Κυριακή, 23-ΙΑΝ-2022, 2:22 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


Τάλως μύθος ή πραγματικότητα ;

Ο Τάλως ήταν ένα από τα πιο γνωστά ρομπότ κατά την  αρχαιότητα στην Ελλάδα.
Ο Απολλόδωρος μας λέει ότι κατασκευάστηκε από τον  Ήφαιστο σαν δώρο προς τον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα.

Ήταν κατασκευασμένος όχι από χαλκό που είναι μαλακός αλλά από μπρούτζο που είναι κράμα χαλκού και κασσίτερου, είχε ανθρώπινη μορφή, φτερά, και λειτουργούσε χάρη στην μία αρτηρία που διέσχιζε το εσωτερικό του και  περιείχε Ιχώρ.
Κυριότερη αποστολή του ήταν η φύλαξη της Κρήτης. Όταν πλησίαζαν το νησί εχθρικά πλοία έριχνε βράχους και τα κατέστρεφε και αν τα πληρώματα κατάφερναν να αποβιβαστούν τότε ή τα έκαιγε με τη ανάσα του ή πυρακτωνόταν ολόκληρος και έκαιγε τα θύματά του σφίγγοντάς τα στη αγκαλιά του.
Μπορούσε να κάνει τον γύρο της  Κρήτης τρεις φορές μέσα σε μια μέρα που σημαίνει ότι μπορούσε να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα ήταν αδερφός του Ροδάμανθυ και είχε ακόμα μία αποστολή, να φροντίζει ώστε να τηρούνται οι νόμοι σε όλο το νησί. Ήταν ανίκητος μέχρι που φάνηκαν οι Αργοναύτες γυρίζοντας από την Κολχίδα.

Για την καταστροφή του ρομπότ υπάρχουν τρία πιθανά πρόσωπα υπαίτια με κοινό όμως στόχο, την φτέρνα του.
Το πρώτο πρόσωπο είναι η Μήδεια που λέγεται πως ξελόγιασε τον Τάλω με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να χτυπήσει στην φτέρνα.
Το δεύτερο πρόσωπο είναι ο Ιάσονας ο οποίος αφαίρεσε μια βίδα από την φτέρνα του ρομπότ όσο η Μήδεια το απασχολούσε.
Το τρίτο πρόσωπο είναι ο Ποίας ο πατέρας του Φιλοκτήτη ο οποίος πέτυχε από μακριά , με βέλος την βίδα που υπήρχε στην φτέρνα. Στην φτέρνα κατέληγε η αρτηρία που κρατούσε στην ζωή τον Τάλω και με την αφαίρεση της βίδας απελευθερώθηκε  το Ιχώρ και καταστράφηκε.
Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος μας λέει ότι χύθηκε σαν βαρύ μέταλλο οπότε δεν αποκλείεται να περιείχε υδράργυρο, ένα υλικό πολύ χρήσιμο σε κατασκευές που χρειάζονται προσανατολισμό και ισορροπία.
Επίσης, αφού ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των νόμων σίγουρα είχε κρίση ώστε να λειτουργεί σαν δικαστής, ένα τεχνολογικό θαύμα για τα δεδομένα της σημερινής εποχής. Και ίσως η βίδα στην φτέρνα να μην ήταν μια απλή βίδα αλλά μία βαλβίδα υδραυλικού συστήματος. Είναι προφανές ότι ήταν υπαρκτό και μάλιστα τα χαρακτηριστικά του ρομπότ απεικονίζονται και σε νόμισμα της Φαιστού.
Δεν συνηθιζόταν εξ’άλλου η απεικόνιση αποκυημάτων της φαντασίας κάποιων σε αντικείμενο ευρείας  χρήσεως όπως ένα νόμισμα.
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 348
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!