Τρίτη, 30-ΑΠΡ-2024, 10:53 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » H. P. Lovecraft » Τα έργα του » Η μυθολογία Κθούλου
Η μυθολογία Κθούλου
aposperittisDate: Παρασκευή, 01-ΙΟΥ-2011, 9:02 PM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Ο τίτλος προέρχεται από το όνομα μιας μυστηριώδους οντότητας, του Κθούλου, που "στο άντρο του στη βυθισμένη Ρ'λυέ κοιμάται και ονειρεύεται", ο οποίος ανήκει σε μία ράτσα πανίσχυρων εξωδιαστασιακών οντοτήτων που ο λαβκράφτ ονομάζει "μεγάλους παλαιούς" (the great old ones) ή "αρχαίους" (the ancient ones), οι οποίοι είναι εξόριστοι από τον κόσμο μας και αγωνίζονται να επιστρέψουν με το άνοιγμα κάποιων μυστικών σφραγισμένων πυλών, ενώ ο τιτάνιος και χταποδόμορφος Κθούλου είναι ο μόνος απ' αυτούς που βρίσκεται στη γη, σε ένα είδος "χειμερίας νάρκης" στο βυθό κάποιου ωκεανού.

Το απαγορευμένο βιβλίο που διηγείται την ιστορία των Μεγάλων Παλαιών και φυσικά άλλες πολύ σκοτεινές γνώσεις, είναι το θρυλικό Necronomicon του τρελλού άραβα Αμπντούλ Αλχαζρέντ. Αν υφίσταται αυτό το απαγορευμένο βιβλίο (μύθοι αναφέρουν ότι είναι 3 πρωτότυπα βιβλία - ένα στα αραβικά - ένα στα λατινικά - ένα στα ελληνικά) και όχι ένα λογοτεχνικό παιχνίδι του Λάβκραφτ που το επινόησε για τα διηγήματά του, είναι κάτι που δεν έχει αποδειχτεί ποτέ. Παρ' όλα αυτά ακόμη και φανταστικό να είναι το βιβλίο, αντικατοπτρίζει αληθινά "απαγορευμένα" βιβλία και κείμενα τα οποία πιθανόν να είχε μελετήσει ο Λάβκραφτ.

Όλα ξεκίνησαν με το διήγημα του Λαβκράφτ "The Call of Cthulhu" (Το κάλεσμα του Κθούλου).... η διήγηση περιστρέφεται γύρω από μία τιτάνια δαιμονική εξωγήινη οντότητα, που στην αρχαία γλώσσα έχει το όνομα "Κθούλου" και τους ακόλουθούς του, που μετανάστευσαν στην Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και έκτισαν την R'lyeh (Ρ'λυέ), μία μεγαλιθική μητρόπολη σε ένα νησί του ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ. Αυτά τα τιτάνια όντα, ημιδρακοειδή, ημιχταποδοειδή, μάχονταν σε έναν αιώνιο πόλεμο με άλλες εξωγήινες ράτσες που κατοίκησαν τον πλανήτη μας από την εποχή των δεινοσαύρων.

Κάποια άγνωστη κοσμογονική καταστροφή οδήγησε τον Κθούλου και τη γενιά του μέσα στους μεγαλιθικούς πύργους τους και - σύμφωνα πάντα με την διήγηση του Λάβκραφτ - το νησί φρούριό τους τελικά βυθίστηκε κάτω από τα κύματα, φυλακίζοντάς τους σε μία ημιναρκωμένη κατάσταση για αμέτρητους αιώνες.

Σύμφωνα με την Μυθολογία Κθούλου, οι αρχαίοι θεοί ή "Μεγάλοι Παλαιοί", εξορίστηκαν στο διάστημα (πέρα από τα άστρα) από τους Πρεσβύτερους Θεούς, γιατί εξασκούσαν τη μαύρη μαγεία στο απαγορευμένο πεδίο της Γης. Η πύλη των Διαστάσεων έκλεισε πίσω τους και σφραγίστηκε για να μην επιστρέψουν ποτέ. Απ' αυτούς μόνο ο Κθούλου παραμένει στην βυθισμένη Ρ'λυέ αιώνια όπου κοιμάται και ονειρεύεται έως ότου ξυπνήσει και να καλέσει πίσω στη Γη τους αδελφούς του.

Η μυθολογία επεκτείνεταισε όλους τους πιθανούς χώρους, σε άλλες διαστάσεις, στα άστρα, στη Γη, στο βυθό των θαλασσών, στην ΚΟΥΦΙΑ ΓΗ.....ακόμη και μέσα στο χρόνο.

Το συγκεκριμένο παζλ δεν έχει ούτε τέλος ούτε λύση. Τα κυρίαρχα στοιχεία μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας σημεία κλειδιά που τηλεγραφικά είναι περίπου τα παρακάτω :

Άλλες διαστάσεις - άλλοι πλανήτες - παράλληλοι κόσμοι - χωροχρονικά μυστήρια - εξωγήινες και εξωδιαστασιακές οντότητες - τόποι πέρα από τα άστρα - ο Αντίκοσμος - ολόκληρη η Ιστορία του Δυτικού Αποκρυφισμού - οι πλανήτες Άρης, Αφροδίτη και κυρίως ο Πλούτωνας (ο Γϊουγκώθ) - ο γαλαξίας της Ανδρομέδας - οι Πλειάδες (και οι Υάδες) - ο Μπερτελγκέζ - ο αστερισμός του Δράκοντα και του Βοώτη - ο Αρκτούρος και ο Ρίγκελ - Δρακονιανοί - Ερπετόμορφοι Γκρίζοι - Κούφια Γη - οι εναλλακτικές Προϊστορίες - αρχαίες απόκρυφες παραδόσεις - παράξενες μυθολογίες διαφόρων λαών - τα νησιά του Ειρηνικού - οι έρημοι - ο βυθός της Θάλασσας - η Ατλαντίδα και η Λεμουρία - τα Ιμαλάϊα - το όρος Βερμόντ - το όρος Σάστα - οι Άνδεις - η ζούγκλα και οι χαμένοι πολιτισμοί της Βραζιλίας - το Λαύριο (το δικό μας με τις στοές) - μυστικές βιβλιοθήκες - απαγορευμένα μαγικά βιβλία (Necronomicon, De Vermis Mysteriis, Unausprechliche Kulten, τα Πνακωτικά Χειρόγραφα, Το βιβλίο του Τζυάν, οι Πινακίδες των Ναακάλ, Το χειρόγραφο Βούνιτς κλπ.) - Κβαντική Φυσική - παράξενα επιστημονικά πειράματα - μεταλλάξεις και τερατογενέσεις - χαμένοι εξερευνητές (Συνταγματάρχης Φώσσετ, Ρ. Αμούνδσεν, Τ. Γουώτερτόουν κ.α.) - Ανόργανα Όντα και εξωκοσμικοί δαίμονες (Κάρλος Καστανέντα, Κέννεθ Γκράντ κ.α.) - Σουμεριανή, Ασσυριακή, Βαβυλωνιακή, Αιγυπτιακή, Ινδουιστική, Αμπορίτζιναλ, Εσκιμώϊκη, Ινδιάνικη, Ινδονησιακή, Αραβική και Ελληνική Μυθολογία - Μάγοι και Αποκρυφιστές (Τζόν Ντη, Αλιστερ Κράουλι, Ρότζερ Μπέηκον κ.α.) -οι στοές των Ilumminati, το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής, το Cult of the Serpent, το Temple of Seth, το Esoteric Order of Dagon, το Order of the cubic Stone κ.α. - η αλληλογραφία του Λάβκραφτ και των άλλων του κύκλου του - χρονοταξιδιώτες - Ονειρόκοσμοι και ονειροταξιδευτές - οι Αβυσσαίοι - οι Μι - Γκο - τα Σογκώθ - πλάσματα όπως ο Κθούλου, ο Νυαρλαθοτέπ, ο Αζαθώθ, ο Γιογκ Σοθώθ, ο Σουμπ Νιγκουράθ κ.α. - μυστικοί πόλεμοι - συνομωσίες - θεολογίες - αρχαία πάνθεα- και ακόμη άλλα πολλά.....

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένας από τους τρόπους που οι Μεγάλοι Παλαιοί επικοινωνούν με τους ανθρώπους είναι μέσω ονειρικών υποβολών. Ο Κθούλου χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τηλεπάθεια με την οποία γίνεται αντιληπτός στα ευαίσθητα και καλλιτεχνικά άτομα, όπως και σε άτομα με παράξενες ιδιαιτερότητες. Πάντως, οι εξαιρετικά εξωγήινες και παράξενες σκέψεις του προκαλούν συμπτώματα παράνοιας στους αποδέκτες του και τους οδηγούν στην σχιζοφρένεια και στην αμνησία.

Τα όντα αυτά - οι Μεγάλοι Παλαιοί - παρουσιάζονται πολλές φορές να έχουν πολλαπλά σώματα, πολλές οντότητες και να παίρνουν διάφορες μορφές. Ρίζες έχουν σε διάφορους πολιτισμούς. Παράδειγμα ο Νυαρλαθοτέπ..... το όνομά του ηχητικά και μόνο έχει ρίζες στην Αρχαία Αίγυπτο, σε διάφορα κείμενα έχει την μορφή ενός μαύρου Φαραώ.... Ενός άντρα με περήφανα αιγυπτιακά χαρακτηριστικά, τυλιγμένος σ' ένα λαμπρό πρισματικό μανδύα, που φορά την καλύπτρα του Φαραώ (νέμες) στο κεφάλι. Αυτή η μορφή ίσως να είναι ταυτόσημη με την μορφή του Μαύρου Άντρα (στην Αγγλία) και ταιριάζει με τις περιγραφές του αποκρυφιστή Άλιστερ Κράουλι.

Στην Αίγυπτο επίσης εμφανίζεται σαν Ο Απρόσωπος Θεός.... στην αρχή του αιγυπτιακού πολιτισμού ο λαός λάτρευε τον Νυαρλαθοτέπ στη μορφή μιας φτερωτής σφίγγας, με πρόσωπο χωρίς χαρακτηριστικά, που έφερε την τριπλή κορόνα μιας θεότητας. Ο Απρόσωπος θεός παρουσιαζόταν κάποτε μέσα από τα σώματα των ειδώλων του. Η υπόλοιπη ιεροσύνη αργότερα υποβάθμισε αυτή τη λατρεία, η οποία ξεχάστηκε στις χιλιετίες που ακολούθησαν την διάλυσή της. Αυτή η υλοποίηση πιθανόν να είναι ταυτόσημη με την εμφάνιση του Νυαρλαθοτέπ σαν το Θηρίο.

Στην Αίγυπτο εμφανίζεται επίσης σαν ο Ο Τρομερός Σκελετός. Αυτή η σπάνια εμφάνιση μοιάζει με ένα ζωντανό σκελετό 12 πόδια ψηλό, με το κεφάλι ενός ανθρώπινου εμβρύου και φοβερά γαμψά νύχια στα χέρια του.

Επίσης ο Θεός Θώθ.... η μορφή που μοιάζει με άνθρωπο με κεφάλι πουλιού. Ο Λάβκραφτ θεωρεί ότι μπορεί να είναι εμφάνιση του Νυαρλαθοτέπ την οποία υιοθέτησε για να εμφανίζεται στους πρώτους Αιγύπτιους.

Αυτός που φέρνει τα έντομα... λατρεύτηκε την εποχή της 12ης Δυναστείας στην Αίγυπτο και η μορφή του μπορεί μόνο να περιγραφεί σαν μία ορδή από τεράστιες, αηδιαστικές, υπερφυσικές ακρίδες. Σήμερα δεν λατρεύεται από καμία γνωστή θρησκευτική ομάδα.

Παρόμοιες αναφορές για την συγκεκριμένη οντότητα - δαίμονα υπάρχουν και σε άλλους πολιτισμούς.... ο Αχτού (Κονγκό), Ο Μαύρος Δαίμονας, ο Μαύρος Άνδρας (Αγγλία), Ο Μαύρος Άνεμος (Κένυα), Ογκώδης Γυναίκα (Κίνα), Ο Σκοτεινός (Καλιφόρνια, Λουϊζιάνα), Το Είδωλο του Μίσους (Αφρική), Επιπλέων Τρόμος (Αϊτή), Ο Θεός με την Ματωμένη Γλώσσα (Κένυα), Ο Πράσινος Άνδρας (Κέλτες), Ο Στοιχειωτής του Σκοταδιού (Αυστραλία), Ο Άνδρας με τα Κέρατα (Κέλτες), Σούγκορον (Μαλαισία), Ο Γδαρμένος (Μέση Ανατολή), Ο Νάνος που Σέρνεται (Ινδία).....

Και αυτό ήταν παράδειγμα μόνο για μία από τις δεκάδες οντότητες που αναφέρονται στο απαγορευμένο βιβλίο.

Σύμφωνα πάντα με τον Λάβκραφτ, ο Θάνατος είναι μία φάση που η αντίληψή της - όπως την εννοούμε - βασίζεται στο χρόνο. Το άλυτο μυστήριο του χρόνου είναι το κλειδί για την κατανόηση του μυστηρίου του θανάτου. Ακόμη και οι Μεγάλοι Παλαιοί, είναι παλαιοί χρονικά και σύμφωνα με τις διηγήσεις του Λάβκραφτ, είναι νεκροί αλλά και δεν είναι νεκροί, είναι εξόριστοι αλλά και δεν είναι, βρίσκονται σε "νάρκη", άρα σε αναστολή.....


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
ΘνητοςDate: Παρασκευή, 08-ΙΟΥ-2011, 11:32 PM | Message # 2
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ο κθουλου ειναι απ΄τους παλαιους και οι αρχαιοι ειναι οι επομενοι που πηραν την εξουσια !(εχθροι των παλαιων)
Η δεν θυμαμαι καλα ?


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

Message edited by Θνητος - Παρασκευή, 08-ΙΟΥ-2011, 11:32 PM
 
KronosIIDate: Κυριακή, 17-ΙΟΥ-2011, 8:36 PM | Message # 3
Μέλος που ξέρει πολλά
Group: Special User
Messages: 342
Awards: 2
Reputation: 2
Status: Offline
Το "Bloop" είναι το όνομα που έχει δοθεί σε έναν πανίσχυρο και εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας υποθαλάσσιο ήχο που ανιχνεύθηκε από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (NOAA) αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 1997. Ο ήχος είχε εντοπιστεί σε ένα απομακρυσμένο σημείο στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, δυτικά του νοτίου άκρου Νότιας Αμερικής. Σύμφωνα με την περιγραφή της ΝΟΑΑ, ο ξαφνικός ήχος εμφανίστηκε απότομα με συχνότητα λίγο μεγαλύτερη του ενός λεπτού και είχε επαρκές πλάτος ώστε να ανιχνευθεί από πολλαπλούς αισθητήρες, σε ένα φάσμα μεγαλύτερο των 5.000 χιλιομέτρων. Ενώ παράλληλα, το σύστημα της NOAA απέκλεισε το ενδεχόμενο συνταύτισης του ήχου με όλους τους γνωστούς ανθρωπογενείς ήχους, όπως για παράδειγμα ένα υποβρύχιο, ή μια βόμβα, ή τους γνωστούς γεωλογικούς ήχους που προέρχονται από ηφαίστεια ή σεισμούς, τελικά η επικρατέστερη άποψη, είναι πως το ηχητικό προφίλ του Bloop, μοιάζει με αυτό ενός ζωντανού πλάσματος. Το σύστημα προσδιόρισε ως άγνωστο τον ήχο αυτό γιατί ήταν αρκετές φορές δυνατότερος από τους πιο γνωστούς δυνατούς βιολογικούς ήχους. Στην ιστορία, άλλοι πέντε σημαντικοί ανεξήγητοι ήχοι έχουν ονομαστεί από τη NOAA με τα ονόματα: Julia, Train, Slowdown, Whistle, and Upsweep.

Οι κρυπτοζωολόγοι εικάζουν ότι ο Bloop θα μπορούσε να ήταν ο ήχος ενός γιγάντιου θαλάσσιου τέρατος, αρκετές φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο γνωστό εν ζωή πλάσμα. Άλλοι έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε ο ήχος να προέρχεται από τις φυσαλίδες μιας είδους χημικής αντίδρασης στο βυθό της θάλασσας ή πως έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση των ισχυρών ρευμάτων των ωκεανών. Επικρατέστερη φαίνεται να είναι η άποψη που κάνει λόγο για το σύστημα που κατέγραψε το Bloop δηλαδή πως πρόκειται για ένα στρατιωτικό κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου. Στη δεκαετία του 1960 το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε στήσει μια σειρά υποβρύχιων μικροφώνων και υδροφώνων, σε όλο τον κόσμο για την παρακολούθηση των σοβιετικών υποβρυχίων. Το δίκτυο ήταν γνωστό ως Sound Surveillance System (Ηχητικό Σύστημα Επιτήρησης). Αυτοί λοιπόν οι σταθμοί ακρόασης είναι εγκατεστημένοι εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, σε βάθος όπου τα ηχητικά κύματα παγιδεύονται σε ένα στρώμα νερού γνωστό ως "deep sound channel” (κανάλι βαθύ ήχου). Και πάλι όμως η άποψη αυτή δεν κάλυψε τη σωρεία ερωτημάτων που προέκυψαν από αυτό το μυστήριο ήχο.

Πηγή: http://www.releasegreece.com/2011/04/blog-post_5180.html#ixzz1SNhFaXux
Πολλοι οπαδοι αυτης της θεωριας συνδιαζουν το <> με τον Cthulu.


απο τους πιθηκους στους υπερπιθηκους..
Ακομα πιθηκια ομως..
 
ΘνητοςDate: Κυριακή, 17-ΙΟΥ-2011, 8:45 PM | Message # 4
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Θα ειδε κανενα ονειρο και πηγε να ξυπνησει αλλα την ξαναεπεσε !! biggrin

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
KronosIIDate: Κυριακή, 17-ΙΟΥ-2011, 8:46 PM | Message # 5
Μέλος που ξέρει πολλά
Group: Special User
Messages: 342
Awards: 2
Reputation: 2
Status: Offline
Αυτο ειπα και γω!!!
Η το οτι ροχαλισε happy


απο τους πιθηκους στους υπερπιθηκους..
Ακομα πιθηκια ομως..
 
ΘνητοςDate: Κυριακή, 17-ΙΟΥ-2011, 8:57 PM | Message # 6
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Σωστος !! biggrin

ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
alexandraDate: Τρίτη, 19-ΙΟΥ-2011, 2:06 AM | Message # 7
Ενεργό μέλος
Group: Special User
Messages: 212
Awards: 0
Reputation: 3
Status: Offline
Υποθέτω πως μιλάτε για ΑΥΤΟ
 
ΘνητοςDate: Τρίτη, 19-ΙΟΥ-2011, 7:22 PM | Message # 8
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Νομιζω το ιδιο ειναι !!
Ρε το ΜΠΛΟΥΜΠ !! biggrin


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
AvesaelDate: Σάββατο, 16-ΦΕΒ-2013, 1:59 AM | Message # 9
Μέλος φάντασμα
Group: Checked
Messages: 13
Awards: 0
Reputation: 0
Status: Offline
Να κάνω μία διόρθωση. Είναι Κθούλχου και όχι Κθούλου.
 
ΘνητοςDate: Σάββατο, 16-ΦΕΒ-2013, 2:02 AM | Message # 10
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
μμ
ενδιαφερον παρατηρηση !


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
Forum » H. P. Lovecraft » Τα έργα του » Η μυθολογία Κθούλου
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: