Κυριακή, 19-ΜΑ-2024, 5:04 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum » Γενική συζήτηση για ανθρώπους και γεγονότα » Αρχαιότητα » Συγκλονιστικές ανακαλύψεις
Συγκλονιστικές ανακαλύψεις
alexandraDate: Τετάρτη, 15-ΙΟΥ-2011, 4:05 PM | Message # 46
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Αυτά να τα βλέπουν μερικοί ξένοι που μας κάνουν.......Αφροδίτες.......
 
ΘνητοςDate: Τετάρτη, 22-ΙΟΥ-2011, 11:43 PM | Message # 47
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Στο φως σπουδαίοι αρχαίοι ναοί στην Πελοπόννησο

Οι πέντε Ναοί που αποκαλύφθηκαν, επιβεβαιώνουν
τη μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής καθ΄ όλη
τη διάρκεια της αρχαιότητας
Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά πέντε αρχαίοι ναοί έχουν αποκαλυφθεί κατά τις τελευταίες ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή της Αιγιαλείας επιβεβαιώνοντας την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής καθ΄ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Η κατασκευή των μεγάλων έργων, κυρίως του νέου αυτοκινητοδρόμου, «κρύβεται» σε αρκετές περιπτώσεις πίσω από τον εντοπισμό αρχαιοτήτων στην περιοχή, μαζί φυσικά με τις συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές της ΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών της οποίας παρουσιάσθηκαν χθες το βράδυ σε ομιλία των αρχαιολόγων κ. Ανδρέα Βόρδου και δρος Ερωφίλης Κόλλια που οργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιαλείας στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αιγιαλείας με θέμα: «Ελίκη, Μαμουσιά, Γκραίκας, Τραπεζα Αιγίου».
Στα Αρχαϊκά και τα Κλασικά χρόνια χρονολογούνται τα ιερά που έχουν έρθει στο φως και το κυριότερο εξ αυτών βρέθηκε στο πλάτωμα της Τραπεζάς Αιγίου, σε μία θέση η οποία κατά τους αρχαιολόγους ταυτίζεται πιθανότατα με τις αρχαίες Ρύπες, που ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Πρόκειται για έναν εκατόμπεδο ναό του τέλους των αρχαϊκών χρόνων (τέλη 6ου π. Χ αιώνα), ο οποίος εντοπίσθηκε στον οικιστικό πυρήνα της αρχαίας πόλης και από τις ανασκαφές ήρθαν στο φως τα γλυπτά που κοσμούσαν τα δύο αετώματά του. Και παρ΄ ότι στην ουσία πρόκειται για θραύσματα των γλυπτών, ο μεγάλος αριθμός τους _ ξεπερνούν τα 350 _ και κυρίως ο χαρακτήρας τους αφού είναι κεφαλές, κορμοί και άκρα ανθρώπινων μορφών, κεφαλές και σκέλη αλόγων οδηγούν στην ανασύνθεση του γλυπτού διάκοσμου του ναού στον οποίο απεικονίζεται μία σκηνή μυθολογικής μάχης. Ηδη μάλιστα τα γλυπτά της Τραπεζάς συγκαταλέγονται στα σπάνια παραδείγματα της πώρινης αρχιτεκτονικής γλυπτικής από αυτήν την εποχή ενώ παράλληλα όμως, έχουν αποκαλυφθεί και πολλά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού ως και την κεράμωσή του.
Στη σημερινή Μαμουσιά εξάλλου, που ταυτίζεται με την αρχαία Κερύνεια πραγματοποιείται συστηματική ανασκαφή σε ιερό της Αρχαϊκής-Κλασικής εποχής, όπου έχουν εντοπισθεί τα κατάλοιπα ενός μεγάλου δωρικού ναού του 6ου π.Χ. αιώνα αλλά και ενός μικρότερου, που χρονολογείται στον 4ο π.Χ. Εδώ τα σημαντικότερα ευρήματα της ανασκαφής είναι τα θραύσματα των μαρμάρινων αγαλμάτων (αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ) που κοσμούσαν τα αετώματα του μεγάλου ναού. Νότια όμως της σημερινής Κερύνειας εντοπίστηκε και ένας εκτεταμένος οικισμός που χρονολογείται στην Πρωτοελλαδική εποχή (2700-1900 π.Χ.) και περιλαμβάνει πυκνά δομημένα κτίσματα σε έκταση μεγαλύτερη των 50 στρεμμάτων ενώ στους πρόποδες του μυκηναϊκού νεκροταφείου με θαλαμοειδείς τάφους που έχουν βρεθεί στο λόφο Καλλιθέα ή Ψωριαρού στα Νικολέικα ανασκάπτεται τώρα ένας οικισμός της Μυκηναϊκής εποχής, που θεωρείται ότι ήταν η μυκηναϊκή Ελίκη.
Τέλος, έναν ακόμη ναό αψιδωτό, που χρονολογείται στη Γεωμετρική εποχή (8ος π.Χ. αιώνας) ανασκάπτουν Νικολέικα οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πιθανώς να ταυτίζεται με τον περίφημο ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα, που αναφέρει ο Όμηρος και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς. Πρόκειται για ένα μνημείο που ανήκει στην επικράτεια της αρχαίας Ελίκης.

Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα¨

Added (2011-06-22, 11:43 PM)
---------------------------------------------
Έυρημα αποδεικνυεί πως οί Έλληνες κλέψανε....το τηλεσκόπιο από τον Νεύτωνα καί τον Γαλιλαίο τον 5ο αιώνα π.χ.!!!!!
8:56 μ.μ. | Αναρτήθηκε από Βισάλτης

Kατα την διάρκεια κατασκευής δρόμου μεταξύ του 1955-1960 στα νότια της Ακροπόλεως, ανακαλύφθηκε θραύσμα αγγείου που χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ.καί αναπαριστά κάποιον πού κρατά τηλεσκόπιο!!

Η αρχαιολογία βέβαια δεν μπήκε(;) στον κόπο να το μελετήσει περαιτέρω,αλλά ούτε και να βάλει κάποια περιγραφή κάτω από το εύρημα,πού βρίσκεται στο μουσείο της Ακροπόλεως(εκθ.αρ.ΝΑ.55.Αα, 4),ίσως γιατί θα ξεβόλευε κάποιες καταστάσεις.

Εμείς βέβαια διδασκόμαστε ότι το τηλεσκόπιο εφηύραν είτε ο Γαλιλαίος,είτε ο Ισ.Νεύτων τον 17ο αιώνα.Μα όταν έχουμε ανεπτυγμένη αστρονομία, τουλάχιστον πριν από 3-4000 χιλιάδες χρόνια πριν,λογικό είναι να υπήρχαν και τα κατάλληλα όργανα, για να παρατηρούν τον ουρανό.

Και για την ιστορία,έχουμε χρήση οργάνων και φακών,και διόπτρας απο τον Πυθέα που βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο Βόρειος ουράνιος Πόλος και ο Πολικός Αστέρας δεν συμπίπτουν. Έχουμε την διόπτρα του Ιππάρχου που χρησιμοποίησε για εκτίμηση της διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης.

Ακόμα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών
αστέρων. Επίσης η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις.

Ακόμη η διόπτρα του Αρχιμήδη που τοποθετήθηκε στην κορυφή του φάρου της
Αλεξάνδρειας, και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.

visaltis.blogspot


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Τετάρτη, 22-ΙΟΥ-2011, 11:57 PM | Message # 48
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Να είχαν κλέψει μόνο το τηλεσκόπιο καλά θα ήταν!!

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΘνητοςDate: Παρασκευή, 24-ΙΟΥ-2011, 11:32 PM | Message # 49
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ελα ντε !! biggrin biggrin

Added (2011-06-24, 11:32 PM)
---------------------------------------------
ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΟΙ & ΘΕΕΣ ΣΤΗΝ 5η ΔΙΑΣΤΑΣΗ - ASHTAR HELLAS

http://www.youtube.com/watch?v....#at=477


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Σάββατο, 25-ΙΟΥ-2011, 2:59 PM | Message # 50
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
20 λεπτά βίντεο και ειλικρινά ΔΕΝ κατάλαβα τίποτα!
Θα είμαι από άλλη διάσταση φαίνεται, μικρότερη! biggrin


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΘνητοςDate: Σάββατο, 25-ΙΟΥ-2011, 7:22 PM | Message # 51
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Παραειναι κουφο !!

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Σάββατο, 25-ΙΟΥ-2011, 8:44 PM | Message # 52
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Το θέμα είναι ότι λέει μερικά ωραία πράγματα, αλλά ξεκινά από το Φ και σου λέει για το Χ,Ψ,Ω, αντί να ξεκινήσει από το Α.

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
margaritaDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 8:22 PM | Message # 53
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
τελειο το αρθρο για την ελληνικη γλωσσα

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΘνητοςDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 8:24 PM | Message # 54
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Αρχαίο γεύμα αθάνατο

Η πολυτέλεια ταιριάζει στη Δημοκρατία; Είναι έννοια συμβατή με την ισονομία και την ισοπολιτεία; Πόσο πολυτελής ήταν ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των Αθηναίων στην κλασική εποχή σε σχέση με των Σπαρτιατών;

Στο θέμα αυτό είναι αφιερωμένη μια σειρά τηλεοπτικών επεισοδίων του BBC, η προβολή των οποίων ξεκινάει απόψε με τον Βρετανό κλασικιστή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, δρ Μάικλ Σκοτ.
Σύμφωνα με την έρευνά του, ακόμη και οι φτωχότεροι πολίτες της κλασικής Αθήνας είχαν πλουσιότερο τραπέζι από τους Σπαρτιάτες. Πιάτα με κρέας, ψάρι και διάφορες λιχουδιές ήταν η προσιτή πολυτέλεια των Αθηναίων, ενώ η διατροφή ακόμη και του πλουσιότερου Σπαρτιάτη απαγορευόταν να ξεφύγει από τον μέλανα ζωμό και λιγοστά άλλα συμπληρώματα. Η πολυτέλεια ήταν αντίθετη στη φιλοσοφία τους. Αλλά και οι Αθηναίοι δεν έπρεπε να ξεπεράσουν το μέτρο, αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Η κοινή εστίαση των πιστών μετά την τελετουργική θυσία των ζώων στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές αποτελεί την απόδειξη της Δημοκρατίας στην πράξη. Στήνονται κοινά τραπέζια, όπου πλούσιοι και φτωχοί απολαμβάνουν το ίδιο γεύμα. Οταν γύρω στον Δεκαπενταύγουστο τελούνταν τα Παναθήναια και θυσιάζονταν προς τιμήν της θεάς Αθηνάς εκατό βόδια (εκατόμβη), τα σφάγια τεμαχίζονταν, ψήνονταν και προσφέρονταν στους πιστούς. Η συνήθεια αυτή έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, παρ' όλο που δεν έχουμε βωμούς για τελετουργικές θυσίες. Δεν νοείται όμως Δεκαπενταύγουστος στην ελληνική ύπαιθρο χωρίς ψητή γουρουνοπούλα και λαϊκό πανηγύρι. Η αγγλική τηλεοπτική σειρά παρακολουθεί τη μετεξέλιξη της πολυτέλειας στους ρωμαϊκούς χρόνους, στους πρώτους χριστιανικούς, αλλά και μέσα στη χριστιανική θρησκεία.
Η εκπομπή αποκαλύπτει πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του καθημερινού βίου που σχετίζονται με τη Δημοκρατία και πώς αυτή περνάει από το σπιτικό κάθε απλού πολίτη. Ο δρ Σκοτ διαπιστώνει, για παράδειγμα, ότι το κρέας στην αθηναϊκή Δημοκρατία δεν ήταν μόνο για τους «έχοντες και κατέχοντες». Αυτό όμως δεν συνέβαινε και με το ψάρι, ιδίως το μεγάλο, το πελαγίσιο. Τα «πρώτα» ψάρια, που λέμε σήμερα, ήταν πανάκριβα και ως εκ τούτου διόλου προσιτά για τα χαμηλά βαλάντια. Η παραγωγή προβάλλει και τα σημεία απ' όπου αγόραζαν ψάρια στην αρχαιότητα, αλλά και πώς τα παρασκεύαζαν, σε τι σκεύη τα μαγείρευαν και πού τα σέρβιραν.
Από την έρευνά τους προκύπτει κάτι λίγο-πολύ γνωστό: ότι στον δημόσιο βίο όλα ήταν πιο λιτά απ' ό,τι στον ιδιωτικό. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι συμβαίνει σήμερα. Οι ανασκαφές σε κατάλοιπα των κλασικών χρόνων δεν έχουν αποκαλύψει πολυτελή σκεύη από πολύτιμο μέταλλο. Η επίδειξη πλούτου δεν ήταν έννοια συμβατή με την αντίληψη περί Δημοκρατίας που είχαν οι Αθηναίοι, ενώ στη Μακεδονία ήταν διαφορετικά. Ο δημόσιος βίος εκεί ήταν πολυτελής. Απόδειξη, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.
Στην Αθήνα δεν βρέθηκαν ούτε χρυσά στεφάνια ούτε αργυρά σκήπτρα, όπως του Φιλίππου του Β', ούτε χρυσές λάρνακες με οστά. Ο Μάικλ Σκοτ έχει κάνει γυρίσματα στη Βεργίνα, στις αρχαίες Αιγές και αναλύει τα εκθέματα του τοπικού μουσείου, τα οποία προβάλλει μαζί με τα αντικείμενα της έκθεσης για τη Μακεδονία που λειτουργεί στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης.
Πηγή: Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 8:53 PM | Message # 55
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Δεν είχαν οι Σπαρτιάτες μόνο μέλανα ζωμό! Έτρωγαν και το γουρουνάκι από το οποίο γινόταν ο ζωμός! biggrin

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
alexandraDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 9:00 PM | Message # 56
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Ναι αλλά η ζωή των Σπαρτιατών δεν είχε καμιά σχέση με των Αθηναίων! Για αυτούς οι Αθηναίοι ήταν καλοαναθρεμμένες αδελφές. Όμως σίγουρα η ζωή και των δυο ήταν πιο δίκαιοι από τι η σημερινή δικιά μας που βασίζεται στο "Έχοντες και κατέχοντες".
 
ΑθηναίοςDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 9:33 PM | Message # 57
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (alexandra)
Για αυτούς οι Αθηναίοι ήταν καλοαναθρεμμένες αδελφές

Και οι Σπαρτιάτες κότες που δεν πήγαν στο Μαραθώνα γιατί ήταν... ανάδρομος ο Ερμής biggrin και στη Σαλαμίνα ήθελαν να την κοπανήσουν!!! tongue


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΘνητοςDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 9:36 PM | Message # 58
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Πολιτικοθρησκευτικα παιχνιδια , οπως και με τους 300 και τον Λεωνιδα. (Ιερεις την καναν παλι τη δουλεια ) angry

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
aposperittisDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 9:42 PM | Message # 59
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Και οι Σπαρτιάτες κότες που δεν πήγαν στο Μαραθώνα γιατί ήταν... ανάδρομος ο Ερμής biggrin και στη Σαλαμίνα ήθελαν να την κοπανήσουν


Πιστεύεις από δειλία? Η γιατί:

Quote (Θνητος)
Πολιτικοθρησκευτικα παιχνιδια


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
ΑθηναίοςDate: Τρίτη, 28-ΙΟΥ-2011, 10:00 PM | Message # 60
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (Θνητος)
Πολιτικοθρησκευτικα παιχνιδια , οπως και με τους 300 και τον Λεωνιδα. (Ιερεις την καναν παλι τη δουλεια )

ΑΚΡΙΒΩΣ!!!
"Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"!!! Για να χρειαστεί να τους πείσουν σημαίνει ότι ΔΕΝ ήθελαν να πάνε! Τί τους είπαν και τους έπεισαν; Κάποια άλλη φορά η απάντηση, όταν θα γίνουμε πολλοί biggrin biggrin

Quote (aposperittis)
Πιστεύεις από δειλία? Η γιατί:

Θέλει αρκετή ανάλυση το θέμα! Όπως και οι σχέσεις του Ιερατείου τους με τους "ακατονόμαστους" tongue


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
Forum » Γενική συζήτηση για ανθρώπους και γεγονότα » Αρχαιότητα » Συγκλονιστικές ανακαλύψεις
Search: