Κυριακή, 12-ΜΑ-2024, 8:32 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
Forum » Off Topic » Περί ανέμων και υδάτων » Η αξια του κανόνα ((κανονισμου))
Η αξια του κανόνα
aposperittisDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 4:26 PM | Message # 16
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Ένα καλό και κατανοητό παράδειγμα είναι ο αθλητισμός. Ας πάρουμε τον δρόμο των 100 μέτρων. Η Δημοκρατία και η Ισότητα λένε ότι όλοι θα ξεκινήσουν την ίδια στιγμή, από το ίδιο σημείο και θα έχουν τα ίδια τεχνικά βοηθήματα (παπούτσια, βατήρες, ρούχα κλπ που δημοκρατικά έχουμε καθορίσει). Όταν παραταχθούν για να ξεκινήσουν εφαρμόζεται η Δημοκρατία και η Ισότητα, αλλά όταν ξεκινήσουν πάει περίπατο και η Δημοκρατία και η Ισότητα. Εδώ αρχίζει να λειτουργεί ο Κανόνας. Δεν πρέπει να σπρώξεις τον άλλο, πρέπει να τρέχεις στη δική σου διαδρομή, δεν πρέπει να παρεμποδίσεις τον άλλο κλπ. Ο πιο άξιος θα είναι πρώτος, ο επόμενος δεύτερος κλπ. Ούτε Ισότητα υπάρχει αφού δεν τερματίζουν όλοι μαζί, ούτε Δημοκρατία γιατί δεν κερδίζει οπωσδήποτε αυτός που οι περισσότεροι θεατές επιθυμούν! Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην καθημερινή ζωή μας. Πρέπει όλοι να έχουμε Ισότητα και Δημοκρατία στην εκκίνηση. Μετά οι καλύτεροι θα ξεχωρίσουν εφαρμόζοντας τον κοινό κανόνα και δεν πρέπει να τους κατηγορούμε γιατί ξεχώρισαν.


Μου τίθεται μια ένσταση όμως....
Ως παράδειγμα είναι πολύ ωραίο και κατατοπιστικότατο. Όμως!!!
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και εδώ έρχεται και το χάος της ανθρώπινης κοινωνίας. Ας ξεκινήσω με το παράδειγμα. Μπορεί οι δημοκρατικοί κανόνες του ξεκινήματος να είναι ίσοι προς όλους (παπούτσια, βατήρες κλπ κλπ) αλλά μετά την εκκίνηση ΔΕΝ είναι απαραίτητο να ξεχωρίσει πάντα ο πιο άξιος! Γιατί όπως ξέρουμε σε αυτήν την ζωή ΔΕΝ έχουν όλοι της ίδιες ευκαιρίες! Αυτός που βγήκε τρίτος μπορεί να αγωνίζεται (προπονείτε) μόνος του γιατί δεν είχε λεφτά να αγοράσει επαγγελματία προπονητή, ακριβά όργανα γυμναστικής, τεράστιο γυμναστήριο με στίβο κλπ κλπ αλλά σωματικά και ψυχικά να είναι περισσότερο άξιος από τον πρώτο που απλά έτυχε να είχε λεφτά και να προπονήθηκε καλύτερα από τον άλλον. Επίσης η ζωή μας έδειξε πως νικάει συνήθως αυτός που κλέβει! Άρα λοιπόν στον αγώνα του παραδείγματος κάλλιστα μπορεί να νικήσει το ντοπαρισμένο πλουσιόπαιδο και να χάσει ο φτωχός αθλητής που το μόνο που έχει να αγωνιστή είναι το πνεύμα του.

Για να επανέλθουμε στην καθημερινή ζωή όμως θα το θέσω πιο ρεαλιστικά το θέμα μας. Ο κανόνας αποκτά ή χάνει αξία ανάλογα με την αξία, την μόρφωση και της διαπαιδαγώγηση το κάθε ατόμου χωριστά. Αν ένας άνθρωπος μεγαλώσει με την ιδέα ότι πρέπει να κλέβει για να ζήση και να μην δουλέψει ποτέ (πχ νοοτροπία τσιγγάνων, αθίγγανων, παρανόμων, σεσημασμένων κλπ κλπ) ο κανόνας που οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε ηθικό και σωστό για αυτούς δεν έχει καμία αξία. Αντιστοίχως θα υπάρχουν και κανόνες για εμάς που τους βρίσκουμε παράλογους αλλά για κάποιους άλλους θα έχουν αξία. Το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο και θα φάμε ώρες επί ωρών αναλύοντας το! Αλλά τι διάολο... Για αυτό δεν είμαστε εμείς εδώ? cool


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
ΑθηναίοςDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 6:11 PM | Message # 17
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (aposperittis)
Για αυτό δεν είμαστε εμείς εδώ?

Φυσικά! Ας το αναλύσουμε λοιπόν.

Πολύ καλές οι επισημάνσεις σου. Κατ' αρχάς όταν αναφέρθηκα στο παράδειγμα το αθλητικό στο μυαλό μου είχα τους αρχαίους αγώνες που ΟΛΟΙ είχαν τις ίδιες ευκαιρίες ένα μήνα πριν τους αγώνες αφού τους μάντρωναν και για ένα μήνα είχαν όλοι τα ίδια μέσα και την ίδια τροφή. Το παράδειγμα όμως ήταν γι' αυτόν καθ' αυτόν τον αγώνα που ξεκινά δημοκρατικά και με ισότητα και μετά πρωτεύει ο καλύτερος.

Στη ζωή τώρα, φυσικά και ένας που γεννήθηκε σε ένα χωριό και έβοσκε μια ζωή πρόβατα, δεν πήγε σχολείο και δεν μορφώθηκε, δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση ούτε φύλακα σε τράπεζα. Απ' την άλλη όμως, ούτε ο (έστω φύλακας) υπάλληλος της τράπεζας μπορεί να πάει να βοσκήσει πρόβατα. Και εδώ μπαίνει ο κανόνας κατά την άποψή μου. Δεν θα μπορεί να έρθει ο Τραπεζίτης (ακόμα και με δημιουργία τραστ) να του πάρει τα προϊόντα για ένα κομμάτι ψωμί, ούτε ο βοσκός να ζητήσει τα αποθέματα της τράπεζας για πληρωμή.

Τώρα όσον αφορά τους ίδιους τους κανόνες, αυτοί διέπονται και επηρεάζονται από ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι και τα συστατικά τους:
1. Ισότητα (και όχι ισονομία)
2. Δημοκρατία
3. Αριστοκρατία
4. Θρησκεία
5. Πλήθος επαγγελμάτων
6. Φυσικούς πόρους του τόπου
7. Ήθη και έθιμα του τόπου
8. Το καθολικό συμφέρον

Όλα τα παραπάνω συντελούν στην δημιουργία σωστών κανόνων. Αλλά.... γιατί πάντα υπάρχει και το αλλά, χρειάζεται και κάτι ακόμα. Όπως πολύ σωστά είπε ο Θνητός, ο κανόνας είναι μια ευθεία που δεν οδηγεί πουθενά. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει η εξέλιξη. Οι κανόνες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσονται. Πρέπει κάποια στιγμή να διακόπτεται η ευθεία πορεία να γίνετε μια στροφή, μια περιέλιξη (επανεξέταση πορείας) και αν χρειάζεται να αλλάζει η πορεία.

Όλα αυτά πάντα κάνοντας πράξη το "δεν κάνω στον άλλο αυτό που δεν θέλω να μου κάνει"!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
aposperittisDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 6:48 PM | Message # 18
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Το παράδειγμα όμως ήταν γι' αυτόν καθ' αυτόν τον αγώνα που ξεκινά δημοκρατικά και με ισότητα και μετά πρωτεύει ο καλύτερος.

Τώρα όπως το έθεσες ναι θα συμφωνήσω μαζί σου.

Quote (Αθηναίος)
Στη ζωή τώρα, φυσικά και ένας που γεννήθηκε σε ένα χωριό και έβοσκε μια ζωή πρόβατα, δεν πήγε σχολείο και δεν μορφώθηκε, δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση ούτε φύλακα σε τράπεζα.

Πρακτικά ναι. Θεωρητικά όμως αυτό δεν είναι άδικο? Επειδή μεγάλωσε και ανατράφηκε ως βοσκός δεν σημαίνει πως είναι ηλίθιος! Απλά είναι μια αδικία της ζωής προς αυτόν. Οι νόμοι για αυτόν είναι άδικοι γιατί του στερούν την ευκαιρία να αναδειχθεί ως άνθρωπος. Ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβάνεται και για αυτόν όλη του η ζωή είναι να πηγαινοφερνει αιγοπρόβατα κάποιος πρέπει να του πει πως στην φάρμα της ζωής το μόνο πρόβατο είναι αυτός!

Quote (Αθηναίος)
π' την άλλη όμως, ούτε ο (έστω φύλακας) υπάλληλος της τράπεζας μπορεί να πάει να βοσκήσει πρόβατα.

Γιατί έμαθε σε άλλο τρόπο ζωής. Σωστά. Αλλά από την άλλη αν δεν του δοθεί η ευκαιρία να μάθει και αυτός να βόσκει πρόβατα πως θα κατανοήσει τους νόμους-περιορισμούς που αντιμετωπίζει ο βοσκός? Και στην τελική αν και οι δυο δε πάρουν της ίδιες ευκαιρίες ζωής ποιος μπορεί να κρίνει αν πραγματικά ο βοσκός δεν είναι καλύτερος φύλακας σε τράπεζα και ο φύλακας καλύτερος βοσκός? Δεν μας υποδουλώνει η ζωή σε καμιά μορφή τρόπου ζωής. Εμείς υποδουλωνόμαστε από μόνοι μας.

Quote (Αθηναίος)
Και εδώ μπαίνει ο κανόνας κατά την άποψή μου. Δεν θα μπορεί να έρθει ο Τραπεζίτης (ακόμα και με δημιουργία τραστ) να του πάρει τα προϊόντα για ένα κομμάτι ψωμί, ούτε ο βοσκός να ζητήσει τα αποθέματα της τράπεζας για πληρωμή.

Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο. Όπως και σε όλα τα παρακάτω.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
margaritaDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 7:23 PM | Message # 19
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
αψογες αναλύσεις !!!! Ευγε !!!!!

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 7:44 PM | Message # 20
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (aposperittis)
Επειδή μεγάλωσε και ανατράφηκε ως βοσκός δεν σημαίνει πως είναι ηλίθιος!

To No 1 ενός κανόνα όπως είπα είναι η Ισότητα. Πρέπει και ο βοσκός να μάθει γράμματα. Να αποκτήσει γνώση. Και μετά Δημοκρατικά και ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΑ να καταλάβει τη θέση που του αρμόζει. Εγώ π.χ. ΔΕΝ γουστάρω την ζωή στην πόλη. ΔΕΝ μου δόθηκε όμως καμιά ευκαιρία (και ούτε θα μου δοθεί) για να πάω να ζήσω στην επαρχία, σ' ένα μικρό χωριό ή ένα μικρό νησί. Αλλά και να μου δινόταν η εθκαιρία να πάω π.χ. σ' ένα νησί να ζήσω (όνειρο ζωής) πώς θα αισθανθώ ασφαλής αν έχω ένα μικρό παιδί και το νησί δεν έχει, όχι νοσοκομείο ( biggrin biggrin biggrin biggrin ), αλλά ούτε καν ένα μόνιμο γιατρό, ένα οδοντίατρο, κλπ; Εδώ χρειάζεται το καθολικό συμφέρον, που λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μικρό ιατρείο (κατ' αρχάς) σ' αυτό το νησάκι.

Τέλος τον βοσκό εγώ τον θέλω επιστήμονα βοσκό. Κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά να την κάνει επιστημονικά. Όπως επιστημονικά να γίνει και ο τρύγος ή το μάζεμα της ελιάς. Από ανθρώπους με γνώση και κατάρτιση. Αυτό σημαίνει Ισότης. Επιστήμονας ο Γιατρός ή ο Φυσικός ή ο Γεωλόγος αλλά τους παρέχουν και τα κατάλληλα εφόδια για να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Γνώση, υποδομές και εργαλεία. Το ίδιο να συμβεί και με τον κτηνοτρόφο και τον αγρότη, ή τον δημόσιο υπάλληλο ή τον Αστυνομικό. Γι αυτό έχω βάλει το Νο 5 "πλήθος επαγγελμάτων", και υπονοώ με τις απαραίτητες υποδομές!

Επίσης πρέπει να υπάρχει και ένας κανόνας πολύ καλά σχεδιασμένος με ανώτατα και κατώτατα περιουσιακά όρια. Τα περισσότερα από το ανώτατο όριο να πηγαίνουν στο κράτος και να δίνονται για συμπλήρωμα στο κατώτατο όριο. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άτομα που αυτοκτονούν από απελπισία ή πεθαίνουν από πείνα και άτομα που έχουν χρήματα τοποθετημένα σε τράπεζες και θυρίδες που παραμένουν αχρησιμοποίητα λόγω της ανασφάλειας του έχοντος αυτά τα χρήματα, για να έχει εξασφαλισμένο το... μέλλον του όταν ο άλλος δεν έχει εξασφαλίσει το παρόν του. Αυτό υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και είναι από τα πλέον "επικίνδυνα" πράγματα που δίδαξαν οι πρόγονοί μας, για τους σημερινούς κοσμοκράτορες!


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΘνητοςDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 9:19 PM | Message # 21
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Tραβα να βρεις το μωυση και ξαναρωτα τον κι εσυ , μηπως κι αυτος την ξερει !!
biggrin :D biggrin
Την 11η εντολη που ειναι ολοκαθαρο γυαλι και κοφτερο μαχαιρι !
Την 11η εντολη που ειναι ολοκαθαρο γυαλι και κοφτερο μαχαιρι !

ΥΓ, Την ξερουν μονο οι "τρελοι" κι ολης της Γης οι σκλαβοι !!
cool


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

Message edited by Θνητος - Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 9:20 PM
 
margaritaDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 10:00 PM | Message # 22
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Αυτό υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα και είναι από τα πλέον "επικίνδυνα" πράγματα που δίδαξαν οι πρόγονοί μας, για τους σημερινούς κοσμοκράτορες!

Γιατί το λες επικίνδυνο?


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 10:24 PM | Message # 23
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Γιατί ΔΕΝ συμφέρει κάτι τέτοιο τους παγκόσμιους επικυρίαρχους. Είναι εναντίων των σχεδίων τους για παγκόσμια υποδούλωση των ανθρώπων.

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
margaritaDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 10:32 PM | Message # 24
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
τώρα το καταλαβα δεν είχα δει το κόμα !!!! {η πρεσβυωπία μου angry }

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΘνητοςDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 10:57 PM | Message # 25
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
margaritaDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 11:22 PM | Message # 26
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (Θνητος)
Την 11η εντολη που ειναι ολοκαθαρο γυαλι και κοφτερο μαχαιρι !

τι ενοεί θνητέ με την 11 εντολή γιατι κόλησα !!!! wacko wacko wacko wacko wacko wacko


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΘνητοςDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 11:26 PM | Message # 27
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ουσιαστικα κοροιδευει τις δεκα κατα τη γνωμη μου
Αλλα
Quote (Θνητος)
Την ξερουν μονο οι "τρελοι" κι ολης της Γης οι σκλαβοι !!

Μπορει και να ενοει το "ΟΥ ΣΚΛΑΒΩΣΕΙΣ" και ειδικα πνευματικα
Quote (Θνητος)
Tραβα να βρεις το μωυση και ξαναρωτα τον κι εσυ , μηπως κι αυτος την ξερει !!

cool


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
margaritaDate: Παρασκευή, 07-ΣΕΠ-2012, 11:48 PM | Message # 28
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
μάλλον κάτι τέτοιο ενοεί !!!!

"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Σάββατο, 08-ΣΕΠ-2012, 0:46 AM | Message # 29
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Quote (Θνητος)
Ουσιαστικα κοροιδευει τις δεκα κατα τη γνωμη μου

Αυτό είναι το σωστό. Έδωσε ο Θεός 10 εντολές και υπάρχει στον κόσμο όλη αυτή η δυστυχία. Ενώ η 11η εντολή η σπουδαιότερη που μόνη της αξίζει όσο οι άλλες 10 μαζί ΔΕΝ δόθηκε από το Θεό γιατί.... ΔΕΝ την γνώριζε! Οι τρελοί όμως και οι σκλάβοι την γνωρίζουν. Άρα ο Θεός είναι κατώτερος από τρελούς και σκλάβους.

Γουστάρω ερμηνεία biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.


Message edited by Αθηναίος - Σάββατο, 08-ΣΕΠ-2012, 0:46 AM
 
ΘνητοςDate: Σάββατο, 08-ΣΕΠ-2012, 0:50 AM | Message # 30
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Γουστάρω ερμηνεία

biggrin


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
Forum » Off Topic » Περί ανέμων και υδάτων » Η αξια του κανόνα ((κανονισμου))
Search: