Πέμπτη, 09-ΜΑ-2024, 1:58 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Γενική συζήτηση για ανθρώπους και γεγονότα » Ατλαντίδα » Γενεαλογία Ατλάντων
Γενεαλογία Ατλάντων
aposperittisDate: Σάββατο, 10-ΔΕΚ-2011, 11:16 PM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Στο διάλογο ¨Κριτίας", ο Πλάτων αφού πρώτα γράφει για τον πόλεμο μεταξύ Αθηναίων - Ατλάντων, μετά αναφέρει για την καταγωγή των Ατλάντων τα εξής:

....Κατά το μοίρασμα από τούς δώδεκα θεούς των γνωστών τότε περιοχών τής γης, η Ατλαντίδα, επειδή περιστοιχιζόταν από τη θάλασσα, δόθηκε στον Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας διάλεξε μία ωραιότατη πεδιάδα τής Ατλαντίδας για να κατοικήσει. Εκεί ζούσε o Eυήνωρ με τη γυναίκα του Λευκίππη και τη θυγατέρα τους Κλειτώ.

O Ποσειδώνας, όταν είδε την ωραία Κλειτώ, την ερωτεύτηκε κι ήθελε να την κάνει γυναίκα του και βασίλισσα του νησιού. Αυτό και έγινε. Διάλεξε τότε έναν ωραίο λόφο, όπου έβαλε και του έχτισαν ένα ωραιότατο καταφύγιο. Αυτό το κτίσμα, το περιέβαλε με γήινους και υδάτινους δακτυλίους διαδεχόμενους, ώστε αποτέλεσε απρόσιτο κρησφύγετο. Αυτές οι ζώνες τής ξηράς και τής θάλασσας, πού ήταν η μία ολόγυρα από την άλλη, ήταν τόσο τέλειες “σαν να τις στρογγύλεψε με τόρνο”.

Στο χώρο εκείνο υπήρχαν και δύο πηγές πού ανάβλυζαν από το ίδιο άνοιγμα θερμό και κρύο νερό.

Ο Ποσειδώνας και η Κλειτώ γέννησαν πέντε ζευγάρια δίδυμους γιους. Γι' αυτό ο Ποσειδώνας χώρισε το νησί σε δέκα περιφέρειες και τούς έκανε όλους βασιλιάδες. Την κεντρική περιοχή, όπου και το ανάκτορό του, την παραχώρησε στον πρωτότοκο γιο του, τον Άτλαντα, τον οποίο έχρισε “Βασιλέα των βασιλέων”.

Από το όνομα αυτού του γιου του θεού και βασιλιά Άτλαντα, έδωσαν στο νησί το όνομα Άτλαντίδα. Τα άλλα αδέλφια του πού βασίλεψαν σε τμήματα του μεγάλου νησιού ήταν ο Γάδειρος (ή ελληνικά Εύμηλος), ο Αμφήρης, ο Ευαίμωνας, ο Μνησέας, ο Αυτόχθονας, ο Ελάσιππος, ο Μήστορας, ο Αζάης και ο Διαπρεπής.

Ο Άτλαντας έκανε πολλούς απόγονους, πού τιμήθηκαν πολύ και διατήρησαν τη βασιλεία και την ενότητα του λαού τής Άτλαντίδας για πολλές γενιές, γιατί βασιλιάς του κέντρου γινόταν ο πρωτότοκος γιος και αυτός παρέδιδε τη βασιλεία στον πρώτο γιο από τα παιδιά του. Στην ομόνοια συνέβαλε και ο όρκος των βασιλέων πού έλεγε “...ποτέ δε θα λάβει ο ένας τα όπλα εναντίον του άλλου...”

Το νησί θεωρούνταν ιερό, είχε την προστασία του Ήλιου, γιατί βρισκόταν κάτω από τη σκέπη του κι όλα ήταν ωραία και αξιοθαύμαστα.....

...και ο διάλογος "Κριτίας" του Πλάτωνα συνεχίζεται με τα μεγαλειώδη τεχνικά έργα που έφτιαξαν οι Άτλαντες και τη διοικητική οργάνωση της πολιτείας τους


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
Forum » Γενική συζήτηση για ανθρώπους και γεγονότα » Ατλαντίδα » Γενεαλογία Ατλάντων
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: