Πέμπτη, 18-ΙΟΥ-2024, 2:41 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Από το μέλος μας "Αθηναίος") (Μέρος B)Ο Βενιζέλος ειδοποιείται επίσημα από το επιτελείο στις 27-10-12 ώρα 8.20 π.μ. με εντολή του διαδόχου Κωνσταντίνου ότι η Θεσσαλονίκη ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Οι Τούρκοι συνθηκολόγησαν.Προσέξτε τις ημερομηνίες και τις ώρες, στα επόμενα και θα καταλάβετε το γιατί. Ενώ λοιπόν στις 26-10-12 Ο Βενιζέλος γνώριζε την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και μάλιστα, ανάφερε και αποστολή ενισχύσεων, την επομένη 27-10-12 στέλνει ένα τηλεγράφημα στον διάδοχο και του λέει να μπει στη Θεσσαλονίκη γρήγορα. Να και το τηλεγράφημα.Πάνω θα δείτε και την μονογραφή του Ε. Βενιζέλου. Είναι αυθεντική και μπορείτε να το κρατήσετε σαν ενθύμιο. Κάτω υπάρχει η σφραγίδα του ΓΕΣ. Αυτοί που είναι ακόμα δύσπιστοι μπορούν να πάνε να ζητήσουν αντίγραφο.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ; Αφού ήξερε την απελευθέρωση της πόλης! Πιθανόν για να ανακατέψει και το όνομα του με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και να έχει «πόντους» εναντίον του διαδόχου αργότερα. Για όσους δεν κατάλαβαν: Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ!

Για το «γιατί» μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Όσον αφορά το «πότε» το έστειλε, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ανοίγουμε το βιβλίο και βρίσκουμε δυο άρθρα. Το 768 και 769.Το 768 είναι το ίδιο τηλεγράφημα με το χειρόγραφο, το 769 μας λέει ότι έστειλε κάτι ανάλογο στον βασιλιά, η ώρα που στέλνει τα τηλεγραφήματα η ίδια, 2 και μισή το πρωί.

Για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός στέλνει τηλεγράφημα στον βασιλιά στις 2.30 το πρωί, ενώ μπορούσε να έστελνε αγγελιοφόρο αργότερα; Μόνο ο Ύψιστος ξέρει!

Όπως και να έχει το θέμα, στο επιτελείο του Κωνσταντίνου οι αξιωματικοί μπερδεύονται. Πήραν ένα τηλεγράφημα που λέει να μπούνε σε μια πόλη που είχε ήδη απελευθερωθεί. Να δώσουν το τηλεγράφημα στο διάδοχο; Τι να κάνουν; Ρωτάνε την Αθήνα και παίρνουν απάντηση να μην το δώσουν. (Αριθμός 771)Μα τότε γιατί το έστειλε;
Όπως αναφέρθηκε, την προηγούμενη ημέρα, στις 27-10-12 το μεσημέρι (12.30 μ.μ.) τηλεγράφημα του προσωπάρχη του Βενιζέλου Νίδερ, προσπαθεί να «μπαλώσει» την κατάσταση. Λίγο αργότερα (στις 2.00 μ.μ.) στο Ελληνικό επιτελείο έρχεται και δεύτερο τηλεγράφημα με την υπογραφή Βενιζέλος, αυτή τη φορά ζητώντας να μην δοθεί το τηλεγράφημα.Οι επιτελείς κάνουν όμως το αντίθετο. Δίνουν το τηλεγράφημα στον διάδοχο. Ο Κωνσταντίνος το διαβάζει και… παίρνει ανάποδες. Στέλνει ένα βασιλικό βρίσιμο στο Βενιζέλο λέγοντας του περίπου ότι δεν είναι παιδί και ο Βενιζέλος ο μπαμπάς του για να του λέει τι να κάνει.

Η συνέχεια και το τέλος του άρθρου ΕΔΩ

Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 351
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!