Πέμπτη, 02-ΜΑ-2024, 5:44 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum » Ελληνική Μυθολογία-Ιστορία » Η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία επηρέασε τους μεταγενέστερους? » Αλέξανδρος ο Στρατηλάτης
Αλέξανδρος ο Στρατηλάτης
aposperittisDate: Δευτέρα, 17-ΟΚΤ-2011, 5:17 PM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Aχωριστοί στην τέχνη, όπως και στη ζωή, ο Αλέξανδρος και ο Βουκεφάλας σε αρχαίο ορείχαλκο. Νέος, όμορφος, σγουρομάλλης, ο Αλέξανδρος με την προσωπική του ακτινοβολία και επιβολή ενέπνεε το στρατό του. Σε όλες τις μάχες ήταν επικεφαλής ιόν ιππικού, ατρόμητος και ενίοτε παράτολμος. Κάποτε είχε πει στους άνδρες τον: «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στο κορμί μου που να έχε: μείνει χωρίς τραύματα για τη όική σας χάρη, δόξα και πλούτο». ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, σε απόσταση μικρότερη της μισής ώρας από τη σημερινή θεσσαλονίκη, βρίσκονται τα ερείπια της Πέλλας, που ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπου βρίσκονταν και τα ανάκτορα του Φίλιππου.
Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, γύρω στις 20 Ιουλίου του 356 π.Χ., και εκεί πέρασε τα πρώτα 22 χρόνια της σύντομης ζωής του.
Παρόλο που ήταν βασιλόπουλο, η αγωγή που του δόθηκε ήταν σπαρτιατική. Ο ίδιος είχε πει για έναν παλιό παιδαγωγό του πως, όταν έλεγε πρόγευμα, εννοούσε μια μακριά πορεία μες στη νύχτα, κι όταν έλεγε δείπνο, εννοούσε ελαφρύ πρόγευμα.
Ο Αλέξανδρος μεγάλωσε ανάμεσα σε πολεμιστές και κυνηγούς, σε οινόφλυγες δεινούς καβαλάρηδες, έχοντας συνεχώς μπροστά του το παράδειγμα του Φίλιππου και των συντρόφων του.
Οι αρχές που έμαθε από μικρός ήταν οι αρχές των ηρώων της αγαπημένης του Ιλιάδας,οι πολεμικές δάφνες ήταν η ύψιστη τιμή στη ζωή.
Ο Φίλιππος προετοίμαζε τον Αλέξανδρο για διάδοχο του. Το 343 π.Χ. κάλεσε τον Αριστοτέλη για να γίνει παιδαγωγός του Αλέξανδρου.
Ο απώτερος στόχος του Φίλιππου ήταν να επιτεθεί στην Περσία, τον παμπάλαιο εχθρό της Ελλάδας από την άλλη μεριά του Αιγαίου.
Αλλά το 336 η.Χ., σε ηλικία 46 ετών, ο Φίλιππος δολοφονήθηκε από ένα σωματοφύλακα του. Ο Αλέξανδρος ενέργησε με ταχύτητα για να προλάβει τους σφετεριστές και σε ηλικία 20 χρονών ανέβηκε στο θρόνο του πατέρα του.
Δύο χρόνια αργότερα, επικεφαλής ενός στρατού αποτελούμενου από ιππικό 6.000 και πεζικό 43.000 ανδρών, ο Αλέξανδρος διέσχισε τον Ελλήσποντο, τα στενά που σήμερα ονομάζονται Δαρδανέλια, και πέρασε στη Μικρά Ασία.
Επρόκειτο για την πρώτη φάση του μεγαλόπνοου σχεδίου του να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία του Φίλιππου: να ξαναπάρει τις ελληνικές πόλεις από τους Πέρσες, των οποίων η αυτοκρατορία εκτεινόταν από τη σημερινή Τουρκία μέχρι το Πακιστάν.
Ο Αλέξανδρος δήλωνε ότι ηγεΐτο μιας πανελλαδικής εκστρατείας που θα έπαιρνε εκδίκηση για την εισβολή των Περσών στην Ελλάδα την εποχή του Ξέρξη, δηλαδή πριν από ενάμιση αιώνα.
Στην πραγματικότητα όμως, πέρα από τους δικούς του Μακεδόνες, τα στρατεύματα από την υπόλοιπη Ελλάδα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ήταν λιγοστά.
Η πρώτη φροντίδα του Αλέξανδρου, μόλις πέρασε τον Ελλήσποντο, ήταν να πάει στην Τροία, την πόλη που είχε στοιχειώσει το νου του από τότε που ήταν παιδί. «Την ϊλιάδα τη θεωρούσε εγχειρίδιο της πολεμικής τέχνης και είχε πάντα μαζί του στις εκστρατείες του ένα χειρόγραφο με σχόλια του Αριστοτέλη» γράφει ο Πλούταρχος «το οποίο φύλαγε πάντα κάτω από το μαξιλάρι του μαζί με ένα μαχαίρι».
Φτάνοντας εκεί, στα πεσμένα τείχη της Τροίας, πήγαν μαζί με τον αγαπημένο σύντροφο του, τον Ηφαιστίωνα, να προσκυνήσουν και να θυσιάσουν στους φερόμενους ως τάφους του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.
Ο Αλέξανδρος ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον περσικό στρατό το Μάιο του 334 π.Χ. στο Γρανικό ποταμό (σημερινός Κοντζα-μπάς), βορειοανατολικά της Τροίας.
Η κιτρινοπράσινη πεδιάδα του Γρανικού εκτείνεται κι από τις δύο πλευρές του. Σε μικρή απόσταση από τη μία όχθη υπάρχει ένα ύψωμα, κι εκεί, στην πλεονεκτική θέση που τους παρείχε η διαμόρφωση του εδάφους, είχαν παραταχθεί οι περσικές δυνάμεις: 15.000 ιππείς μπροστά και 16.000 πεζοί, το ένα τρίτο από τους οποίους ήταν'Ελληνες μισθοφόροι.
Η γνώμη του Παρμενίωνα, στρατηγού του Φίλιππου, ήταν να αναβάλουν την επίθεση, αλλά ο Αλέξανδρος αγνόησε τη σύσταση του, όρμησε ακάθεκτος στον ποταμό και ανέβηκε την απότομη απέναντι όχθη, όπου τον περίμεναν οι Πέρσες.
Στη σώμα με σώμα μάχη που ακολούθησε ο Αλέξανδρος και οι άνδρες του κατάφεραν να σπάσουν τις εχθρικές γραμμές και να περικυκλώσουν τους Έλληνες μισθοφόρους του Πέρση βασιλιά.
Οι περισσότεροι από τους βασικούς παράγοντες της πρώτης αυτής νίκης θα γίνονταν και οι συντελεστές των μελλοντικών του θριάμβων. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Αλέξανδρου ήταν ο στρατός που του είχε κληροδοτήσει ο πατέρας του: εκτός από το Ιππικό των Εταίρων, που είχε συστήσει ο Φίλιππος, διέθετε και την περίφημη μακεδόνικη φάλαγγα, μια μονάδα του πεζικού εξοπλισμένη με ξύλινα δόρατα μήκους 5 μέτραΐν, την οποία ο Φίλιππος είχε βελτιώσει και την είχε κάνει εξαιρετικά ευέλικτη.
Το μήκος αυτού του δόρατος (σάρισα), που ξεπερνούσε κατά τρία ολόκληρα μέτρα το συνηθισμένο δόρυ, ήταν εκείνο που προστάτεψε τους άνδρες του Αλέξανδρου κατά την επικίνδυνη ανάβαση της απέναντι όχθης, στη διάρκεια της οποίας βρίσκονταν χαμηλότερα από τον εχθρό.
Πάνω απ' όλα, όμως, ο Αλέξανδρος ήταν μια μεγάλη στρατηγική ιδιοφυΐα προικισμένη με αρχηγικές ικανότητες. Όταν έδινε το πρόσταγμα για κατά μέτωπο επίθεση, ήταν απόλυτα βέβαιος ότι οι άνδρες του θα τον ακολουθούσαν με εμπιστοσύνη.
Στη μάχη του Γρανικού βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του ιππικού και ήταν μάλιστα περίοπτος στόχος λόγω των άσπρων φτερών της περικεφαλαίας του. Κι ακόμα, το βαθύ προσωπικό ενδιαφέρον για κάθε στρατιώτη του αποτελούσε απαράβατη αρχή του μακεδόνικου πολεμικού κώδικα.
«Νοιαζόταν πάρα πολύ για τους τραυματίες» γράφει ο Αρριανός, ιστορικός του 2ου μ.Χ. αιώνα, του οποίου το έργο Αλεξάνδρου Ανάβασις θεωρείται μία από τις καλύτερες αρχαίες πηγές για την εκστρατεία του Αλέξανδρου. «Τους επισκεπτόταν όλους, εξέταζε τα τραύματα τους, τους ρωτούσε πώς ακριβώς και κάτω από ποιες συνθήκες χτυπήθηκαν και άκουγε την εξιστόρηση τους αφήνοντας τους να υπερβάλλουν όσο ήθελαν».
Η μάχη του Γρανικού ήταν τελεσίγραφο στους Πέρσες. Όταν οι περσικές δυνάμεις τράπηκαν οε φυγή προς την ενδοχώρα, ο Αλέξανδρος έκανε μια θριαμβευτική προέλαση κατά μήκος των ακτών, απελευθερίόνοντας τις ελληνικές πόλεις από την περσική επικυριαρχία. ΗΈφεσος, η Μαγνησία, η Πριήνη ήταν τώρα ελεύθερες.
Μετά την προέλαση στην παραλιακή λωρίδα, ο Αλέξανδρος προχώρησε στην ενδοχίύρα μέχρι το Γόρδιο κι ύστερα κατέβηκε προς την ανατολική ακτή της Μεσογείου, κυνηγώντας ανελέητα το θήραμα του, το βασιλιά της Περσίας Δαρείο Γ'.
Τελικά συναντήθηκαν έξω από την Ισσό, κοντά στη σημερινή ιουρκοουριακή μεθόριο. Ο στρατός του, εξαντλημένος από μια διήμερη πορεία, ήταν μικρότερος από τον περσικό - περίπου 50.000 έναντι 70.000.
Παρ' όλα αυτά, ο Αλέξανδρος εμψύχωσε τους άνδρες του και όρμησε χωρίς χρονοτριβή στη μάχη, επικεφαλής της εφόδου εναντίον των εχθρικών γραμμών. Μέσα στο χάος και τον κονιορτό της μάχης, ο Αλέξανδρος εντόπισε κάποια στιγμή το Δαρείο στο πολεμικό άρμα του και όρμησε εναντίον του ακολουθούμενος από το ιππικό του.
Όταν ο Δαρείος τράπηκε σε φυγή, οι Πέρσες είχαν χάσει τη μάχη.Ο Δαρείος διέφυγε, αλλά με τη μάχη της Ισσού, το 333 Π.Χ., έγινε σαφές πως ο Αλέξανδρος δεν αποτελούσε διόλου μικρή ενόχληση αλλά μεγάλη απειλή για την ισχύ της Περσίας.
Τα μέχρι τότε κατορθώματα του δεν ήταν ιδιαίτερα θεαματικά. Είχε απλώς καταλάβει και ενοποιήσει ατίθασες πόλεις-κράτη και μικρά φύλα της Ελλάδας. Όσο για τη μάχη του Γρανικού, οι Πέρσες μπορούσαν να πιστεύουν ότι ήταν απλώς σκανδαλώδης εύνοια της τύχης.
Τώρα, όμως, ο νεαρός Μακεδόνας, στα 23 μόλις χρόνια του, είχε αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τον ένδοξο βασιλιά της Περσίας και τον είχε κατατροπώσει. Και, επιπλέον, ο Λαρείος είχε αναγκαστεί να αφήσει στο στρατόπεδο την οικογένεια του και όλη του τη σκευή, που περιήλθαν στα χέρια των Μακεδόνων.
Με ρητή διαταγή του Αλέξανδρου, κανείς δεν πείραξε τη γυναίκα και τις κόρες του Δαρείου.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
aposperittisDate: Δευτέρα, 17-ΟΚΤ-2011, 5:17 PM | Message # 2
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Ο ναός της Αθηνάς στην Πριήνη, στα παράλια της Μϊκράς Ασίας, ΕΙΧΕ ιδιαίιερη σημασία για τους Έλληνες και το Μακεδόνα ηγέτη τους.
Μαθητής τον Αριστοτέλη και λάτρης τής Ιλιαδας, ο Αλέξανδρος έφτασε στην Πριήνη μετά την πρώτη τον μεγάλη νίκη επί του περσικού στρατού στο Γρανικό, το 334 π.Χ.
Ο ναός αυτός ήταν τότε υπόκατασκευή και ο Αλέξανδρος ζήτησε να αφιεροιθεί στην Αθηνά, όπως και έγινε.
Ο Αλέξανδρος αντιλαμβανόταν την ευλάβεια πραγματιστικά και τελούσε καθημερινά θυσίες για να κερδίσει την έννοια των θεών. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΣΟ ο Αλέξανδρος κατέβηκε στις μεσογειακές ακτές, όπου οι πόλεις-σύμμαχοι των Περσών του άνοιγαν η μία μετά την άλλη τις πύλες τους και παραδίνονταν.
Η πρώτη σοβαρή αντίσταση που συνάντησε ήταν στην Τύρο, μια πόλη που βρισκόταν σε ένα νησί, ένα χιλιόμετρο μακριά από την ακτή, σημείο στρατηγικό και με τεράστια ναυτική δύναμη.
Ο στρατός του Αλέξανδρου περιλάμβανε και μια ειδική μονάδα μηχανικού, η οποία άρχισε να κατασκευάζει ένα μόλο για να συνδέσει την ακτή με το νησί. Χρειάστηκαν επτά μήνες μέχρι να καταλάβουν οι Μακεδόνες την πόλη και, όταν την κατέλαβαν, όρμησαν πάνω στους κατοίκους της με λυσσαλέο μένος.
Επτά χιλιάδες σκοτώθηκαν επιτόπου, 2.000 νέοι άντρες σταυρώθηκαν και 30.000 πουλήθηκαν σκλάβοι.
«Η αιματοχυσία είναι πάγιο γνώρισμα της εκστρατείας του Αλέξανδρου» μου είπε ο Ernst Badian. «Δεν υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο στην αρχαία ιστορία εκτός από την εκστρατεία του Καίσαρα στη Γαλατία».
Ο Αλέξανδρος συνέχισε την πορεία του προς νότο, εξουδετερώνοντας τους συμμάχους των Περσών, και έφτασε στην Αίγυπτο. Εκεί τον περίμενε ενθουσιώδης υποδοχή.
Η Αίγυπτος, που άλλοτε ήταν παντοδύναμη, εξαναγκαζόταν κάθε τόσο, τα τελευταία 200 περίπου χρόνια, να γίνεται υποτελής των Περσών. Στη Μέμφιδα, πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε φαραώ, δηλαδή νόμιμος άρχων αυτού του μεγάλου, πλούσιου και αρχαίου πολιτισμού.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή παράδοση, ο φαραώ ήταν γιος του μεγαλύτερου θεού, του Αμμωνα-Ρα.
Σε μεγάλη απόσταση από τα λιγοστά ερείπια της Μέμφιδας, στη Δυτική Έρημο, βρίσκεται η όαση Σΐβα, μια καταπράσινη νησίδα ζωής καταμεσής στην έρημο. Έφτασα εκεί σούρουπο, διέσχισα ένα συνονθύλευμα από πλινθόκτιστα σπιτάκια και ανέβηκα στην κορυφή ενός λοφίσκου, όποσ αντίκρισα ένα αρχαίο κτίσμα εκπληκτικής απλότητας.
Εδώ ήταν τον καιρό του Αλέξανδρου το Αμμώνειο, ο ναός του Αμμωνα Δία και ένα από τα μεγαλύτερα μαντεία για τον τότε ελληνικό κόσμο.
Στις αρχές του 331 π.Χ. ο φαραώ Αλέξανδρος πήγε για προσκύνημα σ' αυτόν το ναό, κάνοντας μια πορεία 500 χιλιομέτρων μέσα στην καυτή έρημο. Αυτή τη φορά ο σκοπός της εξόρμησης του δεν ήταν στρατιωτικός.
Ευλαβής όπως πάντα, είχε έρθει για να συμβουλευτεί το μαντεΐο πάνω σε ένα προσωπικό θέμα που είχε τεράστια σημαστα γι' αυτόν. «Είχε την αίσθηση πως κατά κάποιον τρόπο καταγόταν από τον Άμμωνα» γράφει ο Αρριανός. «Υπέβαλε το ερώτημα του στο μαντείο και πήρε (όπως τουλάχιστον είπε) την απάντηση που λαχταρούσε».
Τρία μόλις χρόνια νωρίτερα, ο Αλέξανδρος, που θεωρούσε ότι ήταν απόγονος του Αχιλλέα, είχε πάει για προσκύνημα στην Τροία. Τώρα, σε ηλικία 25 ετών, ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της γης τον τιμούσε ως ημίθεο.
Στην Αίγυπτο ο Αλέξανδρος άφησε και μια σπουδαία κληρονομιά, ένα από τα πιο μακρόπνοα έργα του: την Αλεξάνδρεια, η οποία αναδείχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις του καιρού της. Σήμερα η Αλεξάνδρεια είναι ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι, με καφενεία του παλιού καιρού, με πάρκα και όμορφους εξοχικούς δρόμους γύρω από τα λιγοστά αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία.
Την άνοιξη του 331 π.Χ. ο Αλέξανδρος είδε, με το αλάθητο αισθητήριο του, ότι η γυμνή ακτογραμμή και το φυσικό λιμάνι προσφέρονταν για την εδραίωση μιας κραταιός πόλης. «Χάραξε μόνος του το γενικό ρυμοτομικό σχέδιο της νέας πόλης» γράφει ο Αρριανός «προσδιορίζοντας τη θέση της αγοράς, τον αριθμό των ναών [...] και τα ακριβή όρια των εξωτερικών αμυντικών έργων».
Μετά τη μάχη της Ισσού, ο Δαρείος έστειλε στον Αλέξανδρο δύο επιστολές, με τις οποίες του πρότεινε ειρήνη προσφέροντας του γη και το χέρι μιας κόρης του. Ο Αλέξανδρος απέρριψε περιφρονητικά και τις δύο προσφορές.
Ο Δαρείος ενίσχυσε το στρατό του, αξιοποιώντας το σχεδόν ανεξάντλητο ανθρώπινο δυναμικό της αχανούς αυτοκρατορίας του, και ετοιμάστηκε για πόλεμο μέχρις εσχάτων.Ο περσικός στρατός συγκεντρώθηκε την Ι η Οκτωβρίου 331 π.Χ. στα Γαυγάμηλα, στα βόρεια της σύγχρονης Βαγδάτης. Για μια ακόμη φορά, εκείνος που επέλεξε το πεδίο της μάχης ήταν ο Δαρείος.
Ανέπτυξε τα στρατεύματα του κατά μήκος μιας μεγάλης πεδιάδας, που ήταν ιδανική για το ιππικό του και για τα φοβερά δρεπανηφόρα άρματα. Ο Αλέξανδρος παρακολουθούσε από ένα ύψωμα τον τεράστιο αυτό στρατό, που υπερέβαινε κατά πολύ το δικό του: Βάκτριοι, Δάες, Αραχωτοΐ, Πάρθοι, Μήδοι, Ινδοί, Βαβυλώνιοι, Μαρδιανοί το περσικό ιππικό, που ανερχόταν ίσως σε 34.000 άνδρες, ήταν πενταπλάσιο από το δικό του.
θορυβημένος από το θέαμα που αντίκριζε, ο Αλέξανδρος συγκράτησε την έμφυτη τάση του για άμεση επίθεση. Αφού εξέτασε λεπτομερώς τη διαμόρφωση του εδάφους, συγκάλεσε σε σύσκεψη τους στρατηγούς του και έδωσε εντολή στους άνδρες του να ξεκουραστούν, να φάνε και να πάνε για ύπνο.
«Όταν νωρίς το πρωί ήρθαν οι στρατηγοί του, τον βρήκαν, προς μεγάλη τους έκπληξη, να κοιμάται ακόμα» γράφει ο Πλούταρχος για την ημέρα που ο Αλέξανδρος θα έδινε τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Την ώρα που ο Αλέξανδρος κοιμόταν, ο Δαρείος και οι άνδρες του, άγρυπνοι, εκνευρισμένοι και με πλήρη εξάρτυση, περνούσαν μια νύχτα εξοντωτικής επιφυλακής.
Οι Μακεδόνες παρατάχθηκαν απέναντι απο το Δαρείο, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο της ευθύγραμμης ανάπτυξης του στρατού του, περιβαλλόμενος από τη οωματοφυλακή του. Μόλις δόθηκε το πρόσταγμα, οι Μακεδόνες άρχισαν να προχωρούν σε κατά μέτωπο παράταξη, με τον Αλέξανδρο στη δεξιά πλευρά. Αντί όμως να συνεχίσουν ευθεία, έκαναν στροφή και σχημάτισαν μια σφήνα που είχε στην αιχμή της τον Αλέξανδρο, απέναντι ακριβώς από το Δαρείο.
Ο Αλέξανδρος, ξέροντας πως η αριθμητική υπεροχή των Περσών τους έδινε τη δυνατότητα να τον υπέρφαλαγγίσουν, είχε αποφασίσει να παρασύρει το Δαρείο προς τα πλάγια και να επιτεθεί στο περσικό κέντρο μόλις θα είχε αποδυναμωθεί. Το στρατήγημα πέτυχε. Εμπλέκοντας τις δύο πλευρές του αντίπαλου στρατού σε λυσσαλέα μάχη -στη μία βριοκόταν το ιππικό του, το οποίο κρατούσε γερά απέναντι σε δεκαπλάσιους Πέρσες-, περίμενε το μοιραίο ρήγμα στις εχθρικές γραμμές.
Μόλις το είδε, όρμησε επικεφαλής του Ιππικού των Εταίρων και απέκοψε το Δαρείο από τον υπαρχηγό του. Όπως είχε συμβεί και στην Ισσό, ο Δαρείος τράπηκε σε φυγή.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
margaritaDate: Κυριακή, 13-ΝΟΕ-2011, 11:38 PM | Message # 3
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Μα τα μαύρα νερά της Στυγός, ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως πέθανε από θεϊκό δηλητήριο. Τη νέα αυτή άποψη, που δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, φέρνει στο φως καινούργια έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί εντός των ημερών στο 22ο Συνέδριο Τοξικολογίας, στη Βαρκελώνη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι συγκεκριμένοι ερευνητές λένε ότι δεν ήταν η ελονοσία, ο τυφοειδής πυρετός, ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, η παγκρεατίτιδα, η περιτονίτιδα, η σαλμονέλωση, η σηψαιμία, η αλκοολική ηπατοπάθεια, η υπερβολική δόση ελλέβορου, η στρυχνίνη, ο ακονίτης ή κάποιο άλλο δηλητήριο που σκότωσε τον στρατηλάτη.

Πηγαίνουν πίσω στους αρχαίους συγγραφείς, οι οποίοι αναφέρουν τα συμπτώματα που εμφάνιζαν οι θεοί, όταν ο Δίας τους υποχρέωνε να πιουν από τα νερά της Στυγός. Είχαν πόνους, τρεμούλες, έχαναν τη μιλιά τους για ένα χρόνο και έπεφταν σε κώμα. Εκείνοι ήταν θεοί και επανέρχονταν, όμως ο Αλέξανδρος, έστω και ημίθεος, δεν τα κατάφερε. Αλλά ακριβώς επειδή τον θεωρούσαν παιδί του Δία, του έδωσαν το συγκεκριμένο δηλητηριασμένο νερό. Επειτα από 12 μέρες και νύχτες αγωνίας, πόνων, πυρετού, έχασε και τη φωνή του. Εν τέλει έπεσε σε κώμα, από το οποίο δεν συνήλθε.
Τα συμπτώματα, που αναφέρονται σε όλους τους συγγραφείς, δεν δικαιολογούσαν κάποια από τις προτεινόμενες αιτίες θανάτου ή έστω συνδυασμό τους.
Τώρα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έψαξε το σημείο του μύθου που συνδέει τον θάνατό του με τη Στύγα. Εκεί, στο σημερινό «Μαυρονέρι», υπάρχουν κάποια ασβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο βακτήριο, που παράγει μια τοξίνη, την calicheamicin. Πρόκειται για ένα δηλητήριο, στην πραγματικότητα, που και η ανθρωπότητα ανακάλυψε κατά τη δεκαετία του '80. Σήμερα χρησιμοποιείται στις στοχευμένες χημειοθεραπείες νεώτερης γενιάς. Αυτό το τόσο τοξικό στοιχείο έφερε και το τέλος για τον Αλέξανδρο.
Η πιο πρόσφατη θεωρία για τις αιτίες θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ερχόταν από το περιοδικό Nature (Φύση). Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο μεγάλος ηγέτης είδε λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του ένα σμήνος από άρρωστα κοράκια. Υποπτεύονται πως επρόκειτο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, συχνό φαινόμενο στην Αφρική, τη Δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Οι βιογράφοι του συμφωνούν πως πράγματι είναι λογικοφανής μια τέτοια εξήγηση. Η συγκεκριμένη τοξίνη προκαλεί όλα τα αναφερθέντα συμπτώματα, τους πόνους, τον πυρετό, την αφωνία, το κώμα.
Και ακόμα: εξηγεί το ότι η επιθανάτια αγωνία του διήρκεσε τόσες μέρες. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα. Αν ποτέ βρεθεί στ' αλήθεια η σορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τότε θα μιλήσει με ασφάλεια το DNA. Μέχρι τότε, προφανώς έχουμε να ακούσουμε πολλές ακόμη αιτίες θανάτου.
ΟΙ 14 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΤην πρώτη ημέρα, 31 Μαΐου 323 π.X., έχοντας φάει βαρύ φαγητό και πίνοντας όλη τη νύχτα κρασί, ένιωσε έντονο πόνο στην κοιλιά και στον θώρακα, που τον ακολούθησε εμετός, ρίγος και πυρετός. Τη δεύτερη ημέρα αισθάνθηκε εξάντληση, ωστόσο το βράδυ και έφαγε και μέθυσε. Ο πόνος στην κοιλιά συνεχίστηκε με αντανάκλαση στον ώμο. Την τρίτη ημέρα ο πυρετός παρέμεινε υψηλός, με εφιδρώσεις, ρίγη, κατάπτωση. Την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη ημέρα η κατάσταση επιδεινώθηκε και δεν είχε καλή επικοινωνία. Την όγδοη έφτασε σε προκωματώδη κατάσταση, που κράτησε έως τη δωδέκατη ημέρα. Τη δέκατη τρίτη ημέρα η αναπνοή του δυσχεραίνεται. Τη δέκατη τέταρτη ημέρα πεθαίνει.

•ΦαντασίεςΟι γιατροί είναι κατηγορηματικοί: τα περί δηλητηρίασης με στρυχνίνη από τη Ρωξάνη για τα μάτια του Ηφαιστίωνα είναι φαντασίες. Η στρυχνίνη ήταν τότε άγνωστη.
Έθνος


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Δευτέρα, 14-ΝΟΕ-2011, 0:43 AM | Message # 4
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Άλλη μια δόλια ενέργεια του Εβραϊκού ιερατείου με τη μέθοδο της "φαρμακείας"! Κι άλλη μια καθοδηγούμενη "προφητεία" που "επαληθεύτηκε" προς δόξα του Γιαχβέ! tongue tongue

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.


Message edited by Αθηναίος - Δευτέρα, 14-ΝΟΕ-2011, 0:44 AM
 
ΑθηναίοςDate: Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 2:25 AM | Message # 5
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Έκθεση μαθητή για τον Μ. Αλέξανδρο




Attachments: 7500022.png (439.1 Kb) · 3144837.png (398.9 Kb) · 2115900.png (400.3 Kb) · 5483072.png (401.0 Kb) · 4554541.png (439.1 Kb)


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.


Message edited by Αθηναίος - Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 2:28 AM
 
margaritaDate: Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 2:54 AM | Message # 6
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
φοβερή η εκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο,σε πιάνει θλίψη ,ομως πιστεύω οτι τα παιδιά οτι τους δίνουμε παίρνουνε .Θέλω να πω οτι και η οικογένεια παίζει ρόλο στην διαπαιδαγώγιση του παιδιού και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αυτό το παιδί οταν μεγαλώσει αφου θα εχει τέτοια αντίληψη για τα πράγματα πως να περιμένει κανείς οτι θα εχει ωριμη και σωστή σκέψη ,επίπεδο και προσωπικότητα?

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
aposperittisDate: Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 3:45 AM | Message # 7
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Τι να πω ρε παιδιά είναι να κλαις.....

Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
ΑθηναίοςDate: Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 1:56 PM | Message # 8
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Υπ' όψιν ότι είναι γραμμένη το 1986!!! 25 χρόνια πριν! Είναι η εποχή του Ανδρέα, η εποχή της ηθικής κατρακύλας του λαού μας. Οι εποχή που ξεκίνησε το Ελληνικό ιδεώδες "της Πάρτης μου"! Όλα για τον εαυτό μας!.

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.


Message edited by Αθηναίος - Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 1:57 PM
 
ΘνητοςDate: Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 9:19 PM | Message # 9
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
ΑΕΚ = αθλητικη ενωση Κωνσταντινουπολης (χανουμακια)
ΠΑΟΚ = Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (βουλγαροι ?)

Αυτουνου του παιδιου τοτε , θελει ενα βαγονι κλωτσιες ο πατερας του !!


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
margaritaDate: Δευτέρα, 02-ΙΑΝ-2012, 0:42 AM | Message # 10
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥ

Ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου, ο Μέγας Αλέξανδρος συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του... 1.. Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
2.. Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει [ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους] να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
3.. Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.

Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες, ρώτησε τον Αλέξανδρο ποιοι ήταν οι λόγοι.

Ο Αλέξανδρος του εξήγησε:

1.. Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!

2.. Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!

3.. Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος!

Μεγάλε πόσο δίκιο έχεις !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Δευτέρα, 02-ΙΑΝ-2012, 1:19 AM | Message # 11
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Τυχαία τον ονόμασαν ΜΕΓΑ;;; wink

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
margaritaDate: Κυριακή, 04-ΜΑΡ-2012, 0:53 AM | Message # 12
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
:http://olixnos.blogspot.com/p/blog-page_8068.html

Added (2012-03-04, 0:53 AM)
---------------------------------------------
διάβασα κάπου οτι μπορεί το σώμα του να το εχει το βατικανό εσεις τι αποψη εχετε?


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Κυριακή, 04-ΜΑΡ-2012, 1:33 AM | Message # 13
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (margarita)
διάβασα κάπου οτι μπορεί το σώμα του να το εχει το βατικανό εσεις τι αποψη εχετε?

Διάβασε το βιβλίο της Λιάνας Σουβαλτζή για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου ΕΔΩ από τη σελίδα 231 και μετά!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
margaritaDate: Κυριακή, 04-ΜΑΡ-2012, 3:05 AM | Message # 14
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
το εχω φτάσει στη 137 ,το εχω βρει

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Κυριακή, 04-ΜΑΡ-2012, 3:23 PM | Message # 15
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Η ξεφτίλα των κυβερνώντων! Πώς γίνεται και σε όλα τα Εθνικά θέματα είναι μπλεγμένοι αρνητικά ο Γιωργάκης, ο Πάγκαλος και ο Βενιζέλος ΔΕΝ μπορώ να το καταλάβω (που λέει ο λόγος δηλαδή για να μην ξαναπώ για Εβραιόσπορους και Τουρκόσπορους Εθνοπατέρες)!!! tongue tongue tongue tongue tongue tongue tongue

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
Forum » Ελληνική Μυθολογία-Ιστορία » Η αρχαία Ελληνική φιλοσοφία επηρέασε τους μεταγενέστερους? » Αλέξανδρος ο Στρατηλάτης
Search: