Τρίτη, 18-ΙΑΝ-2022, 10:11 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Ενθουσιασμός από τα πρώτα πειράματα στο CERN

Σαμπάνιες άνοιξαν δέκα χιλιάδες επιστήμονες στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN, στη Γενεύη, καθώς έλαβαν την πρώτη θετική ένδειξη, από το πρωτοφανές πείραμα αναπαράστασης της δημιουργίας του σύμπαντος. Το ζητούμενο ήταν να συγχρονιστούν σε …σύγκρουση οι δέσμες πρωτονίων που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός στον αποκαλούμενο Μεγάλο Επιταχυντή.

Η μεγάλη έκρηξη της γέννησης του σύμπαντος μπορεί να μην αναπαρασταθεί ποτέ στις ηλεκτρονικές οθόνες του CERN, όμως κι αυτή η πρώτη δοκιμή σε βάθος εκατό μέτρων από το έδαφος της Γενεύης ήταν μια απρόσμενα καλή αρχή.

Ο τεράστιος κυκλικός επιταχυντής που κόστισε έξι δισ. ευρώ για την κατασκευή του και 29 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του, αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι ο χρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω δεκατρία δισεκατομμύρια χρόνια.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ CERN
Ανησυχία έχει προκαλέσει το φιλόδοξο πείραμα του ευρωπαϊκού εργαστηρίου CERN, που θα θέσει σε λειτουργία αυτό το καλοκαίρι τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Δικαστική προσφυγή σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητεί την αναστολή του πειράματος, το οποίο -σύμφωνα με τους ενάγοντες- μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μαύρης τρύπας ή άλλης «σκοτεινής ύλης», ικανής να «καταπιεί» όλο τον πλανήτη μας ή ακόμη και όλο το Σύμπαν.

Δύο ρώσοι μαθηματικοί θεωρούν ότι στον γιγάντιο επιταχυντή που πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του καλοκαιριού στο CERN, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι δυνατό ένα "μικροκοσμικό” ταξίδι προς το παρελθόν ή προς το μέλλον. Στην ουσία, η Irina Arefeva και ο Igor Volovich θεωρούν ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών, μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές σκουληκότρυπες στο διάστημα, που θα μπορούσε να επιτρέψει κάποια μορφή περιορισμένου ταξιδιού στον χρόνο.

Εάν είναι αληθινό, τότε θα ήταν η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που θα έχει δημιουργηθεί μια μηχανή του χρόνου. Πάντως εάν το ταξίδι πίσω στον χρόνο είναι δυνατό,τότε θεωρητικά είναι δυνατό να ταξιδέψει κάποιος πίσω στο σημείο που δημιουργήθηκε η πρώτη μηχανή και έτσι αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν σε θέση να μας επισκεφτούν χρονικοί ταξιδιώτες από το μέλλον.

Ένα άρθρο στο New Scientist προτείνει ότι αυτή τη χρονιά - το 2008 - θα μπορούσε να γίνει "έτος μηδέν” για το ταξίδι στον χρόνο. Το άρθρο επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα και θεωρητικά παράδοξα στο χρονικό ταξίδι. "Εντούτοις, παραμένει μια μικρή πιθανότητα να δούμε επισκέπτες από το μέλλον στο επόμενο έτος,” λέει το περιοδικό μάλλον προβοκατόρικα.

Πρέπει να ειπωθεί ότι λίγοι επιστήμονες δέχονται την ιδέα ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών (LHC) θα δημιουργήσει τις συνθήκες τις απαραίτητες για το ταξίδι στον χρόνο. Ο LHC έχει ως σκοπό να εξετάσει τις μυστήριες δυνάμεις που υπάρχουν στο υποατομικό επίπεδο, και σαν τέτοιο θα απαντήσει σε πολλές σημαντικές ερωτήσεις, όπως για την αληθινή φύση της βαρύτητας. Δεν σχεδιάζεται ως μηχανή του χρόνου.
Εάν τελικά ο LHC γίνει τυχαία μια μηχανή του χρόνου, η συσκευή θα υπήρχε μόνο σε υποατομικό επίπεδο και όχι για μια μηχανή , που θα είναι σε θέση να "μεταφέρει τους ανθρώπους στο παρελθόν ή το μέλλον.

Το μεγαλύτερο θεωρητικό πρόβλημα είναι γνωστό ως παράδοξο του χρόνου του ταξιδιού. Εάν κάποιος ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και κάνει κάτι για να αποτρέψει την παρουσία του (πχ σκοτώνοντας τον παππού του οπότε δεν θα γεννιόταν ούτε ο πατέρας του ούτε αυτός ο ίδιος ποτέ), τότε πώς μπορεί να γίνει το ταξίδι στον χρόνο;

Οι κοσμολόγοι, διάσημοι για την επινοητική ευστροφία τους, έχουν βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτό το παράδοξο. Έχουν προτείνει ότι δεν υπάρχει ένας κόσμος αλλά πολλοί - τόσο πολλοί που κάθε πιθανή έκβαση οποιουδήποτε γεγονότος πραγματοποιείται στην πράξη. Σε αυτό το πολλαπλό σύμπαν, ή το μοντέλο του "πολυσύμπαντος”, μια γυναίκα που πάει πίσω στον χρόνο για να δολοφονήσει τη γιαγιά της μπορεί να ξεφύγει από αυτό το πρόβλημα, επειδή στο σύμπαν της "διπλανής πόρτας” η γιαγιά ζει για να έχει κόρη που θα γίνει η μητέρα της δολοφόνου.

Θα είμαστε σε θέση μια ημέρα να ταξιδέψουμε στον χρόνο;
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 348
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!