Ετοιμολογιες
|
|
Θνητος | Date: Σάββατο, 14-ΙΟΥ-2012, 0:19 AM | Message # 106 |
 Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Status: Offline
| Ναι ετσι μας εχουν μαθει ! Αλλα το ατομο ΔΕΝ ειναι ατμητο τελικα !Πραμα που υποθετω οι αρχαιοι σοφοι ξεραν και ΔΕΝ τους βαλαν τα γυαλια τα συγχρονα παιδαρελια !
ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
|
|
| |
Αθηναίος | Date: Σάββατο, 14-ΙΟΥ-2012, 0:23 AM | Message # 107 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Η ετυμολογία είναι: Άτομο = α στερητικό και Τομη - α+τομη = άτομη και το ουδέτερο = άτομο. Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος γύρω στο 400 π.Χ. και εννοούσε το μικρότερο "υλικό" για να γίνουν όλα τα πράγματα. Πολλά δηλαδή άτομα μπορούν να δημιουργήσουν κάτι. Δεν εννοούσε ότι είναι το μικρότερο τμήμα της ύλης που δεν γίνεται να το κόψουμε. Ήξεραν οι αρχαίοι μας πρόγονοι ότι τα άτομα έχουν πυρήνα και γύρω από αυτόν υπάρχουν ηλεκτρόνια. Ο Πλάτων στον Τίμαιο τα περιγράφει καθαρά παρομοιάζοντάς τα με το ηλιακό μας σύστημα. αν ένα άτομο διασπαστεί, τα μικρότερα τμήματά του ΔΕΝ μπορούν να δημιουργήσουν τίποτα.
Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος, αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
Message edited by Αθηναίος - Σάββατο, 14-ΙΟΥ-2012, 0:24 AM |
|
| |
Θνητος | Date: Σάββατο, 14-ΙΟΥ-2012, 0:58 AM | Message # 108 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Παντως μου αρεσε η εξηγηση μου ! Δινει εναν αλλο τονο ! Ασε που μου θυμισε κατι ομηρικους καβγαδες με τον θεολογο περι της λεξης ομοουσια (αγια τριαδα) !!
ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
|
|
| |
Αθηναίος | Date: Σάββατο, 14-ΙΟΥ-2012, 1:11 AM | Message # 109 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Quote (Θνητος) Ασε που μου θυμισε κατι ομηρικους καβγαδες με τον θεολογο περι της λεξης ομοουσια (αγια τριαδα) !!
|
|
| |
margarita | Date: Δευτέρα, 30-ΙΟΥ-2012, 11:32 PM | Message # 110 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| το ονειρο στα αρχαία είναι ΟΝΑΡ ΟΝΑΡ ΟΝ - ΑΡAdded (2012-07-30, 11:31 PM) --------------------------------------------- ΟΠΟΥ ΑΡ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΝΈΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΝ Η ΟΝΤΌΤΗΤΑ ΑΡΑ ΤΟ ΟΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΝΕΊΡΟΥ ΑΝΈΡΧΕΤΑΙ ΨΗΛΆ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΉ ΙΣΩς ΑΌΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΊΟΝ Added (2012-07-30, 11:32 PM) --------------------------------------------- ΔΕΝ ΄ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑΙΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ!!! ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΠΛΗΞΗ 
"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
|
|
| |
Θνητος | Date: Δευτέρα, 30-ΙΟΥ-2012, 11:35 PM | Message # 111 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Quote (margarita) ΟΠΟΥ ΑΡ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΝΈΡΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΝ Η ΟΝΤΌΤΗΤΑ ΑΡΑ ΤΟ ΟΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΝΕΊΡΟΥ ΑΝΈΡΧΕΤΑΙ ΨΗΛΆ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΉ ΙΣΩς ΑΌΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΊΟΝ Πολυ λογικο !!
Το μαγειρευω , ξερεις πως ηταν σατα αρχαια ?
ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
|
|
| |
margarita | Date: Τρίτη, 31-ΙΟΥ-2012, 10:23 PM | Message # 112 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| οχι αλα θα το βρω Added (2012-07-31, 0:06 AM) --------------------------------------------- νομίζω οτι είναι η ιδια λέξη Added (2012-07-31, 10:23 PM) ---------------------------------------------
Quote (margarita) ΟΠΟΥ ΑΡ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΑΝΈΡΧΟΜΑΙ απο το ρημα αίρω που σημαίνει ανέρχομαι!!!
"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
|
|
| |
Αθηναίος | Date: Πέμπτη, 02-ΑΥΓ-2012, 10:03 PM | Message # 113 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Δεν υπάρχει καμιά τεκμηριωμένη ετυμολογία της λέξης ΟΝΑΡ. Το μεν ΟΝ σημαίνει σωστά ΟΝ το δε ΑΡ σημαίνει γη, χώμα (άρ-δευση, άρ-οση, άρ-οτρο, αρ-ουραίος κλπ) αλλά έτσι δεν βγαίνει νόημα. Απλά το ΟΝΑΡ είνα το αντίθετο του ΥΠΑΡ, δηλαδή όναρ είναι η ατομική πραγματικότητα και ύπαρ είναι η μαζική πραγματικότητα. Φυσικά άλλο το ύπαρ και άλλο το ήπαρ (συκώτι).
|
|
| |
|
|
Αθηναίος | Date: Πέμπτη, 02-ΑΥΓ-2012, 10:30 PM | Message # 116 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Δεν τα βγάζω εγώ. Ούτε είπα ότι έχεις λάθος. Είπα ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ετυμολογία της λέξης, άρα όλες οι απόψεις δεκτές. Για το ΑΡ πάντως δεν ξέρω αν έχεις αντίρρηση σ' αυτά που έγραψα.
|
|
| |
margarita | Date: Πέμπτη, 02-ΑΥΓ-2012, 10:46 PM | Message # 117 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Quote (Αθηναίος) Φυσικά άλλο το ύπαρ και άλλο το ήπαρ (συκώτι). δεν εχω αντίρρηση ,αλλα μου κόλαγε σαν εξήγηση επειδή οταν βλέπουμε ονειρα πιστευω οτι σε μερικά απο αυτά βγαίνουμε απο το σώμα ,κάτι σαν αστρικό ταξίδι ,κι αφου βγαινουμε ανεβαίνουμε ...και το αίρω μου κόλαγε τέλεια !!!!! Αθηναίε μιας και το ανέφερες πιστευεις οτι το ονειρο εχει κάποια σχέση με το ΗΠΑΡ (ΣΥΚΏΤΙ ) ???????
|
|
| |
Αθηναίος | Date: Πέμπτη, 02-ΑΥΓ-2012, 10:58 PM | Message # 118 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Φυσικά!
|
|
| |
margarita | Date: Πέμπτη, 02-ΑΥΓ-2012, 11:01 PM | Message # 119 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| ΔΗΛΑΔΉ??????
|
|
| |
Αθηναίος | Date: Πέμπτη, 02-ΑΥΓ-2012, 11:16 PM | Message # 120 |
 Ο βασιλιάς των μελών
| Ο Πλάτωνας λέει:
"Η μαντική, που δόθηκε στο επιθυμητικό μέρος της ψυχής, μπορεί και λειτουργεί χάρη στο ήπαρ. Το ήπαρ είναι το όργανο που πάνω του ως κάτοπτρο καθρεφτίζονται τα διανοήματα της ψυχής" (Τίμαιος, 71.e).
"Ουδείς έχει πραγματική ένθεη & αληθινή μαντική δύναμη όταν είναι ξύπνιος, παρά μόνον στον ύπνο του, τότε που η δύναμη του νου είναι δεμένη, ή είναι ενθουσιασμένος " (Τίμαιος, 71.e. 3-6).
"Γνώρισμα του έμφρονος ανθρώπου είναι να αναμιμνήσκει και να σκέφτεται τα όσα όναρ (δηλαδή κοιμισμένος) ή ύπαρ (δηλαδή ξύπνιος) βλέπει υπό της μαντικής και του ενθουσιασμού, αλλά και να αναλύει πάντα με τον λογισμό όσα φαντάσματα [εικόνες] είδε, δηλαδή τη σημασία τους για ποιόν δείχνουν κάτι καλό ή κακό για το μέλλον, το παρόν ή το παρελθόν " (Τίμαιος, 71.e.6 – 72.a.2)
Θέλεις κι άλλα;
|
|
| |