Παρασκευή, 26-ΑΠΡ-2019, 3:39 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


Τα μυστικά του σύμπαντος θα ανακαλύψει το cern

Τα μυστικά του σύμπαντος θα προσπαθήσει να ανακαλύψει εκ νέου ο μεγάλος επιταχυντής του CERN ο οποίος μπαίνει ξανά σε λειτουργία σήμερα. Οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου αρχίζουν σε τρεις εβδομάδες και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα σε σχέση με την περσινή παταγώδη αποτυχία η οποία κόστισε 50 εκατομμύρια ευρώ και δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το CERN προβλέπει ότι ο επιταχυντής θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο. Επειδή, ωστόσο, ο επιταχυντής είναι μία από τις πλέον πολύπλοκες κατασκευές του ανθρώπου, θα χρειαστούν μήνες σταδιακής λειτουργίας μέχρι να είναι σε θέση να αποδώσει με ασφάλεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Την περασμένη εβδομάδα τοποθετήθηκαν στο μεγάλο τούνελ κάτω από τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας οι πρώτες δέσμες πρωτονίων, οι οποίες μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να συγκρούονται μεταξύ τους χωρίς ωστόσο να εκλύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

«Με τον τρόπο αυτό θα ευθυγραμμιστούν οι μαγνήτες, θα δούμε αν η ενέργεια εκλύεται σωστά και θα διαπιστώσουμε αν τα δεδομένα πάνε στους υπολογιστές με τον σωστό τρόπο», επισημαίνει ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Δημοκρίτου και συνεργάτης του CERN Θεόδωρος Γέραλης. Από εκεί και έπειτα και καθ όλη τη διάρκεια του 2010, οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου θα εκλύουν όλο και περισσότερη ενέργεια με σκοπό να φτάσει ο επιταχυντής στο 75% των δυνατοτήτων του μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτά τα ποσοστά θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλές παρατηρήσεις και πιθανότατα να ανακαλύψουμε και το σωματίδιο του Χιγκς», τονίζει.

Πέρυσι όλος ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στο CERN, εν μέρει από ανυπομονησία για τις πιθανές ανακαλύψεις και σε σημαντικό ποσοστό από τον φόβο ότι θα δημιουργηθούν μαύρες τρύπες που θα ρουφήξουν τον πλανήτη σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτό που συνέβη τελικά ήταν να διαλυθούν οι τεράστιοι μαγνήτες του επιταχυντή και το πείραμα να σταματήσει από την πρώτη εβδομάδα. «Το πρόβλημα ήταν στην εφαρμογή του κατασκευαστικού μέρους και όχι στη σύλληψη.

Οι δύο μεγάλοι μαγνήτες που είχαν βάρος 40 τόνους ξεκόλλησαν με αποτέλεσμα να λιώσουν τα τοιχώματα και να μπουν στο τούνελ έξι τόνοι ήλιου και τεράστιες ποσότητες μετάλλου που διέλυσαν τις δέσμες πρωτονίων», σημειώνει ο κ. Γέραλης.

Θ. ΓΕΡΑΛΗΣ
Οι λόγοι της περσινής αποτυχίας

Η καταστροφική περσινή απόπειρα για να λειτουργήσει ο επιταχυντής αποδίδεται από τους επιστήμονες σε μία σειρά παραγόντων που δεν είχαν προβλεφθεί σωστά αλλά εκ των υστέρων αποδείχτηκαν σημαντικοί στην αποτυχία του εγχειρήματος.

Ο κ. Γέραλης επισημαίνει ότι τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν, το CERN αφιέρωσε το σύνολο των πόρων του στην επιτυχία του εγχειρήματος παραβλέποντας τη χρηματοδότηση σημαντικών πειραμάτων και προσωπικού. «Για λόγους οικονομίας έγιναν περικοπές σε πολλά προγράμματα και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ στην επιτυχία του πειράματος και δεν αντικαταστάθηκε. Η έλλειψη προσωπικού υποχρέωσε το CERN να προσλάβει υπεργολάβους για να τοποθετήσουν κάποια εξαρτήματα με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν αστοχίες.

Επιπλέον, θα έπρεπε να έχει γίνει κατανοητό ότι σε κάτι τόσο πολύπλοκο όσο ο μεγάλος επιταχυντής, το ρίσκο για δυσλειτουργίες αυξάνεται σημαντικά. Μέσα στον ενθουσιασμό μας δεν το είχαμε υπολογίσει. Τελικά το κόστος της ζημιάς στον επιταχυντή έφτασε κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ».

Ο συνεργάτης του CERN συμπληρώνει ότι οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν το περιθώριο λαθών που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία του πειράματος. «Πρέπει να προχωρήσουμε με μικρά και προσεκτικά βήματα για να μην πάθουμε τα ίδια. Προς το παρόν έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα από περίπου 6.000 αισθητήρες, το οποίο θα προειδοποιεί για διάφορα προβλήματα. Χρειάζονται, πάντως, να γίνουν και περισσότεροι έλεγχοι στους νέους μαγνήτες που τοποθετήθηκαν», καταλήγει ο κ. Γέραλης.

Σκοπός του πειράματος στον μεγάλο επιταχυντή του CERN είναι, μέσω των συγκρούσεων των δεσμών πρωτονίων, να δημιουργηθούν οι πιο κοντινές συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν τη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος. Επιπλέον, οι επιστήμονες θα αναζητήσουν το περιβόητο Σωματίδιο του Χιγκς ή «Σωματίδιο του Θεού» το οποίο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα και εικάζεται ότι είναι υπεύθυνο για να δίνει μάζα σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα σωματίδια.
Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 345
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!