Σάββατο, 04-ΜΑ-2024, 2:55 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Forum » Ελληνική Μυθολογία-Ιστορία » Ιστορία » Τα όπλα στην αρχαία Ελλάδα
Τα όπλα στην αρχαία Ελλάδα
aposperittisDate: Δευτέρα, 15-ΙΟΥ-2013, 2:43 PM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline


Στην αρχαία Ελλάδα εκτός από τον Άρη τον Θεό του πολέμου έχουμε και όλους τους άλλους λίγο πολύ να παίρνουν μέρος σε μάχες. Ο Ήφαιστος αναλάμβανε συνήθως τον εξοπλισμό τους. Μεταξύ όλου του άλλου θεϊκού και κάποιες φορές και ανθρώπινου οπλισμού, έφτιαχνε και τους κεραυνούς του Δία. Παράξενη σύμπτωση είναι ότι κάποια αγάλματα του Δία παρουσιάζουν τον κεραυνό που κρατάει να μοιάζει σε σχήμα και μέγεθος με σύγχρονη ρουκέτα.
Μιας λοιπόν που η εξουσία και τα όπλα πήγαιναν πάντα μαζί, δεν ήταν δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα και η πειθώ που θα βοηθούσαν τους επιστήμονες της εποχής να ασχοληθούν με την βελτίωση και εξέλιξη του οπλισμού του στρατού.
Σε όλες σχεδόν τις αρχαίες πόλεις σώζονται τείχη που τις περιέβαλαν, αλλού μικρά αλλού μεγαλύτερα, αλλά παντού φτιαγμένα για να προφυλάσσουν από επιθέσεις εχθρών. Το Σινικό τείχος είναι νομίζω η ογκωδέστερη ανθρώπινη κατασκευή, η μόνη ορατή από όλες τις διαστημικές πτήσεις.



Μιας όμως και τα τείχη δεν ήταν πάντα αρκετά αποτελεσματικά, φτιαχνότανε καλού κακού και ακροπόλεις στις οποίες κλεινόταν όσοι χωράγανε (ή όσοι βρισκόταν αρκετά κοντά στην εξουσία) μέχρι να δουν τι θα γίνει με τον πόλεμο μέσα από διπλωματικές πια λύσεις. Έτσι συναντάμε σε όλο τον κόσμο πλήθος «απόρθητων» κάστρων.
Εκτός λοιπόν απ' τα λίγο πολύ γνωστά τόξα, βέλη, ακόντια, σπαθιά, πανοπλίες και ασπίδες ας δούμε τι άλλο χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για μαζικότερους θανάτους.
Καταπέλτες



Οι καταπέλτες ήταν μηχανές που μπορούσαν να πετάνε πέτρες, φλεγόμενα υλικά, αλλά και ακόντια και σιδερένιες μπάλες με σκοπό συνήθως την εξ' αποστάσεως καταστροφή τειχών ή και εχθρών. Λειτουργούσαν σχεδόν σαν τεράστια τόξα με μοχλικό σύστημα.
Βαλλίστρες



Οι βαλλίστρες είχαν παρόμοια κατασκευή με τους καταπέλτες αλλά χρησιμοποιούντο για να πετυχαίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον στόχο με ένα ή και περισσότερα ακόντια. Κατασκευαζόταν και σε φορητή μορφή σαν τόξα μεγαλύτερης ακρίβειας.
Έναν άλλο ενδιαφέρον τύπο καταπέλτη συναντάμε πρώτη φορά στην πολιορκία της Τύρου απ' τον Μέγα Αλέξανδρο. Λεγόταν στροφαλοκαταπέλτης και μπορούσε να ρίχνει μεγάλα βέλη σε απόσταση μεγαλύτερη των 180 μέτρων.
Σοβαρή εξέλιξη στους καταπέλτες και στις βαλλίστρες προσέφερε και ο Αρχιμήδης προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να προφυλάξει την πόλη που ζούσε (Συρακούσες) απ\' τους πολιορκητές. Τελικά σκοτώθηκε στην άλωση της πόλης.
Πολιορκητικοί κριοί



Οι πολιορκητικοί κριοί ήταν μηχανές σχεδιασμένες να καταστρέφουν τείχη αλλά κυρίως να σπάνε κλειστές πύλες. Υπήρχαν από την απλούστατη μορφή του κορμού δένδρού που το μετέφερε και χειριζόταν μια ομάδα στρατιωτών, μέχρι και περίπλοκα τροχήλατα οχήματα που μετέφεραν με την δύναμη ζώων μηχανισμό και στρατό μέχρι τον στόχο.
Χελώνες
«Χελώνες» ονομαζόταν ειδικά οχήματα που μετέφεραν οπλίτες ή και μηχανικούς κοντά στα πολιορκούμενα τείχη. Εκεί ανελάμβαναν συνήθως διάφορες δολιοφθορές όπως να υποσκάψουν τα τείχη δημιουργώντας υπόγεια σήραγγα. Χρειαζόταν φυσικά ιδιαίτερα καλή αντοχή στις βολές των πολιορκούμενων, όπως και επικάλυψη με δέρματα ώστε να γίνονται όσο το δυνατόν πιο άκαυστα.
Πολιορκητικοί πύργοι



Πρόκειται για ξύλινους πύργους που μεταφερόταν ή και κατασκευαζόταν δίπλα στα εχθρικά τείχη ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα ύψους και να προσεγγίσουν το επίπεδο των αμυνομένων, μάλλον όχι για συνομιλίες... Ήταν συνήθως επενδυμένοι με δέρματα ώστε να είναι όσο το δυνατόν άκαυστοι και είχαν ανοίγματα ειδικά για τοξότες, για εφόδους και για χρήση καταπελτών. Το ύψος τους στις κατασκευές που χρησιμοποιούσε ο μέγας Αλέξανδρος έφτανε και τα 50 μέτρα!
Γερανοί



Μηχανισμοί γερανών χρησιμοποιούταν πολλές φορές από τους εισβολείς για να προσεγγίσουν το ύψος των τειχών με στρατό. Εντυπωσιακότερη χρήση έκανε ο Αρχιμήδης που κατάφερνε να πιάνει τα καράβια που πολιορκούσαν την πόλη του και είτε να τα ανυψώνει ανατρέποντάς τα, είτε να τα αφήνει να ξαναπέσουν από ύψος στην θάλασσα προκαλώντας τους σοβαρές ζημιές.
Πολεμικά άρματα



Στις μάχες χρειαζόταν οχήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ\' ότι για καθημερινή χρήση και το αποτέλεσμα ήταν μονοθέσια, διθέσια αλλά και τριθέσια πολεμικά άρματα που σερνόταν από ένα ή και περισσότερα άλογα. Συνήθως ο αρχηγός έπρεπε να μπορεί να μετακινείται με την μέγιστη ταχύτητα όταν κάτι δεν πήγαινε καλά στην μάχη.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης και «οχήματα μεταφοράς προσωπικού» που προσέφεραν κάλυψη στους επιτιθέμενους μέχρι να φτάσουν σε επιθυμητή για την μάχη απόσταση αποφεύγοντας τις βολές των εχθρών.
Γνωστά έμειναν στην ιστορία και τα δρεπανηφόρα άρματα, περσικά κυρίως, που είχαν στερεωμένα στις ρόδες τους μακριά σίδερα κοφτερά σαν σπαθιά, ώστε όχι μόνο να είναι απρόσιτα απ' τους εχθρούς αλλά και καταστροφικά για τους παρακείμενους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια αιγυπτιακά άρματα που ήταν εφοδιασμένα με μεταλλικά ελατήρια στην ανάρτηση των τροχών τους, αλλά και με ειδικό τρόπο στερέωσης του άξονά τους στο αμάξωμα με δερμάτινα λουριά, για να πετυχαίνουν την καλύτερη δυνατή ευστάθεια σε μεγάλη ταχύτητα. Σε ένα τάφο στις Θήβες βρέθηκε μάλιστα και σε τοιχογραφία αναπαράσταση γραμμής παραγωγής τέτοιων αρμάτων από εξειδικευμένους τεχνίτες!
Πολεμικά πλοία



Ειδικά ναυπηγημένα πλοία εξυπηρετούσαν ανάγκες μάχης. Τα περισσότερα κινούταν με την δύναμη κωπηλατών και χρησιμοποιούσαν τα πανιά για εκτός μάχης βοηθητικές μετακινήσεις. Η τριήρης π.χ. είχε στο πρόσθιο μέρος μεταλλικό έμβολο με το οποίο έπληττε τα εχθρικά πλοία. Εκτός από τις τριήρεις που ήταν σχεδιασμένες για να εμβολίζουν τα αντίπαλα πλοία υπήρχαν και άλλα πλοία σχεδιασμένα για μάχες. Το πρώτο "βομβαρδιστικό" θα μπορούσαμε να πούμε πλοίο ήταν εξοπλισμένο με ανάλογα διασκευασμένους καταπέλτες.
Ο στόλος των Συρακουσών είχε εξοπλισθεί με ειδικά διασκευασμένους καταπέλτες μιας και ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο πρεσβύτερος, παράγγειλε την βελτίωση των καταπελτών που ήταν διαθέσιμοι μέχρι τότε και εξόπλισε μ' αυτούς τα πλοία του. Αυτό του έδωσε σημαντική ναυτική υπεροχή στην Μεσόγειο για μεγάλο χρονικό διάστημα. 'Αλλα πλοία είχαν διασκευαστεί σε πλωτούς πολιορκητικούς πύργους για πολιορκία παραθαλάσσιων τειχών.
Πλωτές γέφυρες
Ο στρατός χρειαζόταν συχνά γρήγορο τρόπο διάβασης ποταμών. Ο μέγας Αλέξανδρος αναφέρεται ότι είχε κατάλληλο τεχνικό προσωπικό ώστε μπορούσε εύκολα να κατασκευάσει πλωτές «λεμβόζευκτες» γέφυρες, όπως έκανε για παράδειγμα στον Ινδό ποταμό στην περιοχή του σημερινού Οχίντ το 326 π.Χ.
Κανόνια



Πρώτος ο Αρχιμήδης, βασιζόμενος στην δύναμη συμπίεσης του ατμού, κατασκεύασε εκτός από βαρούλκο κι ένα κανόνι. Απελευθερώνοντας απότομα τον συμπιεσμένο ατμό μέσα σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη σωλήνα κατάφερνε να ρίχνει με αυτή μεταλλικά βλήματα σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις περίπου 400 μέτρων. Οι διαστάσεις του ατμο-κανονιού ήταν αρκετά μικρές και για φορητή χρήση. Εντύπωση προκαλεί πώς και δεν εξαπλώθηκε απ' τον στρατό μια τέτοια χρήση...
Πολύ αργότερα (νομίζω το 1453 κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης) τα κανόνια ξαναεμφανίζονται, με πυρίτιδα πια, ακόμα πιο καταστροφικά.
Φλογοβόλα



Τα πλέον γνωστά δούλευαν με το περίφημο «υγρό πύρ» που αν και έγινε γνωστό απ' τους βυζαντινούς πιθανό να ήταν πολύ παλαιότερο. Υπήρχαν διάφορες παραλλαγές στα μεγέθη που χρησιμοποιήθηκαν. Υπήρχαν μικρά φορητά ατομικά μοντέλα αλλά και μεγάλα με διπλή αντλία που χειριζόταν ομάδα στρατιωτών.



Η συνταγή για το υγρό πύρ λέγεται ότι κρατήθηκε τόσο καλά κρυμμένη σαν στρατιωτικό απόρρητο που τελικά χάθηκε. Προφανώς περιείχε αρκετά εύφλεκτα υλικά και ίσως σε μεταγενέστερη μορφή και πετρελαιοειδή. (Το πετρέλαιο δεν είναι σύγχρονη ανακάλυψη, οι αρχαίοι αλχημιστές το ανέφεραν σαν «λάδι της πέτρας» και υπάρχουν και άλλες αναφορές. Το ίδιο ισχύει φυσικά για το θειάφι που εξάγεται εύκολα από θειούχα ορυκτά και το νίτρο που μπορεί να εξαχθεί σε μια πρωτόγονη ακάθαρτη μορφή από στάχτες.)
Σε ανάγλυφες παραστάσεις βωμού στην Πέργαμο απεικονίζεται η Εκάτη και η Φοίβη να κρατούν όπλο σαν σωλήνα με φλόγα στο μπροστινό του μέρος και να βάλουν εναντίων Γίγαντα. Κάτι σαν το σύγχρονο «μπαζούκα»! Τα ανάγλυφα αυτά βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Βερολίνου.
Παρόμοια συσκευή που λειτουργούσε σαν φλογοβόλο ξανασυναντάμε αρκετά αργότερα κοντά στο 1600 μ.Χ. στην Αραβική χερσόνησο. Ήταν κατασκευασμένο από δύο παράλληλους σωλήνες, ο ένας περιείχε το εύφλεκτο υγρό και ο δεύτερος λειτουργούσε σαν αντλία. Αντλούσε υγρό από τον κάτω σωλήνα και το εκτόξευε διαμέσω της αναμμένης φλόγας στο μπροστινό στόμιο. Υπολογίζεται ότι το όπλο είχε εμβέλεια 10 μέτρων τουλάχιστον αλλά και αυτονομία περίπου 10 βολών. Παρόμοια όπλα λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκαν αρκετά παλιότερα και από τους βυζαντινούς με το υγρό πυρ.
Μία από τις τελευταίες αναφορές χρήσεως για το υγρό πυρ, είναι όταν το 1016 ο Βασίλειος Βουλγαροκτόνος έβαλε «εκρηκτικά» στα θεμέλια του κάστρου της Χρυσής έξω από την Έδεσσα για να εξαναγκάσει τους πολιορκούμενους Βούλγαρους να παραδοθούν.
Συγκεντρωτικά κάτοπτρα



Τα γνωστά κάτοπτρα πρωτο-χρησιμοποιήθηκαν από τον Αρχιμήδη για την πυρπόληση εξ\' αποστάσεως του εχθρικού στόλου με συγκεντρωμένη από πολλά κάτοπτρα ηλιακή ενέργεια, αλλά τα συναντάμε και σε αντίστοιχη απόκρουση ναυτικής πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης στην Βυζαντινή περίοδο.
Πυρίτιδα
Η γνώση της πυρίτιδας είναι αρκετά παλιά. Σχεδόν στο 1200 μ.Χ. οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να την χρησιμοποιούν τόσο σε πυροτεχνήματα και ρουκέτες όσο και σε πολεμικές επιχειρήσεις σαν εκρηκτικό.
Τα Κινέζικα «ρουκετοβόλα» με χωρητικότητα από 40 μέχρι 100 πολεμικά βέλη, μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από το 1232 μ.Χ. Όπως διακρίνουμε και στην φωτογραφία είχαν και φορητά μοντέλα ώστε να μπορεί να τα χειρισθεί και ένα άτομο μόνο του. Αυτές οι «ρουκέτες» λέγεται ότι είχαν απόσταση βολής 120 μέτρα.
Πυρηνικά όπλα
Στα Ινδικά έπη συναντάμε περιγραφές πυρηνικών καταστροφών και στην Ινδία περιοχές με ασυνήθιστα ψηλή ραδιενέργεια. Μάλλον οι πρόγονοί μας δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πειρασμό χρήσης της καταστροφικής τους ικανότητας...
Στα Ινδικά έπη κάποιος με το όνομα Αουλουκούγια τον 8ο αιώνα π.Χ. κάνει μια περιγραφή που μόνο σήμερα γίνεται κατανοητή ταιριάζοντας σε μεγάλο βαθμό με την σημερινή θεωρία για την πυρηνική μορφή της ύλης, την αντιστοιχία ατομικών συστημάτων με το σύμπαν, σχετικότητα χωροχρόνου, κοσμικές ακτίνες, παγκόσμια έλξη κ.α.
Κάποια ενδιαφέροντα σημεία στα Ινδικά έπη (Maharabata, Ramagiana και Mahavira) αναφέρονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σε κάτι που θυμίζει έντονα πυρηνική έκρηξη, και πρόσφατα σε κάποιο σημείο της Ινδίας παρατηρήθηκαν ασυνήθιστα αυξημένες ποσότητες ραδιενέργειας. Στο Πακιστάν στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού βρέθηκαν τα ερείπια των αρχαίων πόλεων Mohenjo Daro και Harapa μεγέθους τέτοιου που θα μπορούσαν να χωρέσουν από ένα εκατομμύριο ανθρώπους η κάθε μία.
Το άγνωστο είδος γραφής που βρέθηκε εκεί είναι ίδιο με των νησιών του Πάσχα που βρίσκονται απομονωμένα στην άλλη άκρη της γης. Ανασκαφές σ\' αυτές τις πόλεις οδήγησαν στην ανακάλυψη ανθρώπινων σκελετών με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ραδιενέργειας. Δείτε και το τμήμα για τα Βιμάνα.
Όταν οι πόλη Rishi City στο Mohenjo-Daro εκτάφηκε από τους αρχαιολόγους τον τελευταίο αιώνα, βρήκαν σκελετούς απλά να κείτονται σε δρόμους, μερικοί κρατημένοι χέρι με χέρι, σαν να είχε βρει την πόλη μια στιγμιαία καταστροφή. Αυτοί οι σκελετοί είναι από τους πιο ραδιενεργούς από όσους έχουν βρεθεί, σε επίπεδα αντίστοιχα μιας Χιροσίμα και ενός Ναγκασάκι.
Αρχαίες πόλεις με τείχη λιωμένα και υαλοποιημένα βρίσκονται στην Ινδία, Ιρλανδία, Σκοτία, Γαλλία, Τουρκία και άλλα μέρη. Κάποια άλλη πιθανή εξήγηση για την υάλωση πέτρινων τειχών, εκτός από την πυρηνική έκρηξη δεν υπάρχει. Στο Mohenjo Daro ανακαλύφθηκε επίσης και ένα τεράστιο υδραυλικό - αποχετευτικό δίκτυο ανώτερο από το σημερινό της Ινδίας και του Πακιστάν. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με «μαύρες γυάλινες μάζες» και οι έρευνες απέδειξαν ότι αυτά ήταν πήλινα κατασκευάσματα που έλιωσαν σε κάποια τρομερή θερμοκρασία.
Περιγραφές στα σανσκριτικά κείμενα αναφέρουν την διάρκεια ενός πολέμου «μία έκρηξη που έλαμψε σαν 100 χιλιάδες ήλιους». Το όπλο αυτό έκανε στάχτη όλη την πόλη Vrishnis, και τις Andhakas. Τα πτώματα ήταν τόσο καμένα που ήταν αγνώριστα. Έκαιγε ελέφαντες, άλογα, στρατιώτες και άρματα με αόρατη φωτιά. Έκανε να πέφτουν τα νύχια και τα μαλλιά, άσπριζε τα φτερώματα των πουλιών, κοκκίνιζε τα πόδια τους και τα τύφλωνε Μετά από λίγο όλα τα τρόφιμα μολύνθηκαν. Οι στρατιώτες έτρεχαν να πλυθούν προσπαθώντας να αποφύγουν τις θανατηφόρες συνέπειες του όπλου. Οι φυλές Vrisnis και Andakas έγιναν στάχτη σχεδόν το 1300 π.Χ.
Φαίνεται σαν η Mahabharata να περιγράφει ένα πυρηνικό πόλεμο! Τέτοιες αναφορές δεν είναι μεμονωμένες, τα ινδικά έπη είναι γεμάτα από τέτοιες περιγραφές με τρομερά όπλα και ιπτάμενα οχήματα. Ένα από τα έπη περιγράφει, δε, πόλεμο στη Σελήνη.
Αποσπάσματα από τα Ινδικά Έπη
«Μια φορά όταν ο βασιλιάς Citaketu ταξίδευε στο εξώτερο διάστημα με ένα σκάφος που του έδωσε ο Vishnu, είδε τον Σίβα...» «Τα βέλη που εκτόξευσε ο Siva έμοιασαν με ακτίνες που βγαίνανε από την σφαίρα του ήλιου και κάλυψαν τα τρία σκάφη που είχαν μείνει, και μετά αυτά χάθηκαν» - Srimad Bhagasvatam, Sixth Canto, Part 3
«... ανάμεσα σε ρουκέτες, πυραύλους, φλογοβόλα χωρίς διακοπή. Ο ουρανός φαινόταν να έχει εκατό ήλιους, εκατό φεγγάρια και εκατό εκατομμύρια άστρα» - The Mahabharata
«Το αεροπλάνο που καθόταν ο Σάλβα ήταν πολύ μυστήριο. Ήταν τόσο παράξενο που μερικές φορές πολλά αεροπλάνα φαίνονταν στον ουρανό και μερικές φορές κανένα. Μερικές φορές το αεροπλάνο ήταν ορατό και μερικές όχι και οι πολεμιστές της δυναστείας του Yadu μπερδεύονταν. \'Αλλοτε βλέπανε το σκάφος στη γη, άλλοτε να πετάει στον ουρανό, άλλοτε στην κορφή ενός λόφου και μερικές φορές να πλέει στο νερό» - Bhaktivedanta, Swami Prabhupada, Krsna
Για περισσότερα: Robert Charroux Η άγνωστη ιστορία των ανθρώπων πριν 100.000 χρόνια
Είναι σχεδόν απίστευτη η επινοητικότητα του ανθρώπου σε εργαλεία καταστροφής. Αναρωτιέται κανείς αν είχαν απελευθερωθεί οι λαοί απ\' την ανάγκη στρατιωτικών δαπανών τόσο σε υλικό όσο και σε έμψυχο δυναμικό, πόσο μπροστά θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει στους υπόλοιπους τομείς...
Προς το παρόν λειτουργούμε αντίθετα μιας και οι νεώτερες τεχνολογίες βρίσκουν εύκολη πηγή χρηματοδότησης της έρευνας και εξέλιξής τους μόνο αν έχουν στρατιωτικό ενδιαφέρον. Στην σύγχρονη στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη οφείλουμε (αν και μάλλον τα έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει χωρίς να το καταλάβουμε) ένα μεγάλο ποσοστό των τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως το internet τα, τα λεπτόκοκκα φιλμ και τα CCD (scanners, ψηφιακές μηχανές); συστήματα ήχου, βελτιωμένα ηλεκτρονικά, τηλεπικοινωνίες, υπολογιστές κλπ.
Αμφικτυονίδες
Αντίθετα στην καταστροφική δύναμη του πολέμου οι Έλληνες κατάφεραν να αντιτάξουν την λογική με τις αμφικτυονίδες στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι έλληνες 12 ελληνικά φύλα, Ιλλυριοί, Πελασγοί, Ίωνες, Δωριείς, Θεσσαλοί, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες κλπ. Από το 1450 π.Χ. κατάφεραν να βρουν κοινό πλαίσιο συμφωνίας ακόμη και για τους μεταξύ τους πολέμους! Απαγόρευσαν τις ολοκληρωτικές καταστροφές των αντιπάλων όσο και έργων υποδομής όπως το δίκτυο υδρεύσεως.
Αυτό βέβαια δεν ήρθε τυχαία αλλά σαν μια στάση ζωής. Τότε ο φόνος θεωρούταν κάτι αρκετά σοβαρότερο από σήμερα. Σε καμία θεατρική παράσταση δεν επιτρεπόταν να παρουσιαστεί φόνος επί σκηνής. Σήμερα φτάσαμε να βλέπουμε κάθε βράδυ δεκάδες αιμοσταγείς φόνους απ\' τις τηλεοράσεις μας θεωρώντας το σχεδόν φυσικό... Ο πουριτανισμός μας θα απορρίψει μια ερωτική σκηνή απ\' το ξεκίνημα της ανθρώπινης ζωής, αλλά θα αποδεχθεί μια σκηνή θανάτου - εκτέλεσης θανατοποινίτη.
Πότε θα φτάσει το ΝΑΤΟ σε αντίστοιχο επίπεδο όταν δεν ντρέπεται και σήμερα να επιβάλει «εμπάργκο» μέχρι και φαρμάκων και να βομβαρδίζει με ραδιενεργά υλικά για «προστασία των πληθυσμών»... Πότε θα φτάσουμε σαν κοινωνία σε σημείο να μην ζητάμε φόνους απ\' την τηλεόραση; Φυσικά αυτό προϋποθέτει κοινωνία πολιτών και όχι υπηκόων όπως καταντήσαμε σήμερα.
Στην αρχαία Ελλάδα μέγιστη ποινή δεν ήταν η φυλάκιση αλλά η εξορία του πολίτη απ\' την πατρίδα του! Όσο γελοία μας φαίνεται σήμερα μία τέτοια ποινή τόσο είναι τελικά και το ενδιαφέρον μας για την άμεση και ευρύτερη έννοια του όρου πατρίδα στον οποίο ζούμε και προσπαθούμε να ευημερήσουμε...
Εδώ χρειάζεται μια παρατήρηση θαυμασμού για την εφευρετικότητα του ανθρώπου στις μηχανές πολέμου και τρόπους βασανισμού. ΟιΑρχαίοι Έλληνες, οι Ινδιάνοι της Κεντρικής Αμερικής και άλλες φυλές μετέθεταν την βία εκτονώνοντάς την σε αγωνίσματα στίβου, εικονικούς πολέμους (war games); πάλη αλλά και αθλήματα όπως το μπάσκετ (εφεύρεση των Ινδιάνων).
Η αλλοτρίωση του σύγχρονοι οπαδού (και όχι φίλαθλου) των σπορ τον καθηλώνει σε μια καρέκλα την ίδια ώρα που τον καλεί να συμμετάσχει στο αγώνισμα. Έτσι έχουμε μια διπλή μετάθεση βίας από εσωτερική σε εγκεφαλική ισοπέδωση. Αλλες κοινωνίες προσπάθησαν να μεταθέσουν τη βία σε άλλα χωράφια, συνήθως θρησκευτικά (Jaggernaut, ανθρωποθυσίες). Θα ήταν υπερβολή τελικά να το θεωρούσαμε κριτήριο αποτίμησης της κοινωνικής εξέλιξης;
Εκεχειρία
Για την τέλεση των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι και τόσο οι αγωνιζόμενοι όσο και οι θεατές μπορούσαν να περάσουν από αντιμαχόμενες περιοχές με ασφάλεια και να πάνε να συμμετάσχουν στους αγώνες. Η ανακοίνωση της έναρξης της εκεχειρίας για τους ολυμπιακούς αγώνες γινόταν από τους Σπονδοφόρους.
Όποιος δεν συμμορφωνόταν με την εκεχειρία έχανε την μελλοντική βοήθεια των θρησκευτικών μαντείων! Επίσης όσο κρατούσαν οι αγώνες απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε θανατικής ποινής. Στο στάδιο που γινόταν οι αγώνες απαγορευόταν η οπλοφορία. Απαγορευόταν μεν στις παντρεμένες γυναίκες η είσοδος, αλλά υπήρχε αγώνας δρόμου γυναικών το Ήραιον προς τιμή της Ήρας.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
ΠανδαιμονιονDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 4:18 PM | Message # 2
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 1684
Awards: 2
Reputation: 6
Status: Offline
Να γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν άτρωτοι στη μάχη!



Το 1961 ο Αμερικανός πυρηνικός φυσικός και καθηγητής μεταλλουργίας δρ Λάιλ Μπόρστ επισκέφθηκε την Σπάρτη επηρεασμένος από την ανδρεία των αρχαίων Σπαρτιατών αλλά και
για να μελετήσει τα όπλα που χρησιμοποιούσε αυτός ο πολεμικός λαός της
αρχαίας Ελλάδας.

Ζήτησε λοιπόν από τους εκεί αρχαιολόγους να δει δείγματα οβολών από το Ηραίον ( ναό – θησαυροφυλάκιο της αρχαίας Σπάρτης) του 670 π.χ και αφού τα ανέλυσε απεφάνθη πως οι Σπαρτιάτες δεν είχαν απλώς σίδερο αλλά ατσάλι!

Δηλαδή ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα με περιεκτικότητα σε άνθρακα μεταξύ 0,2 και 0,8%.Κατά την δήλωση του στους New York Times, αυτό ισοδυναμούσε με την κατοχή
ατομικής βόμβας για τα…μέτρα της εποχή. Αυτό εξηγεί επιστημονικά, πέρα
από την αποδεδειγμένη ανδρεία που υπέδειξαν ο Λεωνίδας και οι 300
Σπαρτιάτες του στη μάχη των Θερμοπυλών και πέρα από την επιλογή του
τέλειου στρατηγικού σημείου της μάχης, το πώς 300 άνδρες αποδεκάτισαν
έναν στρατό Περσών, Μήδων και Σακών που αριθμούσαν τις 50.000 πάνοπλων
αδρών, συμπεριλαμβανομένων και των πλέων επίλεκτων ταγμάτων των Περσών
των αθανάτων, πριν πέσουν όλοι από τα βέλη των τοξοτών μετά απ΄ την
προδοσία του Εφιάλτη.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται (και μέσα από την επιστήμη) το πόσο προηγμένη τεχνολογία διέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες. Φανταστείτε τώρα με πόση ευκολία μπορούσαν τα ατσάλινα ξίφη των
Σπαρτιατών να διαπεράσουν τις χάλκινες και σιδερένιες πανοπλίες των
Περσών και ακόμα πόσο φόβο θα προκάλεσε στους Πέρσες το γεγονός πως στα
δικά ξίφη τους οι Σπαρτιάτικές πανοπλίες έμεναν ανεπηρέαστες.

http://www.onalert.gr


Added (28-ΙΟΥ-2013, 4:18 PM)
---------------------------------------------
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΑ ΤΗΛΕΒΟΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΛΗΤΙΚΗΣ
Από τις δύο μεγάλες σχολές μηχανικών της Αρχαίας Ελλάδας, της Σικελικής του Αρχύτα του Ταραντίνου και της
Αλεξανδρινής του Διάδη του Πελαίου, έμελλε να προκύψει η γένεση του
πρώτου πυροβόλου όπλου. Η πολύχρονη χρήση των βλητικών μηχανών στην
μακεδονική εκστρατεία της Ασίας, εξάντλησε κάθε πειραματικό στάδιο
μηχανικών εφαρμογών και έδωσε την δυνατότητα να αναζητηθούν νέες μορφές
όπλων με ακόμα καλύτερη κατασκευή και αυξημένο βεληνεκές.




Στις ραψωδίες Δ και Φ της Οδύσσειας, ο Όμηρος, αναφερόμενος στον περίφημο τοξότη Πάνδαρο και στο ισχυρότατο
τόξο του με το οποίο τραυμάτισε το Μενέλαο, καθώς και στο εξίσου
ισχυρότατο τόξο του Οδυσσέα με το οποίο σκοτώθηκαν οι μνηστήρες από το
μοναδικό αξιόλογο χειριστή του, παρουσιάζει τις αρχαιότερες αρχές της
βλητικής. Στα δύο παραπάνω τόξα διαφαίνεται η ανάγκη της αύξησης του
βεληνεκούς και η ανάλογη ανάγκη της αύξησης της ισχύος του. Τόσο οι
τοξότες, οι ιπποτοξότες ή εφιπποτοξότες (Ηρόδοτος 9,49) όσο και οι
ακοντιστές (Θουκυδίδης 3,97 και Ηρόδοτος 8,90), υπήρξαν αντικείμενο
ιδιαίτερης μελέτης από τους αρχαιότερους μηχανικούς. Το βεληνεκές και η
ισχύς του βλήματος αφενός και τα όρια φυσικής αντοχής του χειριστή
αφετέρου, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν σε μια αλληλοεξάρ-τηση αναλογιών.
Με τις εμπειρίες της γνώσης αυτής, η βλητική πέρασε στο δεύτερο στάδιο
του διάμεσου (δηλαδή της χρήσης αντικειμένου με την παρεμβολή κάποιου
μέσου). Στο στάδιο αυτό, μετά τη χρήση των τόξων καθιερώνονται και οι
σφενδόνες.
Μάλιστα τα ομηρικά κείμενα αναφέρονται σε ένα εκλεκτό τύπο πολεμιστή για τον οποίο δεν υπάρχει θέση στη σύγχρονη
πολεμική διαδικασία. Πρόκειται για τον αμφιδέξιο πολεμιστή. Στην
κατηγορία αυτή ανήκε, για παράδειγμα, ο Αστερόπαιος, ο οποίος
«εξεσφενδόνιζε ταυτόχρονα δύο δόρατα, αφού ήταν μοναδικό στο να
χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια με τον ίδιο τρόπο» (Ιλιάδα Φ162-163). Αυτό δείχνει ότι οι δεξιόχειρες και αριστερόχειρες τοξότες
και σφενδονίτες δεν αντιστοιχούσαν σε δύο σύνολα στρατιωτών, αλλά σε ένα
με τις ειδικότητες χειριστού τόξου και χειριστού σφενδόνης.



Σύμφωνα με το Στράβωνα, οι σφενδόνες επινοήθηκαν από τους Αιτωλούς στην περίοδο
των πολέμων τους εναντίον των Επειών. Στην αρχική κατασκευή τους
περιγράφονται σαν κοινοί ιμάντες πλατύτεροι στο μέσον, ή σαν τεμάχια
δέρματος με προέκταση ιμάντων, ταινιών, σχοινιών ή αλυσίδων (κώλων) στα
άκρα τους. Ο όρος «βελοσφενδόνη» που συναντάται στον Πλούταρχο (Σύλλας,
18), αναφέρεται στην εξέλιξη του όπλου αυτού, όπως και η κεστροσφενδόνη
(βλέπε Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 2). Η τελειότερη μορφή της εξέλιξης αυτής ήταν η χειροβαλλίστρα, φορητή χειροσφενδόνη με μεγάλη
βλητική δύναμη λόγω της χρήσης μεταλλικών ελατηρίων. Η χρήση του όπλου
αυτού στα πεδία των μαχών ήταν αρκετά αποτελεσματική, και ακριβώς για το
λόγο αυτό συναντάμε τη συμμετοχή σώματος σφενδονιτών στο στρατό του
Δημήτριου του Πολιορκητή, στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα. Η μηχανοποίηση
της τοξοβολίας, όπως φαίνεται από τις μετέπειτα κατασκευές, χωρίστηκε σε
δύο σχολές έρευνας και εφαρμογής.
Στις έρευνες των σχολών αυτών το αντικείμενο επικεντρώθηκε στο βεληνεκές, στην αποτελεσματικότητα, στην πρακτική
εφαρμογή, στην οικονομία στρατιωτικών δυναμικού και, οπωσδήποτε, στην
ενέργεια που απαιτούσε σφαιρικές και πολυποίκιλες γνώσεις. Για το λόγο
αυτό διαπιστώνουμε πως οι εφαρμογές πρωτότυπων θεωριών, όπως αυτή των
συνδυασμών, αναγνωρίστηκαν και διερευνήθηκαν πρώτα με τη διαίσθηση και
ύστερα με την πρακτική χρήση. Μάλιστα, αν μεταφερθούμε στο πεδίο δοκιμών
του νεογέννητου πυροβολικού του 4ου π.Χ. αιώνα, θα δούμε τη θεωρία των
συνδυασμών σε πλήρη εφαρμογή. Χειριστές, σημειωτές, γεωμέτρες,
τοπογράφοι και εκτιμητές συμβάλλουν στην ανεύρεση του σωστού βεληνεκούς,
όπου το βλήμα θα μεταφέρει και θα αυξήσει στην πορεία του την ορμή και
τη δύναμη της αρχικής του ενέργειας. Ο συνδυασμός για τη λύση τέτοιων
προβλημάτων, με ανομοιογενή υλικά βλητικής (πέτρες, βέλη, ακόντια,
μολύβδινα βλήματα, πυρφόρα υλικά και άλλα) είχε σαν αποτέλεσμα την
αυξομείωση του μεγέθους των τηλεβόλων. Η μία σχολή προσανατολίστηκε προς
τη σμίκρυνση και η άλλη προς τη μεγέθυνση των μηχανών. Τα αντίστοιχα
κατασκευάσματα τους διακρίνονται στις λιθοβόλες σφενδόνες και τις
χειροβαλλίστρες αφενός, και στις βαλλιστρίδες και τους τριταλινυαίους
καταπέλτες αφετέρου. Ωστόσο, η ιστορία των βλητικών αυτών μηχανών
αριθμεί τουλάχιστον δύο χιλιετίες.
«ETODOMO», ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΟΠΛΟΠΟΙΟΙ


Η προπαρασκευή για πόλεμο, η οποία και δημιούργησε τις αρχαιότερες
συντεχνίες κατασκευαστών όπλων, ήταν άμεσα εξαρτημένη από τους
σιδεράδες, χαλκουργούς ή ορειχαλκουργούς, που στα συλλαβικά κείμενα της
μυκηναϊκής εποχής τους συναντάμε με το γενικό όρο «ΚΑΚΕWΈ». Μια
ενδιαφέρουσα προφορά του όρου αυτού, που προτείνεται από τον καθηγητή
Πολ Φορ, η «ΚΗΑLΚΕWΕS» ανταποκρίνεται στο ετυμολογικό φάσμα που συνδέει
τις αρχαιότερες μορφές του ελληνικού αλφάβητου (κυπριακό και
κρητομυκηναϊκό) με σημερινά τοπωνύμια (Χαλκίδα, Χαλκιδική και άλλα) και,
πάνω απ' όλα, μας δίνει την ουσιαστική ερμηνεία του παρακάτω χωρίου του
ιστορικού Διόδωρου του Σικελιώτη: «Οι δε Τύριοι χαλκείς έχοντες
τεχνίτας και μηχανοποιούς κατασκεύασαν φιλότεχνα βοηθήματα». (Ιστορική βιβλιοθήκη 12, 43) Τα φιλότεχνα βοηθήματα, διάφορες βλητικές και άλλες αμυντικές μηχανές (βλέπε Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 3), όπως βλέπουμε, ήταν κατασκευασμένα από τους «χαλκείς»
(ορειχαλκουργούς) που αναφέρει ο Διόδωρος, δηλαδή τους «ΚΗΑLΚΕWΕS». Σε
αυτούς λοιπόν αναφέρονται οι Μυκηναίοι άρχοντες, όταν χρειάστηκε να
γίνει αναγκαστική εκποίηση μετάλλων για την κατασκευή όπλων, όπως
αναφέρεται σχετικά:
Οι επίτροποι και οι επιστάτες, οι έπαρχοι, οι κλειδούχοι, οι ελεγκτές των καρπών και των συγκομιδών θα παραδώσουν
τον ορείχαλκο των ιερών για να κατασκευαστούν αιχμές ακοντίων και λάμες
σπαθιών στις παρακάτω αναλογίες: Ο επίτροπος της Πίσας δύο κιλά, ο
έπαρχος 750 γραμμάρια.
(Πινακίδα ΡΥ, Jn 829).




Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παράδοση αυτή κατασκευάστηκαν 34.000 αιχμές
βελών. Οι ενεπίγραφες πινακίδες της Κνωσού, της Πύλου και των Μυκηνών
που αναφέρονται στους ορειχαλκουργούς ξεπερνούν τις εκατό. Αν σε αυτές
προσθέσουμε και άλλες συναφείς που αναφέρονται στους οπλοποιούς
(ETOMODO), στα μέταλλα των ναών (KAKO NAWIYO) ή στους τοξότες (KEKIDE),
θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η οπλοποιία στήριξε το δόγμα της
προπαρασκευής για πόλεμο και δημιούργησε τις βασικές προϋποθέσεις για
την εξέλιξη της μηχανικής. Η αλληλένδετη σχέση της οπλοποιίας με τη
μηχανική στηρίχθηκε από το απώτατο παρελθόν στις πλουσιοπάροχες
στρατιωτικές χορηγίες. Μετά την Αθήνα και τις Συρακούσες, όπου γεννήθηκε
το αρχαιότερο πυροβολικό, η Αλεξάνδρεια και η Ρόδος παρουσίασαν με τη
σειρά τους αξιόλογες σχολές. Η οικονομική ευμάρεια, η ίδρυση της γνωστής
Βιβλιοθήκης και η συγκέντρωση της γνώσης στην Αλεξάνδρεια, δημιούργησαν
το αρχαιότερο πολυτεχνείο της ιστορίας. Σε διάστημα τριών αιώνων στη
σχολή αυτή διερευνήθηκε το ευρύτερο φάσμα των θετικών επιστημών.
Οι χορηγίες των Πτολεμαίων, μεταξύ άλλων, έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να στραφούν στη μελέτη της
τελειοποίησης των μακεδονικών πολεμικών μηχανημάτων και στη λύση των
προβλημάτων που παρουσίαζε η χρήση τους.


Τα έργα των μηχανικών, Αρχιμήδη (Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένην έφοδος), Φίλωνα Βυζαντίου (Μηχανική Σύνταξις) Αθηναίου (Περί Μηχανημάτων), Κτησιβίου (Υπομνήματα Μηχανικά), Βίτωνα (Κατασκευαία Πολεμικών Οργάνων) και Ήρωνα του Αλεξανδρέα (Χειροβαλλίστρας Κατασκευής και Συμμετρία), θεωρούνται ο πυρήνας πάνω στον οποία διαμορφώθηκε η επιστήμη της
βλητικής. Στη συνέχεια δίνουμε τις περιγραφές δύο τηλεβόλων της
Αλεξανδρινής εποχής, όπως παρουσιάστηκαν αυτές στα πρακτικά της
Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου στις αρχές του αιώνα μας. Πρόκειται
για διασωθέντα αποσπάσματα από τη Μηχανική Σύνταξη του Φίλωνα και τα Βερολοποιϊκάτου Ήρωνα Κτησίβιου. Ο πλήρης τίτλος του δεύτερου έργου Ήρωνος Κτησίβιου Βελοποιϊκά δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον συγγραφέα ανήκει. Σημειώνουμε όμως πως
στις κατασκευές του Κτησίβιου, οι περιγραφές των οποίων διασώθηκαν από
μεταγενέστερους συγγραφείς, αναφέρονται τριών ειδών τηλεβόλα με τα οποία
μπορούσε να εκτελεστεί βολή βαρέων λίθων σε μεγάλη απόσταση. Στις δύο
κατασκευές η βολή γινόταν με πεπιεσμένο αέρα (αερότονα τηλεβόλα), ενώ
στην τρίτη με τη χρήση ελατηρίων ή τεντωμένων χορδών.
ΗΡΩΝΟΣ ΚΤΗΣΙΒΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΒΟΛΩΝ

Το σπουδαιότερο και αναγκαιότερο μέρος των φιλοσοφικών πραγματειών είναι το περί αταραξίας, για την οποία έχουν
γίνει και εξακολουθούν να γίνονται πάρα πολλές έρευνες από τους
φιλοσόφους. Νομίζω ότι δε θα βρεθεί τέλος στην έρευνα αυτή με τα λόγια. Η
επιστήμη της μηχανικής εγκατέλειψε τη θεωρητική διδασκαλία περί της
αταραξίας και διδάσκει στους ανθρώπους τον τρόπο να ζουν χωρίς ταραχή,
χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό μέρος από αυτή, δηλαδή την κατασκευή
τηλεβόλων. Με την κατοχή της γνώσης αυτής δε θα διαταραχτούν ποτέ οι
άνθρωποι, ούτε όταν ζουν ειρηνικά, ούτε όταν επιτεθούν εναντίον τους
εσωτερικοί ή εξωτερικοί εχθροί, ούτε όταν εκραγεί πόλεμος. Γι' αυτό
πρέπει οι άνθρωποι να γνωρίζουν για πάντα αυτό το μέρος της μηχανικής
και να το φροντίζουν ιδιαίτερα. Πραγματικά, σε περιόδους ειρήνης είναι
δυνατόν να αναμένει ο καθένας ότι αυτή θα διατηρηθεί περισσότερο, όταν
οι άνθρωποι ασχολούνται με την κατασκευή τηλεβόλων. Με την τακτική αυτή,
οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, και όσοι επιθυμούν να τους κάνουν κακό,
βλέποντας ότι ασχολούνται με την κατασκευή τηλεβόλων, δε θα επιτεθούν.
Όταν όμως παραμελήσουμε αυτή την προπαρασκευή, οι κάτοικοι των πόλεων,
κινδυνεύουν από κάθε επιβολή ακόμα και τη μικρότερη.
Οι προηγούμενοι από μας συγγραφείς έγραψαν πολλές πραγματείες για την κατασκευή τηλεβόλων και καθιέρωσαν μέτρα και
διατάξεις γι' αυτές. Επειδή όμως κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε την
κατασκευή και τη χρήση των μηχανών κατάλληλα, αλλά διαπραγματεύθηκε το
θέμα νομίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ειδικοί και θα το
κατανοήσουν, νομίζουμε ότι πρέπει να παρουσιάζουμε το θέμα από την αρχή
για να γίνει αμέσως κατανοητό. θα αναφερθούμε δηλαδή στην κατασκευή
τηλεβόλων γενικά και στη συνέχεια, στα μέρη, στις ονομασίες, στη
σύνθεση, στη σύνδεση, στις διατάξεις, και στη χρησιμοποίηση καθενός από
αυτά. Από τα τηλεβόλα λοιπόν, άλλα μεν καλούνται ευθύτονα, άλλα δε
παλίντονα. Μερικοί ονομάζουν τα ευθύτονα σκορπιούς, λόγω της ομοιότητας
του οχήματος τους με τους σκορπιούς. Τα μεν ευθύτονα βάλλουν μόνο βέλη,
τα δε παλίντονα βάλλουν λίθους, ρίχνουν βέλη ή και τα δύο. Γι' αυτό και
μερικοί τα ονομάζουν λιθοβολά. Σκοπός της κατασκευής των τηλεβόλων είναι
να κατευθύνουμε το βέλος σε προσδιορισμένο στόχο, ώστε το χτύπημα του
να είναι ορμητικό. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη φροντίδα
στα τηλεβόλα. Βέλος ονομάζεται κάθε τι εκτο-ξευόμενο από τα τηλεβόλα ή
από άλλη πηγή εκτόξευσης (εννοεί ανθρώπους). Η αρχική ιδέα για την
κατασκευή των τηλεβόλων προέρχεται από την ανάγκη της αύξησης του
βεληνεκούς των τόξων που έβαλαν τα βέλη με τη χρησιμοποίηση των χεριών.
Επιδιώκοντας, οι άνθρωποι, να βάλουν με τα τόξα μεγαλύτερα βέλη για να
αυξήσουν το βεληνεκές, έκαναν τις χορδές των τόξων μεγαλύτερες, δηλαδή
μεγάλωσαν ανάλογα και τα τόξα. Η μεταβολή αυτή όμως δημιούργησε και την
ανάλογη ανάγκη της μεγαλύτερης δύναμης για το τέντωμα της χορδής του
τόξου. Για το σκοπό αυτό λοιπόν επε-νόησαν το εξής.


ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΑ
Ο Φίλωνας χαιρετά τον Αρίστωνα. Το μεν βιβλίο που σου αφιέρωσα πριν περιείχε τα
περί της κατασκευής λιμένων. Τώρα δε πρέπει όπως σου είπα και στον
πρόλογο, να μιλήσουμε για την κατασκευή τηλεβόλων, την οποία μερικοί
ονομάζουν κατασκευή (πολεμικών) μηχανών. Αν όλοι οι προηγούμενοι που
ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό είχαν χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο, δε θα
προέκυπτε άλλη ανάγκη παρά να παρουσιάσουμε τις διατάξεις μόνο των
τηλεβόλων επειδή αυτές είναι αντίστοιχες μεταξύ τους. Επειδή όμως
διαπιστώνουμε ότι οι προηγούμενοι έχουν διαφορές όχι μόνο στις αναλογίες
των μερών μεταξύ τους, αλλά και στη βασική και θεμελιώδη έννοια της
κάνης που δέχεται το βλήμα, νομίζω, ότι είναι καλό να παραλείψω τις
αναφορές των παλαιών (κατασκευαστών) και να παρουσιάσω τις
μεταγενέστερες από τεχνικής άποψης μεθόδους, οι οποίες ανταποκρίνονται
στις απαιτήσεις των κατασκευών των μηχανημάτων. Το ότι η τέχνη αυτή
είναι δυσκολονόητη και πολύπλοκη για τους πολλούς, νομίζω πως δε σου
διαφεύγει. Πραγματικά, πολλοί κατασκευαστές τηλεβόλων, αν και
χρησιμοποίησαν την ίδια διαδικασία για τη σύνθεση συγκεκριμένου μεγέθους
τηλεβόλων με την ίδια διάταξη (διάρθρωση) και ίδια ξύλινα και σιδερένια
τεμάχια, χωρίς να μεταβάλλουν ούτε το βάρος τους, αλλά από αυτά (τα
τηλεβόλα), τα έκαναν να βάλλουν μακριά και να επιφέρουν ισχυρά χτυπήματα
και άλλα, να υπολείπονται από τα προηγούμενα. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν
σχετικά με το πρόβλημα αυτό δεν μπορούσαν να δώσουν ικανοποιητική
εξήγηση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε κατασκευαστής
τον κανόνα του αγαλματοποιού Πολύκλειτου σύμφωνα με τον οποίο, 'η
επιτυχία (ενός έργου) εξαρτάται από τις πολλές αριθμητικές αναλογίες,
όπου και η παραμικρή απόκλιση έχει αποφασιστική επίδραση'. Έτσι
συμβαίνει και στην τέχνη αυτή, όπου για την κατασκευή των τηλεβόλων
χρησιμοποιούνται πολλές αριθμητικές σχέσεις. Μια μικρή παρέκκλιση,
μπορεί να καταλήξει στο τέλος σε μεγάλο σφάλμα.


Για το λόγο αυτό νομίζω ότι, πρέπει ο κατασκευαστής να μεταφέρει τη
διάρθρωση των κατασκευασθέντων τηλεβόλων στο δικό του τρόπο κατασκευής,
ιδιαίτερα δε όταν θέλει να αυξήσει τις αναλογίες ή να τις κάνει
μικρότερες. Ελπίζω πως οι κατασκευαστές που θα χρησιμοποιήσουν τη
συμβουλή μου δε θα τα αγνοήσουν αυτά. Αλλά τώρα ας μιλήσουμε για τις
γενικές αρχές. Μερικοί από τους αρχαίους θεωρούσαν ότι το βασικό και
θεμελιώδες στοιχείο και μέτρο για την κατασκευή των τηλεβόλων είναι η
διάμετρος της κάνης. Γι' αυτό, δεν την έκαναν στην τύχη, αλλά με κάποια
ορισμένη μέθοδο, η οποία επέτρεπε για όλα τα μεγέθη με τον ίδιο τρόπο να
βρίσκονται οι ορθές αναλογίες. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν
το μόνο δυνατό τρόπο των δοκιμών, δηλαδή της αύξησης και της μείωσης της
διαμέτρου της κάνης. Οι αρχαίοι λοιπόν δεν το τελειοποίησαν αυτό, όπως
ισχυρίζονται, ούτε εξακρίβωσαν το σωστό μέγεθος της κάνης, γιατί δεν
είχαν αποκτήσει ανάλογη πείρα από μαζικές κατασκευές τηλεβόλων, αφού
μετά από κάθε κατασκευή έκαναν δοκιμή. Οι μεταγενέστεροι κατασκευαστές
εξετάζοντας τα σφάλματα των προηγουμένων και λαβαίνοντας υπόψη τα
πειράματα που έγιναν μετά από αυτούς, εισήγαγαν τη σταθερή μέθοδο των
αρχών και της θεωρίας της κατασκευής, δηλαδή τα της κατασκευής της
διαμέτρου του σωλήνα που δέχεται το βλήμα. Αυτό το πέτυχαν τώρα
τελευταία οι τεχνίτες της Αλεξάνδρειας, οι οποίο έλαβαν μεγάλη
οικονομική ενίσχυση από τους ενδιαφερόμενους φιλόδοξους και φίλους της
μηχανικής βασιλείς.



Το ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθούν όλα με θεωρητικούς υπολογισμούς και με
μεθόδους της μηχανικής, γιατί πολλά βρίσκονται και με την πειραματική
μέθοδο, είναι γνωστό και από πολλές άλλες αναφορές, όχι όμως λιγότερο
και από αυτά που πρόκειται να παρουσιάσω. Τις αναλογίες των οικοδομικών
έργων δεν ήταν δυνατόν να τις διατυπώσουν από την αρχή, αν δεν είχαν
υπόψη την προηγούμενη εμπειρία, η οποία φαίνεται τόσο στα παλιά
οικοδομήματα που στο σύνολο τους ήταν άτεχνα, όσο και στις κατά μέρος
κατασκευές. Βρέθηκε λοιπόν ο σωστός τρόπος δόμησης ύστερα από πολλές
εμπειρίες.
Έτσι λοιπόν μερικά τμήματα των οικοδομικών είχαν τον ίδιο όγκο και ήταν κατακόρυφα, ενώ στο μάτι φαίνονταν
ασύμμετρα λόγω της οφθαλμαπάτης. Με δοκιμές αυξομείωσης του όγκου και
κάθε είδους πειράματα, όπως κατασκευές κόλουρου κώνου, τα έκαναν
σύμμετρα στην όραση και εύρυθμα γιατί αυτός ήταν ο σκοπός στην τέχνη
αυτή. Ο σκοπός δε της κατασκευής των τηλεβόλων είναι το μεγάλο βεληνεκές
και το ορμητικό χτύπημα, και ακριβώς για το σκοπό αυτό έγιναν τα
πειράματα και οι περισσότερες έρευνες, θα σου παρουσιάσω λοιπόν τα
πορίσματα μας, αφού και εμείς εδώ στην Αλεξάνδρεια συναναστραφήκαμε
πολλούς τεχνίτες που ασχολούνται με αυτά, αλλά και στη Ρόδο γνωριστήκαμε
με αρκετούς αρχιτέκτονες (μηχανικούς) και κοντά τους είδαμε τα καλύτερα
τηλεβόλα, η κατασκευή των οποίων πλησιάζει προς τη μέθοδο που θα σου
περιγράψω στη συνέχεια. Υπολογίζεται σε μονάδες το βάρος του βλήματος,
με τη βάση του οποίου (βάρους) θα κατασκευαστεί το τηλεβόλο και αφού
βρεθεί το πλήθος αυτών (των μονάδων), υπολογίζεται η κυβική ρίζα αυτού
και αφού προσθέσουμε στην ευρεθείσα κυβική ρίζα το ένα δέκατο αυτής,
τόσους δακτύλους κατασκευάζουμε τη διάμετρο της κάνης. Αν όμως η κυβική
ρίζα του βάρους δεν είναι ρητός αριθμός, λαμβάνουμε αυτό (το βάρος) κατά
προσέγγιση. Τώρα, αν μεν είναι μεγαλύτερο προσπαθούμε να ελαττώσουμε
ανάλογα το ένα δέκατο, αν δε είναι μικρότερο προσθέτουμε το ένα δέκατο
ολόκληρο.




ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ
Από τις περιγραφές των τηλεβόλων Ηρωναίου του Κτησίβιου και του Φίλωνα προκύπτουν ορισμένα
χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τα παρασκήνια της πολιτικής στο χώρο της
κατασκευής μαζικών όπλων, όσο και για τον αγώνα δρόμου μεταξύ των σχολών
μηχανικής της Ρόδου και της Αλεξάνδρειας. Στο κείμενο του Κτησίβιου
γίνεται εκτενής αναφορά του δόγματος «περί αταραξίας» (ειρήνης), όπου η
συνεχής προπαρασκευή για πόλεμο αποτελεί ειρηνικό σκοπό. Στην προσπάθεια
του να δώσει ένα κατανοητό κείμενο γύρω από τις μηχανικές κατασκευές,
υποδηλώνει έμμεσα την επικράτηση των τεχνοκρατών επιστημόνων, στοιχείο
που επιβεβαιώνεται και ιστορικά. Με τον ίδιο σαφή τρόπο, ο άλλος
πολυτάλαντος μηχανικός, ο Φίλωνας, παρουσιάζει έμμεσα τον ανταγωνισμό
που υπήρχε μεταξύ των κατασκευαστών τηλεβόλων της Ρόδου και της
Αλεξάνδρειας. Τόσο στη Ρόδο όσο και στην Αλεξάνδρεια ακολούθησαν την
επιτυχημένη τακτική της σικελικής σχολής, δηλαδή της συγκρότησης μιας
ειδικής σχολής μηχανικών, όπου λειτουργούσε και ένα κέντρο στρατηγικών
ερευνών. Στις Συρακούσες γύρω στο 40 π.Χ. ο τύραννος Διονύσιος,
προπαρασκευαζόμενος τότε για πόλεμο κατά των Καρχηδονίων, ήταν ενήμερος
της πολεμικής τεχνολογίας τους που προερχόταν από τη μητρόπολη τους στην
Τύρο.



Ο ιδρυτής της σχολής μηχανικών της φοινικικής Τύρου Κοθάρ-Χάσης, των
συγκαριτικών πινακίδων του 14ου π.Χ. αιώνα (βλέπε και Ugaritic Manual)
αντικατοπτρίζει την δαιδαλική τεχνολογία της μινωικής Κρήτης. Η
δραστηριότητα του Δαίδαλου η οποία συνυπάρχει στο μύθο και στην ιστορία,
εμπεριέχει ουσιαστικά την τεχνολογία των αρχαιοτάτων μεταλλουργών της
Μεσογείου, δηλαδή των Μινωιτών (Πλίνιος Historia Naturalis 7, 197). Η επίδραση της δαιδαλικης τεχνολογίας στη Μικρά Ασία διακρίνεται
και στις «βιομηχανικές» πόλεις Δαίδαλο της Λυκίας και Χαλκητώριο της
Καρίας. Η ετυμολογία των ονομάτων αυτών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας
πως πρόκειται για τα κέντρα των αρχαίων συντεχνιών των ορειχαλκουργών.
Το ναυάγιο του 13ου π.Χ. αιώνα στα νοτιοδυτικά της Φασήλιδας, στο Ιερό
Ακρωτήρι της Λυκίας, όπου βρέθηκε ολόκληρο εργαστήριο ορειχαλκουργού,
επιβεβαιώνει την επίδραση της μινωικής τεχνολογίας στις ανατολικές ακτές
της Μεσογείου. Ο ίδιος ο Δαίδαλος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Σικελό
βασιλιά Κώκαλο. Όλα αυτά τα γνώριζε προφανώς ο Διονύσιος. Μετά την
καταστροφή της Τύρου, η πολιορκία της Ρόδου παρουσίασε ένα είδος
«έκθεσης» των βλητικών μηχανημάτων και των πολιορκητικών μηχανών της
εποχής. Μάλιστα αναφέρεται από τον Πλίνιο (Historia Naturalis XXX, 18)
ότι για την κατασκευή του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου από το Χάρη το
Λίνδιο, «δαπανήθηκαν εκατό τάλαντα, ποσό που προήλθε από την εκποίηση τω
πολεμικών μηχανών που εγκατέλειψε ο Δημήτριος (ο Πολιορκητής) μετά την
ανεπιτυχή πολιορκία του, το 305-304 π.Χ. ». Στο τέλος του 1ου μ.Χ. αιώνα
ο διάσημος Ρωμαίος μηχανικός Σέξτος Ιούλιος Φροντίνος δήλωνε σχετικά με
τις έρευνες της βλητικής.


«Οι εφευρέσεις των πολεμικών μηχανημάτων έφτασαν από καιρό στο τέλος
των ορίων τους και δε βλέπω στο μέλλον κάποια ελπίδα βελτίωσης της
πολεμικής τέχνης» (Στρατηγήματα III,Ι). Ωστόσο, η τεχνολογική κατασκοπία εξαφάνισε το τηλεβόλο του Αρχιμήδη, το οποίο έμελλε να
«επανακαλυφθεί» μετά από 15 αιώνες.
ΤΟ ΤΗΛΕΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ 
Ο πατέρας της Αναγέννησης Φραγκίσκος Πετράρχης (1304-1374) ενθάρρυνε τους φίλους του να τον βοηθούν στην αναζήτηση
χαμένων χειρογράφων της ελληνικής και της λατινικής λογοτεχνίας και στην
αντιγραφή αρχαίων επιγραφών, γιατί, όπως έγραψε ο ίδιος, τα κλασικά
κείμενα αποτελούσαν ιστορικά ντοκουμέντα και «ήταν το πολυτιμότερο
εμπόρευμα από όσα πωλούσαν οι Κινέζοι και οι ’ραβες» («EPISTOLAE VARIAE»
29). Πράγματι, σαν κυνηγός χειρογράφων, αντέγραψε ιδιοχείρως όσα δεν
μπορούσε να αγοράσει και ταυτόχρονα είχε μισθωμένους αντιγραφείς. Αν και
αντίθετος του εκκλησιαστικού κατεστημένου, σε ηλικία 42 χρόνων βρέθηκε
προϊστάμενος της εκκλησίας της Πίζας.
Σε μια εκκλησιαστική βιβλιοθήκη της Βερόνας ανακάλυψε ένα χαμένο χειρόγραφο του Κικέρωνα, ενώ στη Λιέγη βρήκε το
λόγο «PROARCHIA» του ίδιου συγγραφέα. Ο μεγάλος αυτός σοφός λοιπόν, που
το πάθος του για την αρχαιότητα του έκανε να ντύνεται με την τήβεννο των
αρχαίων συγκλητικών, είναι ο μόνος συγγραφέας που αναφέρεται σχετικά
στο τηλεβόλο του Αρχιμήδη. Στο έργο του «DE REMEDIIS URTIUSQUE FORTUNAE»
(Περί θεραπευτικών μέσων εκατέρας των τυχών) διαβάζουμε:




Έχω αναρίθμητες μηχανές και βλητικά (βαλλιστικά) μηχανήματα. Τον μη
επιδεκτικόν μίμησης κεραυνό κατόρθωσε να τον μιμηθεί η ανθρώπινη μανία
καταστροφικότητας. Οι εξακοντιζόμενοι από τις νεφέλες του ουρανού
κεραυνοί, εξεσφενδονίζονται τώρα από ένα φονικό μηχάνημα (όργανο), η
κάνη του οποίου είναι κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο. Μερικοί πιστεύουν
ότι το μηχάνημα αυτό εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη, κατά τη διάρκεια της
πολιορκίας των Συρακουσών από τα στρατεύματα του στρατηγού των Ρωμαίων
Μάρκελλου. Αλλά, όμως, εκείνος (ο Αρχιμήδης) εφεύρε αυτό, στην
προσπάθεια του να διαφυλάξει την ελευθερία των συμπολιτών του και να
αποτρέψει την καταστροφή της πατρίδας του.
Ωστόσο δε θέλησε να προχωρήσει στην τεχνική περιγραφή του όπλου αυτού. Το μυστικό διατηρήθηκε έναν ολόκληρο αιώνα
μετά το θάνατο του Πετράρχη και παρουσιάστηκε από έναν άλλο συλλέκτη
αρχαίων χειρογράφων, ο οποίος μάλιστα την ιδιοποιήθηκε. Πρόκειται για το
διάσημο Ιταλό ζωγράφο και μηχανικό Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519) που
στην πραγματεία του με τίτλο Architronio παρουσίασε το παραπάνω τηλεβόλο.


Τα σχέδια και οι σημειώσεις του αναφέρονται στο μηχάνημα για το οποίο μας πληροφορεί ο Πετράρχης. Πρόκειται για ένα
τηλεβόλο με κάνη δύο μέτρων μήκους και διάμετρο μερικά εκατοστά. Στο
άκρο της κάνης που ο χειριστής τοποθετούσε το σφαιρικό βλήμα, ήταν
προσαρμοσμένο μέσα σε ένα δοχείο το οποίο ήταν κλεισμένο αεροστεγώς. Το
δοχείο αυτό θερμαινόταν μέχρι το σημείο της διαπύρωσης. Από άλλο δοχείο,
το οποίο βρισκόταν λίγο ψηλότερα, μεταφερόταν απότομα με τη χρήση
ειδικής στρόφιγγας νερό στο διάπυρο δοχείο. Η ενέργεια που δημιουργούσε η
αστραπιαία μετατροπή του νερού σε ατμό, εξεσφενδόνιζε το βλήμα. Ο
καθηγητής Ευάγγελος Σταμάτης που ασχολήθηκε διεξοδικά με τα έργα του
Αρχιμήδη, υποστηρίζει ότι το σφαιρικό βλήμα του τηλεβόλου ήταν λίθινο ή
μεταλλικό, βάρους 36 κιλών και κάλυπτε ένα βεληνεκές έξι σταδίων,
περίπου 1200 μέτρα. Αν και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν αναφέρει την πηγή
των πληροφοριών του για την κατασκευή του τηλεβόλου, σήμερα είναι
επίσημα παραδεκτό ότι πρόκειται για το μηχανικό επίτευγμα του Αρχιμήδη.
Σε μια συλλογική εργασία αφιερωμένη στους κώδικες και τα σχέδια του
Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδικό ένθετο του
περιοδικού Europeo tο 1982, γίνεται μία πλήρης παρουσίαση του έργου,
συμπεριλαμβανομένων και των κωδίκων της Μαδρίτης που ανακαλύφθηκαν
πρόσφατα, το 1967, καθώς επίσης και ενός άλλου χειρογράφου που βρέθηκε
στη Φλωρεντία και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1975 από τον Cadro
Pedretti.



Στην εργασία αυτή, από την οποία προέρχεται και το πρωτότυπο σχέδιο του
τηλεβόλου του Λεονάρντο, οι παραπάνω ερευνητές αναφέρονται «στο κανόνι
θερμικής ενέργειας του Αρχιμήδη, το οποίο παρουσίασε ο Λεονάρντο Ντα
Βίντσι σε ένα χειρόγραφο της περιόδου 1487-1490». Μάλιστα οι ίδιοι
συμπεραίνουν ότι ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε τις πληροφορίες του Πετράρχη ή
άλλες πηγές που ακόμα παραμένουν απροσδιόριστες (σημειώνοντας το όνομα
του ιστορικού Gugliemo Di Pastregno). Στο ίδιο κείμενο επίσης
διαπιστώνεται και το συμπέρασμα πως η χρήση θερμικής ενέργειας στο όπλο
του Λεονάρντο προέρχεται από τις «περί ατομικίνηοης» θεωρίες του Ήρωνα
της Αλεξάνδρειας.
Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αποτέλεσε την τροχοπέδη της καλπάζουοας τεχνολογικής έρευνας, η οποία
κυοφορούσε ήδη την επιστήμη της ρομποτικής (αυτοματοποιητικής) με τις
γνωστές κατασκευές του Ήρωνα και των άλλων μηχανικών. Το αποτέλεσμα της
διασποράς των επιστημόνων και των έργων που διασώθηκαν θεωρείται σαν μια
από τις μεγαλύτερες απώλειες του ελληνισμού. Τα δευτερεύοντα πνευματικά
κέντρα της εποχής (Αθήνα, Ρόδος, Πέργαμος, Κόρινθος, Αντιόχεια) δε
στάθηκαν ικανά να προσελκύσουν τη διανόηση της Αλεξάνδρειας. Οι
επερχόμενες δυνάμεις των Ρωμαίων, του χριστιανισμού, των Βυζαντινών και
της αραβικής διανόησης, επωφελούμενες από τη διασπορά αυτή, επιδόθηκαν
στην αφομοίωση των όσων απέμειναν. Το τέλος της Αλεξανδρινής σχολής,
επίσης, συνδέεται και με τους συλλέκτες των παλιών χειρογράφων. Από τις
πληροφορίες του Σενέκα αλλά και τη θωράκιση των Αράβων με πολλά βλητικά
μηχανήματα, φαίνεται ότι, η δεύτερη μεγάλη διασπορά της διανόησης των
ελληνιστικών κέντρων της Ανατολής, που έγινε μεταξύ 6ου και 7ου μ.Χ.
αιώνα, ωφέλησε ιδιαίτερα τους ’ραβες. Έτσι εξηγούνται και τα χιλιάδες
ακαταχώρητα αραβικά χειρόγραφα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της
Ινδικής πόλης Aligarth.
Συνδετικοί κρίκοι της αλεξανδρινής εποχής με την Αναγέννηση είναι, ο νεοπλατωνικός πανεπιστήμονας Πρόκλος, ο
αρχιτέκτονας-μηχανικός Καλλίνικος ο Ηλιουπολίτης, ο Μάρκος ο Γραικός, ο
Ηρών ο Βυζάντιος και άλλοι σοφοί τους οποίους θα δούμε στη συνέχεια της
έρευνας για τους σχεδιαστές όπλων του Βυζαντίου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αριστοτέλης, Φυσικής Ακροάσεως Α,Β, Γεωργιάδης Αθήνα 1970.

Ερμηνευτικό Λεξικό Αρχαιοελληνικών Στρατιωτικών Όρων, Διεύθυνση Εκδόσεων Αρχηγείου Στρατού, Αθήνα 1890.

Ουίλσον, Σμιθ. Λεξικό Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων, Αθήνα 1890.

Σταμάτης, Ευάγγελος. ’παντα του Αρχιμήδη, Έκδοση Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, 1964
__________. Ανθολογία Αρχαίων Κειμένων, 1960

__________. ’ρθρα και Ομιλίες, 1974

__________. Αρχιμήδους Μηχανικά, Αθήνα 1946.

Στεφανίδης, Μιχαήλ. Εισαγωγή στην Ιστορία των Φυσικών Επιστημών, Αθήνα 1938.

"Το συνεχές κύμα και το ασυνεχές βλήμα στην προσωκρατική περίοδο" Γενική Ιστορία των Επιστημών, τόμος 1ος. Δ. Βογιατζής Αθήνα 1957.

Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος. "Η τεχνολογία της Μακεδονικής Στρατιά" Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 2, 1992.
__________. "Περί πολιορκητικών μηχανών" Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 3, 1992.

"Capire Leonardo" Europeo, 23, 1982.

Diels, H & E. Schram. "Ήρωνος Κτηοίβιου Βελοποιικα", Ανακοίνωση αριθμός 2
του 1917 στην Ακαδημία των Επιστημών του Βερολίνου (πρακτικά), Βερολίνο
1917.

__________. "Εκ των Φίλωνος Βελοποιϊκών Λόγος 8", Ανακοίνωση 16 του 1919 στην Ακαδημία των Επιστημών του Βερολίνου
(πρακτικά). Βερολίνο 1919.

Gordon, Cyrus. Ugaritic Manual, Ρώμη 1958.

__________. Ugaritic Literature, Ρώμη 1949.

Whitcomb, M. "Epistolaw Variae" στο Literary Source Book of the Italian Renaissance, Philadelphia, 1900.

Η Πρώτη δημοσίευση του άρθρου έγινε στο περιοδικό Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 10, Μάρτιος-Απρίλιος 1994 με τίτλο Η Βλητική στην Αρχαία Ελλάδα.
Του Γιώργου Χαραλαμπόπουλου
Πτυχίο (Μηχανολογία)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ     2009μ.Χ.http://www.hellinon.net/PolemicTechnology.htm
kykeon.ning.com


Elke gek zijn gebrek

Message edited by Πανδαιμονιον - Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 4:23 PM
 
margaritaDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 4:30 PM | Message # 3
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (aposperittis)
Συγκεντρωτικά κάτοπτρα
καταπληκτικό αρθρο!!!

Added (28-ΙΟΥ-2013, 4:25 PM)
---------------------------------------------

Quote (Πανδαιμονιον)
Δηλαδή ένα κράμα σιδήρου και άνθρακα με περιεκτικότητα σε άνθρακα μεταξύ 0,2 και 0,8%.Κατά την δήλωση του στους New York Times, αυτό ισοδυναμούσε με την κατοχήατομικής βόμβας για τα…μέτρα της εποχή. Αυτό εξηγεί επιστημονικά, πέρα
από την αποδεδειγμένη ανδρεία που υπέδειξαν ο Λεωνίδας και οι 300
Σπαρτιάτες του στη μάχη των Θερμοπυλών και πέρα από την επιλογή του
τέλειου στρατηγικού σημείου της μάχης, το πώς 300 άνδρες αποδεκάτισαν
έναν στρατό Περσών, Μήδων και Σακών που αριθμούσαν τις 50.000 πάνοπλων
αδρών, συμπεριλαμβανομένων και των πλέων επίλεκτων ταγμάτων των Περσών
των αθανάτων, πριν πέσουν όλοι από τα βέλη των τοξοτών μετά απ΄ την
προδοσία του Εφιάλτη.
φοβερή η τότε τεχνολογία!

Added (28-ΙΟΥ-2013, 4:29 PM)
---------------------------------------------

Quote (Πανδαιμονιον)
Πρόκειται για τον αμφιδέξιο πολεμιστή. Στηνκατηγορία αυτή ανήκε, για παράδειγμα, ο Αστερόπαιος, ο οποίος
«εξεσφενδόνιζε ταυτόχρονα δύο δόρατα, αφού ήταν μοναδικό στο να
χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια με τον ίδιο τρόπο» (Ιλιάδα Φ162-163)
απίστευτο!!!

Added (28-ΙΟΥ-2013, 4:30 PM)
---------------------------------------------

Quote (Πανδαιμονιον)
Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αποτέλεσε την τροχοπέδη της καλπάζουοας τεχνολογικής έρευνας, η οποίακυοφορούσε ήδη την επιστήμη της ρομποτικής (αυτοματοποιητικής) με τις
γνωστές κατασκευές του Ήρωνα και των άλλων μηχανικών. Το αποτέλεσμα της
διασποράς των επιστημόνων και των έργων που διασώθηκαν θεωρείται σαν μια
από τις μεγαλύτερες απώλειες του ελληνισμού
καταπληκτικό το αρθρο σου Στέλιο και με πάρα πολλές πληροφορίες!!!!


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΠανδαιμονιονDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 4:46 PM | Message # 4
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 1684
Awards: 2
Reputation: 6
Status: Offline
Quote (margarita)
καταπληκτικό το αρθρο σου Στέλιο και με πάρα πολλές πληροφορίες!!!
Το ευχαριστω και στον θεματοθετη που εδωσε την ευκαιρια να αναρτηθη το αρθρο, ελπιζω στην πορεια να εμπλουτιστει με περισσοτερα στοιχεια.
Νασαι καλα... t123032


Elke gek zijn gebrek
 
margaritaDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 4:53 PM | Message # 5
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
αυτο που μου έκανε εντύπωση στο αρθρο του Μάριου είναι τα συγκεντρωτικά κάτοπτρα δηλαδή μια μορφή χρήσης της ελευθερης ενέργειας και της ηλιακής !!!οι ηλιακοί θεμοσιφωνες εχουν αμεση σχέση με αυτό και η ηλεκρική ενέργεια με τον ιδιο τρόπο που για να βάλεις κατοπτρα πλέον και να καταργήσεις την δεη το κράτος μας με τους φόρους που έβαλε μα ς το απαγόρευσε στην ουσία !!!!αυτό δίνει και μια απάντηση στην σωστή χρήση της επιστημονικής τεχνολογίας που συζητούσαμε σε αλλο ποστ

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"

Message edited by margarita - Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 4:53 PM
 
ΠανδαιμονιονDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 5:57 PM | Message # 6
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 1684
Awards: 2
Reputation: 6
Status: Offline
Quote (margarita)
αυτο που μου έκανε εντύπωση στο αρθρο του Μάριου είναι τα συγκεντρωτικά κάτοπτρα δηλαδή μια μορφή χρήσης της ελευθερης ενέργειας και της ηλιακής !!!οι ηλιακοί θεμοσιφωνες εχουν αμεση σχέση με αυτό και η ηλεκρική ενέργεια με τον ιδιο τρόπο που για να βάλεις κατοπτρα πλέον και να καταργήσεις την δεη το κράτος μας με τους φόρους που έβαλε μα ς το απαγόρευσε στην ουσία !!!!αυτό δίνει και μια απάντηση στην σωστή χρήση της επιστημονικής τεχνολογίας που συζητούσαμε σε αλλο ποστ
Γι'αυτο ειναι ευκαιρια να κανουμε οτι μπορουμε οπως εκανε και ο "συντεκνος" στην Κρητη που καταφερε και αυτονομηθηκε ενεργειακα...
Μην ξεχναμε και την αιολικη ενεργεια....


Elke gek zijn gebrek
 
margaritaDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 8:07 PM | Message # 7
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (Πανδαιμονιον)
Μην ξεχναμε και την αιολικη ενεργεια....
Οχι βέβαια !!!!! Πάντως ψάχνω να βρώ κάτι φουρνάκια που μαγειρεύουν με την ηλιακή ενέργεια


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 8:55 PM | Message # 8
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (margarita)
Πάντως ψάχνω να βρώ κάτι φουρνάκια που μαγειρεύουν με την ηλιακή ενέργεια

Κάπου τα έχουμε ξαναβάλει τα φουρνάκια εδώ στο φόρουμ, αλλά... βαριέμαι να το ψάξω χα χα χα χα

Quote (Πανδαιμονιον)
Μην ξεχναμε και την αιολικη ενεργεια....

Πολλοί επιστήμονες έχουν αντιρρήσεις πάνω στην αποτελεσματικότητα της Αιολικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί κάτω από 4 μποφόρ δεν μπορεί να παραχθεί ενέργεια, και πάνω από 6 μποφόρ σταματά η παραγωγή γιατί θα τιναχτούν όλα στον αέρα με την υπερπαραγωγή (απλοϊκά τα είπα, αν βρω ένα άρθρο που είχα δει και εξηγούσε αναλυτικά τί απάτη είναι οι "ανεμόμυλοι" του ρεύματος θα το ανεβάσω για συζήτηση!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΠανδαιμονιονDate: Κυριακή, 28-ΙΟΥ-2013, 10:57 PM | Message # 9
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 1684
Awards: 2
Reputation: 6
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Πολλοί επιστήμονες έχουν αντιρρήσεις πάνω στην αποτελεσματικότητα της Αιολικής ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί κάτω από 4 μποφόρ δεν μπορεί να παραχθεί ενέργεια, και πάνω από 6 μποφόρ σταματά η παραγωγή γιατί θα τιναχτούν όλα στον αέρα με την υπερπαραγωγή (απλοϊκά τα είπα, αν βρω ένα άρθρο που είχα δει και εξηγούσε αναλυτικά τί απάτη είναι οι "ανεμόμυλοι" του ρεύματος θα το ανεβάσω για συζήτηση!
Μικρο προβληματακια που λυνονται αν υπαρχει θεληση, θα ειναι ενδιαφερον να μαθουμε τους σπονσορες των επιστημονων που αντιτιθονται...


Elke gek zijn gebrek
 
ΠανδαιμονιονDate: Παρασκευή, 27-ΙΟΥ-2014, 1:32 PM | Message # 10
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 1684
Awards: 2
Reputation: 6
Status: Offline
Σμίνθοι οπλοφάγοι………ο ανίκητος αντίπαλος κάθε αρχαίου στρατού



Γράφει ο αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Κεφαλόπουλος, ιστορικός, D.S.Litt., Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το πιο αποτελεσματικό και ίσως το πιο παράδοξο πολεμικό
«όπλο» της αρχαιότητος, αυτό που οι πηγές αποκαλούν ως «σμίνθους
οπλοφάγους». Μάλιστα, στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπήρχε και αυτή η
περίεργη λατρεία των σμίνθων (= ποντικών) που πιθανώς να ξαφνιάζει ως μη
αναμενόμενο και ελαχίστως γνωστό στοιχείο της ζωής των αρχαίων Ελλήνων.
Μεταξύ των πολλών παραδόξων στο έργο του Ηροδότου αναφέρεται μία ιστορία όπου στο Πηλούσιο
της Αιγύπτου οι ποντικοί απέτρεψαν την εισβολή του Ασσυριακού στρατού
όταν κατέφαγαν τους δερμάτινους ιμάντες των ασπίδων και τις χορδές των
τόξων. Στο εν λόγω επεισόδιο ο Ασσύριος βασιλέας Σενναχειρείμ το 701 π.Χ εισέβαλλε στην Αίγυπτο επί βασιλείας Φαραώ Σέθη του Αιθίοπα (25η δυναστεία των Φαραώ) αλλά οπισθοχώρησε χωρίς μάχη λόγω του
προαναφερθέντος συμβάντος. (Ηρόδοτος ii. 141, Στράβων xiii. σελ. 604) Τότε, ο Φαραώ αφιέρωσε ένα δικό του λίθινο άγαλμα στον ναό του Ηφαίστου στην Μέμφιδα
σε ανάμνηση της νίκης του. Το άγαλμα απεικόνιζε τον ίδιο να κρατεί στο
χέρι του έναν ποντικό (Ηροδ. Β’ 141). Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο
ποντικός εθεωρείτο από τους Αιγυπτίους ως το ιερό ζώο του θεού Ώρου,
προστάτου της Αιγύπτου. Αυτή η παράδοξη ιστορία έτυχε ευρείας κριτικής
από μελετητές του έργου του Ηροδότου, όπως οι Detlev Fehling και
Stephanie West και εθεωρήθη ως μη πραγματική.



Σενναχειρείμ

Η ιστορία του Ηροδότου έρχεται να επιβεβαιωθεί και από μία άλλη πηγή, την Αγία Γραφή,
όπου αναφέρεται ότι ο Ασσυριακός στρατός του Σενναχειρίμ απέτυχε να
κυριεύσει την Ιερουσαλήμ και αναγκάσθηκε να λύσει την πολιορκία
επιστρέφοντας άπρακτος στην Νινευή. Η Αγία Γραφή δίδει την εξήγηση ότι
κατά την διάρκεια της νύκτας άγγελος Κυρίου έπληξε το Ασσυριακό
στρατόπεδο και θανάτωσε 185 χιλιάδες Ασσυρίους (Β’ Βασιλέων 19, 9-36,
Ησαΐας 37, 9-37). Η πιθανή εξήγηση είναι ότι κάποια επιδημία έπληξε το Ασσυριακό στρατόπεδο.

Οι μαρτυρίες της Αγίας Γραφής έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Ηρόδοτο που αναφέρεται
στην λύση της πολιορκίας του Πηλουσίου και την υποχώρηση του εισβολέως
Σενναχειρίμ κατόπιν της νυκτερινής επιδρομής ποντικών στο Ασσυριακό
στρατόπεδο. Αυτήν την διασύνδεση προτείνουν ως μία ικανοποιητική εξήγηση
οι Grayson & Mitchell στην Cambridge Ancient History (3.2, σσ. 111,
367).Όμως, στην αρχαία ιστορία έχουμε και άλλες παρόμοιες αναφορές. Επί παραδείγματι, ο Στράβων
(13.1.48) γράφει ότι οι Τρώες εδέχθησαν επίθεση, αλλά κατά την νύκτα
ένα μεγάλο πλήθος ποντικών επέδραμε στις τάξεις του εχθρού και έφαγε
τους δερμάτινους ιμάντες από τα όπλα τους. Ο Ευστάθιος, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (1115-1196)
ζώντας στους βυζαντινούς χρόνους και θεωρούμενος ως έξοχος
σχολιαστής των ομηρικών επών, γράφει στις «Παρεκβολές» του στον Όμηρο
(Β’.1.39) ότι οι Τρώες τιμούσαν τους ποντικούς (σμίνθους) επειδή
κατέφαγαν τις χορδές των τόξων του εχθρού.



Αρχαία νομίσματα με την απεικόνιση του Απόλλωνα Σμινθέα

Ο Ευστάθιος ομιλεί περί «οπλοφάγων μυών». Ο Αιλιανός (12.5) αναφέρει ότι στην Τρωάδα υπήρχε
ναός του Σμινθέως όπου με δημόσια δαπάνη ετρέφοντο ποντικοί και μάλιστα
λευκοί ποντικοί είχαν τις φωλιές τους κάτω από τον βωμό του ναού και ο Ηρακλείδης ο Ποντικός (388 – 310 π.Χ.) στο έργο του «Ποικίλη Ιστορία» (απόσπασμα 154)
μνημονεύει την ίδια λατρεία των ποντικών στο Σμινθείον της Τρωάδος.Υπάρχουν επίσης αναφορές από τον Φιλομνήστορα (Jacoby, FGrHist 527) ότι στην Ρόδο ελατρεύετο ο Απόλλων Σμινθεύς επειδή εξολόθρευσε τους ποντικούς που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες. Ο
Απόλλων Σμινθεύς εικονίζετο σε αγγεία, νομίσματα και αγάλματα.Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αρχαίες πηγές και δη
στον Ηρόδοτο, του οποίου ενώ η αξιοπιστία πολλάκις έχει αμφισβητηθεί,
εντούτοις πολλαπλώς έχει επιβεβαιωθεί η ιστορικότητα των αναφορών του
έστω και αν αυτές ομοιάζουν ενίοτε κάπως παράδοξες.

http://chilonas.wordpress.com


Elke gek zijn gebrek

Message edited by Πανδαιμονιον - Παρασκευή, 27-ΙΟΥ-2014, 1:39 PM
 
ΘνητοςDate: Παρασκευή, 27-ΙΟΥ-2014, 3:33 PM | Message # 11
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
>(

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΘνητοςDate: Κυριακή, 19-ΑΠΡ-2015, 9:48 AM | Message # 12
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ενδιαφερον

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
margaritaDate: Πέμπτη, 28-ΜΑ-2015, 8:43 PM | Message # 13
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
ωραίο με φοβερές φωτο!!!

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Πέμπτη, 28-ΜΑ-2015, 9:27 PM | Message # 14
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Όλες οι στολές, αν το παρατηρήσατε, είναι κόκκινες και καφέ για να μην φαίνεται το αίμα όταν τραυματίζονταν οι πολεμιστές και έπεφτε το ηθικό τους!!!!

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
habelmsxlDate: Πέμπτη, 28-ΜΑ-2015, 10:48 PM | Message # 15
Ενεργό μέλος
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 111
Awards: 2
Reputation: 4
Status: Offline
Quote Αθηναίος ()
Όλες οι στολές, αν το παρατηρήσατε, είναι κόκκινες και καφέ για να μην φαίνεται το αίμα όταν τραυματίζονταν οι πολεμιστές και έπεφτε το ηθικό τους!!!!

Εκτος απο τον Αθηναιο οπλιτη...

Φερει πρασινο μανδυα...

Απο την εποχη εκεινη ηταν βαζελες οι Αθηναιοι...

:p
 
Forum » Ελληνική Μυθολογία-Ιστορία » Ιστορία » Τα όπλα στην αρχαία Ελλάδα
  • Page 1 of 2
  • 1
  • 2
  • »
Search: