Κυριακή, 23-ΙΑΝ-2022, 4:09 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


Πρόβλεψη των εγκλημάτων πριν αυτά συμβούν

Είναι πιθανό η αστυνομία να μπορεί να προβλέπει τα εγκλήματα, προτού αυτά γίνουν;
Οι επιστήμονες απαντάνε «ναι» στην παραπάνω ερώτηση!

Επιστήμονες από την Pennsylvania των Η.Π.Α. έχουν σχεδιάσει ένα λογισμικό πρόγραμμα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παρόμοιο με αυτό της επιστημονικής ταινίας Minority Report.
Το λογισμικό, που σύντομα θα χρησιμοποιείται από δικηγορικά γραφεία στην Αμερική, θα είναι ικανό να δείχνει ακόμα πού, πότε και πώς θα γίνει ένα έγκλημα προτού αυτό γίνει, όπως ακριβώς δηλαδή και στην ταινία του Steven Spielberg.
Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής Tom Cruise ηγείται μίας μονάδας που βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένους ανθρώπους οι οποίοι βλέπουν το μέλλον και αποτρέπουν τα εγκλήματα προτού αυτά γίνουν.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε από τον Richard Berk, καθηγητή στο τμήμα Εγκληματολογίας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, συλλέγει μία σειρά διαφόρων μεταβλητών και υπολογίζει έπειτα με βάση έναν αλγόριθμο τις υψηλότερες πιθανότητες που υπάρχουν για να συμβεί ένα έγκλημα.

Το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στην Βαλτιμόρη και την Φιλαδέλφεια για να προβλέψει ποια από τα άτομα που βρίσκονταν σε αστυνομική παρακολούθηση ή επιτήρηση είναι πιθανό να δολοφονήσουν ή να δολοφονηθούν.

Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι οι δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθεί θα είναι επιτυχημένες και έπειτα θα μπορέσει να χρησιμοποιείται σε διεθνές επίπεδο για τη μείωση ή την πάταξη του εγκλήματος.

«Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε επιτήρηση ή παρακολούθηση είναι υπό την επίβλεψη ενός αστυνομικού. Η ερώτηση στην οποία ο αστυνομικός πρέπει να απαντήσει είναι ‘ποιο είναι το επίπεδο επίβλεψης που υπάρχει;’», είπε ο καθηγητής Berk.

«Μέχρι τώρα, οι αστυνομικοί έλεγχαν το ποινικό μητρώο του ατόμου και με βάση την κρίση τους καθόριζαν το επίπεδο επίβλεψης του. Αυτή η έρευνα αντικαθιστά τους πρόχειρους και αμφίβολους αυτούς υπολογισμούς», πρόσθεσε.

Η τεχνολογία αυτή υπολογίζει δεκάδες μεταβλητές, από το ποινικό μητρώο μέχρι τη γεωγραφική θέση.

Το είδος καθώς και ο χρόνος εκτέλεσης του εγκλήματος είναι οι δύο κυριότερες μεταβλητές της έρευνας.

Από μία βάση δεδομένων 60.000 εγκλημάτων, η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα μέρος του συνόλου των υπόπτων (που είναι υπό επιτήρηση ή με εγγύηση) που είναι πιθανότερο να διαπράξουν ένα έγκλημα.

Τώρα, ισχυρίζονται ότι μπορεί να προβλέψουν ένα ποσοστό γύρω στο 8% στις Η.Π.Α., σε σχέση με το σημερινό 1%.

Αυτοί, τέλος, που θα αναγνωρίζονται από το πρόγραμμα ως «πιθανοί εγκληματίες» θα υπόκεινται σε πιο σκληρή επιτήρηση, αυστηρότερο έλεγχο, πιο σκληρούς όρους εγγύησης, πιο στενή επίβλεψη, κ.τ.λ.

Προς το παρόν, πάντως, το πρόγραμμα δεν υποδεικνύει το πού ή το πότε θα γίνει το έγκλημα.
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 348
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!