aposperittis | Date: Παρασκευή, 23-ΔΕΚ-2011, 11:58 PM | Message # 1 |
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Status: Offline
| Ο Αλκιμένης ή Βέλλερος σκοτώθηκε από απροσεξία του αδελφού του, Ιππόνοου, στο Άργος, ενώ αυτός κυνηγούσε· από το φόνο του Βέλλερου, ο Ιππόνοος ονομάστηκε Βελλεροφόντης (φονιάς του Βέλλερου). Ο Βελλεροφόντης, μετά τον ατυχή σκοτωμό του αδελφού του, κατέφυγε στην αυλή του βασιλιά Προίτου του Άργους, όπου εκεί τον ερωτεύτηκε η σύζυγός του, Άντεια ή Σθενέβοια. Ο όμορφος νέος, μη θέλοντας να προσβάλει το φιλόξενο βασιλιά αρνήθηκε την αγάπη της βασίλισσας, η οποία, όμως, πληγωμένη από την απόρριψη, συκοφάντησε το νέο στον Προίτο, που έστειλε τον πεθερό του, βασιλιά της Λυκίας, Ιοβάτη, για να τον σκοτώσει.
Ο Ιοβάτης, μη θέλοντας να λερώσει τα χέρια του με αίμα, ανέθεσε στο Βελλεροφόντη να σκοτώσει το τρίμορφο τέρας Χίμαιρα, άθλο τον οποίο επιτέλεσε με τη βοήθεια των θεών. Μετά απ’ αυτό, έλαβε εντολές να κατατροπώσει τους Σολύμους και τις Αμαζόνες, επιβαίνοντας στον Πήγασο, το φτερωτό άλογο της μυθολογίας. Τελικά, εξουδετέρωσε και την ενέδρα που του έστησε ο Ιοβάτης, ενώ όταν έγινε γνωστή η θεϊκή του καταγωγή νυμφεύτηκε την κόρη του Ιοβάτη, Φιλονόη, και έγινε βασιλιάς της Λυκίας. Όταν θέλησε να ανέλθει στον Όλυμπο, την κατοικία των θεών, για να παρακολουθήσει τους θεούς εν ώρα δράσης, έγινε μισητός στους θεούς και έτσι ο Δίας εξαπέλυσε οίστρο στον Πήγασο, που αποτίναξε τον επιβάτη του στη γη.
Από τότε, ο Βελλεροφόντης περιπλανιόταν, χωλός και τυφλός, στο Αλήιο Πεδίο, μακριά από τους ανθρώπους και μισημένος από τους θεούς. Ο Ευριπίδης, ο Αστυδάμας και ο Θεοδέκτης έχουν γράψει την ομώνυμη τραγωδία «Βελλεροφών». Στην Κόρινθο και τη Λυκία, σύμφωνα με την Ιλιάδα, τιμόταν σαν ήρωας. Το όνομά του φέρει ο αστεροειδής αρ. 1808. Ο τελευταίος απόγονος του Βελλεροφόντη φέρεται να είναι ο εγγονός του και γιος του Ιππόλοχου, Γλαύκος, όπου κατά τον Τρωικό Πόλεμο ο Όμηρος τον αναφέρει στην Ιλιάδα ως βασιλιά των Λυκίων.
Ο Γλαύκος (ο νεώτερος) σκότωσε τον Τελαμώνιο Αίαντα τη στιγμή που μαχόταν για το νεκρό Πάτροκλο, ενώ μετά από διαταγή του Απόλλωνα αφαρπάχθηκε από την πυρά, στην οποία καιγόταν, και μετακομίστηκε στη Λυκία, όπου τον τιμούσαν ως θεό. Ο Βελλεροφόντης φέρεται να είχε επίσης γιο τον Ίσανδρο και κόρη τη Λαοδάμεια. Η Λαοδάμεια νυμφεύτηκε τον Πρωτεσίλαο, γιο του Ιφικλή, βασιλιά της Θεσσαλίας. Την σκότωσε η θεά Άρτεμις, γιατί είχε πλαγιάσει με το Δία, μετά από παράκληση της Ήρας. Παιδί της Λαοδάμειας ήταν ο Σαρπηδόνας, ηγήτορας του Λυκιακού αποσπάσματος στην Τρωική Εκστρατεία και ένας από τους ανδρειότερους σύμμαχους του Πριάμου. Σκοτώθηκε από τον Πάτροκλο, αλλά ο Απόλλωνας, μετά από εντολή του Δία, καθάρισε το σώμα του από το αίμα και τον κονιορτό του, το οποίο μεταφέρθηκε μέσω του αιθέρα στη Λυκία, όπου και τάφηκε με κάθε λαμπρότητα...
Ο Πρωτεσίλαος, γιος του Ίφικλου και της Διομήδειας ή της Αστυόνης ή της Αυτομέδουσας, είχε το ψευδώνυμο «Ιόλαος» και ήταν αχώριστος φίλος του Ηρακλή, όπως βλέπουμε και στα δημοφιλή τηλεοπτικό σήριαλ «Ηρακλής» και «Ζήνα». Βοήθησε τον Ηρακλή στους διάφορους άθλους του, ιδίως στο σκοτωμό της Λερναίας Ύδρας. Έλαβε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία, ενώ όταν ο Ευρυσθέας έδιωξε τον Ηρακλή, ο Ιόλαος τον ακολούθησε στην Τίρυνθα και τη Φενεό. Αδελφός του ήταν ο Ποδάρκης, επώνυμο που έφερε και ο Πρίαμος. Ο Πρωτεσίλαος ήταν επικεφαλής του σώματος των Θεσσαλών στον πόλεμο της Τροίας. Υπήρξε ο πρώτος Αχαιός που επιβιβάστηκε στην Τροία, γι’ αυτό και σκοτώθηκε από τον Έκτορα, παρόλο που γνώριζε σχετικό χρησμό που έλεγε πως ο πρώτος που θα επιβιβαζόταν στην Τροία θα σκοτωνόταν.
Σύμφωνα με το μύθο, η γυναίκα του, Λαοδάμεια, όταν πληροφορήθηκε το θάνατό του, ικέτευσε τους θεούς να της επιτρέψουν να δει το σύζυγό της ξανά για τρεις μόνο ώρες. Η παράκλησή της εισακούστηκε και ο Ερμής οδήγησε τον Πρωτεσίλαο στον πάνω κόσμο. Μετά από την παρέλευση της τρίωρης προθεσμίας, επιτράπηκε στη Λαοδάμεια να ακολουθήσει το σύζυγό της στον κάτω Κόσμο. Η λατρεία του, εκτός από τη Θήβα, στην οποία βρισκόταν ηρώο του, μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις. Στην Αθήνα, κατά τον Παυσανία, υπήρχε κοινός βωμός για τον Ιόλαο και την Αλκμήνη.
Τέμενός του υπήρχε και στο Αγύριο της Σικελίας και στη Σαρδηνία, γιατί είχε οδηγήσει τους Θεσπιάδες σε ιδρυμένη Αποικία (Στράβωνας), όπου και τελούνταν ετήσιες θυσίες στο όνομά του. Κοντά στον τάφο του, στον Ελαιούντα της Θράκης, αναγέρθηκε ναός στον οποίο, σύμφωνα με τον Αρριανό, θυσίασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Στη γενέτειρά του, Φυλακή, τελούνταν αγώνες προς τιμήν του. Ο ήρωας της Βοιωτίας υπήρξε ο πρώτος ολυμπιονίκης στην αρματοδρομία και δεξιότατος ηνίοχος. Το όνομά του φέρει ο αστεροειδής αρ. 3540.
Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
|
|
| |