεραπευτικούς λόγους , οι πενθούν τες ως ένδειξη πένθους. Το προσέφεραν υπό μορφή σπονδής στους θεούς και τους νεκρούς και έκαιγαν στους ναούς ιερά λυχνάρια. Και οι τρεις μεγάλες μεσογειακές θρησκείες, δηλαδή ο Χριστιανισμός, ο Ισλαμισμός και ο Ιουδαϊσμός κάνουν αναφορά για την ιερότητα του λαδιού , το οποίο και χρησιμοποιούν ευρύτατα στις ιεροτελεστίες τους.

Κατά την Γένεσιν, ο Νώε μετά τον κατακλυσμό, άφησε ελεύθερο περιστέρι « και ανέστρεψεν προς αυτόν …το προς εσπέρας και είχε φύλλον ελαίας … εν τω στόματι αυτής και έγνω Νώε, ότι κεκόπακε το ύδωρ από της γης»(Γεν. η 11)
Δεν ήταν λοιπόν η επιστροφή της περιστεράς εκείνο που χαροποίησε τον Νώε, αλλά το «φύλλον της ελαίας».
Η παρουσία του σήμαινε το τέλος του κακού, ήταν άγγελμα χαράς, αγαλλιάσεως, ειρήνης, καταλλαγής, σωτηρίας από του κατακλυσμού, αλλά και σύμβολο νίκης.

Στην Έξοδον ,ο Θεός ζητά από τον Μωυσή να προετοιμάση λάδι για το «Άγιον Χρίσμα»

Και τέλος

Quote (Θνητος)
Επίσης το ΠΡΩΤΟ θαυμα που εκανε ο Χριστος ηταν να κανει το νερο κρασι ! (Μπεκροκανατα ο τυπος μαλλον)

Το κρασί (άμπελος) ανέκαθεν ήταν ένα άγιο και εκλεκτό ποτό στην αρχαιότητα, δεν θα μπορούσε να κάνει το νερό ούτε μπύρα ούτε κόκα κόλα! Βέβαια γνωρίζω πως το ξέρεις και εσύ και δεν ρωτάς για να μάθεις απλά βοηθάω λίγο την φίλη μας Αλεξάνδρα!


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
alexandraDate: Κυριακή, 15-ΜΑ-2011, 11:21 PM | Message # 90
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Η αλήθεια είναι πως μου ξεκαθαρίσατε αρκετά το τοπίο. Η αλήθεια είναι πως όταν διαβάζεις πηγές δεξιά και αριστερά χωρίς να είσαι γνώστης του αντικειμένου εύκολα μπορείς να παρασυρθείς.
Πραγματικά χαίρομαι που βρήκα αυτό το site που αμερόληπτα μου παρουσιάζονται τα ντοκουμέντα και τα συζητάμε όλοι μαζί σαν μια παρέα.
 
Search: