Τρίτη, 18-ΙΑΝ-2022, 10:25 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Το Cern σπάει σωματίδια και... ρεκόρ

Τις ισχυρότερες συγκρούσεις σωματιδίων στην ιστορία των θετικών επιστημών πέτυχε σήμερα ο επιταχυντής αδρονίων (LHC) του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου CERN. Όπως ανακοινώθηκε, δύο δέσμες με συνδυασμένη ισχύ 7 TeV διασταυρώθηκαν, σηματοδοτώντας την έναρξη του μεγαλύτερου πειράματος της σύγχρονης φυσικής επιστήμης.

Οι δέσμες ισχύος 7 TeV -ή 7,5 τρισεκατομμύρια ηλεκτροβολτ- είναι τρεισήμισι φορές ισχυρότερες από εκείνες που μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν επιτευχθεί σε εργαστηριακές συνθήκες. Συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 2 τιο μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, με ταχύτητα ένα νανο-κλάσμα του δευτερολέπτου μικρότερη από εκείνη του φωτός.
Οι επιστήμονες του CERN εμφανίστηκαν εκστασιασμένοι, με την εκπρόσωπο του κέντρου, Πάολα Καταπάνο, να δηλώνει ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής. "Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς ως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη φυσική", δήλωσε ο Όλιβερ Μπουσμίλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ήδη, οι αισθητήρες του επιταχυντή αναλύουν τα δεδομένα, σε μία προσπάθεια εντοπισμού έως σήμερα "θεωρητικών" υποατομικών σωματιδίων, όπως το μποζόνιο του Χιγκς. Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του θα συμπλήρωνε το "παζλ" της θεμελιώδους δομής της ύλης. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το πείραμα θα επιτρέψει να μάθουν από τι αποτελείται η μαύρη ύλη που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντος. Η ορατή ύλη, δηλαδή τα άστρα και οι πλανήτες είναι μόλις το 4%.
Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν για 18 έως 24 μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί η φάση των συγκρούσεων 7 TeV, ο LHC θα κλείσει για περίπου ένα χρόνο. Όταν τεθεί πάλι σε λειτουργία, θα επιχειρηθούν συγκρούσεις ενέργειας 14 TeV.

O Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στο CERN έσπασε το ρεκόρ συγκρούσεων σωματιδίων υψηλής ενέργειας.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η μεγάλη αυτή επιτυχία ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές ανακαλύψεις και απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της Φυσικής, ενώ κάνουν λόγο για την αρχή μίας νέας εποχής για την επιστήμη.

Συγκεκριμένα, δέσμες πρωτονίων συγκρούστηκαν σήμερα στις 14.00 στον επιταχυντή σε ενέργειες τρισίμιση φορές υψηλότερες από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε γίνει πέρυσι στα γαλλοελβετικά σύνορα.
Μέσα στην κυκλική σήραγγα του LHC, μήκους 27 χιλιομέτρων σε βάθος 100 μέτρων, δέσμες πρωτονίων που κινούνταν σε αντίθετες κατευθύνσεις, συγκρούστηκαν μετωπικά στην ενέργεια των 7 TeV (tera electron Volt), ή 3,5 TeV ανά δέσμη.

Οι επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, ενώ εκατοντάδες συνάδελφοί τους σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν ζωντανά το πείραμα μέσω Διαδικτύου.
Η επιτυχία-ορόσημο έρχεται με καθυστέρηση περίπου ενάμισι χρόνου λόγω των αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων για τα οποία χρειάστηκαν πολύμηνες και δαπανηρές επισκευές.
Οι συγκρούσεις σε αυτές τις ενέργειες θα συνεχιστούν για τους επόμενους 18-24 μήνες.

Ο εκπρόσωπος του CERN δήλωσε πως το κοινό θα πρέπει να κάνει υπομονή. «Οι μεγάλες ανακαλύψεις θα έρθουν μόνο όταν θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία από δισεκατομμύρια συγκρούσεις, και ανάμεσά τους μπορέσουμε να εντοπίσουμε μία νέα κατάσταση ύλης ή νέα σωματίδια», εξηγεί ο Γκουίντο Τονέλι στο «BBC».
Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων καταγράφονται από τέσσερις γιγάντιους ανιχνευτές, με τις ονομασίες Alice, Atlas, CMS και LHCb.
Μετά το πέρας της λειτουργίας του σε αυτή τη φάση, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου θα τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες επισκευής στους ελαττωματικούς μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες.
Η νέα διακοπή ενδέχεται να διαρκέσει έως και ένα χρόνο και στη συνέχεια, ο LHC θα λειτουργήσει στη μέγιστη δυνατή ισχύ των 14 TeV, ωθώντας ένα ακόμα βήμα μπροστά τη σύγχρονη θεωρητική φυσική.

Ο επιταχυντής LHC είναι το πιο πολύπλοκο και ακριβό επιστημονικό όργανο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Οι επιστήμονες περιμένουν να εντοπίσουν πρωτόγνωρα φαινόμενα στα συντρίμμια των συγκρούσεων.
Απώτερος στόχος τους είναι να ανακαλύψουν το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο πιστεύεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή του σύμπαντος. Χάρη στον επιταχυντή,  αναμένεται να δώσουν απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής, όπως γιατί η μάζα έχει ύλη, καθώς και να αναπαραστήσουν την έκρηξη που γέννησε το σύμπαν.
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 348
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!