Τρίτη, 09-ΑΥΓ-2022, 11:35 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


E.T. the Extra-Terrestrial

Μερικές ταινίες παραμένουν αναλλοίωτες μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Όσος καιρός κι αν περάσει, δε χάνουν τη μαγεία τους. Μία από αυτές ήταν και ο "Ε.Τ. ο Εξωγήινος” του Steven Spielberg που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις σκοτεινές αίθουσες το 1982. Είκοσι χρόνια μετά, το 2002, γιόρτασε τη λαμπρή επέτειο της διαχρονικότητάς του με μια δεύτερη κυκλοφορία στις αίθουσες για να μαγέψει μία ακόμη γενιά θεατών. Αν ψάχνετε μια ταινία που θα λατρέψει το παιδί που κρύβεται μέσα σας, τότε μην κοιτάτε αλλού: ο Ε.Τ. θα σας κάνει να νιώσετε ξανά παιδί!

H υπόθεση έχει ως πρωταγωνιστή ένα χαριτωμένο εξωγήινο που μένει κατά λάθος μόνος του στη Γη. Ο Elliot (Henry Thomas), ένα δεκάχρονο αγόρι, θα τον βρει και θα τον κρύψει στο σπίτι του. Τότε θα ξεκινήσει μια περιπέτεια που ποτέ δε τη φανταζόταν. Οι κόσμοι και των δύο θα αλλάξουν για πάντα. Μια μοναδική φιλία θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους. Όμως, θα έρθει η ώρα που θα θελήσει να επιστρέψει στην πατρίδα του ο Ε.Τ. Αν ο Εlliot τον βοηθήσει, θα χάσει έναν πραγματικά ξεχωριστό φίλο…

Η τεράστια εμπορική επιτυχία του Steven Spielberg αποτελεί έναν ύμνο στην παιδική ψυχή. Όσοι είδαν την ταινία σε μικρή ηλικία δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ, ούτε αυτή, ούτε τα συναισθήματα και τη συγκίνηση που ένιωσαν. Όλα περιστρέφονται γύρω από τη φιλία που σχηματίζεται ανάμεσα στο μικρό Elliot και τον Ε.Τ. Πώς είναι αυτό εφικτό; Η παιδική αθωότητα κάνει τα πάντα δυνατά. Ο σκηνοθέτης κατάφερε το ακατόρθωτο: να κάνει το κοινό να συμπαθήσει έναν εξωγήινο όσο ποτέ άλλοτε. Η απειλητική εικόνα που έχετε σχηματίσει για τους εξωγήινους πρόκειται να αλλάξει μόλις θα δείτε την ταινία. Θα ευχηθείτε να είχατε κι εσείς μια ανάλογη εμπειρία με αυτή του μικρού Elliot…

Πολλοί ήταν εκείνοι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην εντυπωσιακή επιτυχία της ταινίας. Από το σχεδιασμό του Ε.Τ. που δεν προκαλεί φόβο, τη συναισθηματική βάση του σεναρίου που αφήνει τους χαρακτήρες να αναπτυχθούν, τη σκηνοθεσία του Steven Spielberg, τις φυσικές ερμηνείες των λιλιπούτειων πρωταγωνιστών (δείτε την Drew Barrymore σε πολύ μικρή ηλικία στον πρώτο της ρόλο, ως αδερφή του Elliot) και φυσικά την οσκαρική μουσική του John Williams. Όλα αυτά έδωσαν στην ταινία αντοχή για το τεστ του χρόνου και η ώρα να επαναπροβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες 20 χρόνια μετά, έφτασε. Με την αφορμή αυτή, ο τελειομανής σκηνοθέτης έκανε μερικές παρεμβάσεις στην ταινία: άλλαξε μερικές σκηνές ψηφιακά (όπως πχ. αντικατέστησε τα όπλα από τα χέρια των αστυνομικών με ασυρμάτους) και ενσωμάτωσε στην ταινία σκηνές που δεν υπήρχαν στην αρχική της έκδοση (όπως η σκηνή με τον Ε.Τ. μέσα στη μπανιέρα). Παράλληλα, βελτιώθηκαν τα οπτικά και ηχητικά εφέ, ενώ το πιο ζωντανό συστατικό της ταινίας, η μουσική της, εκτελέστηκε και ηχογραφήθηκε από την αρχή.

Και ποιος δε θυμάται το συγκινητικό τέλος της ταινίας… το κυνηγητό σωτηρίας του Ε.Τ. με τα ποδήλατα… τη σκηνή κινηματογραφικής ανθολογίας με τα ποδήλατα να πετούν μπροστά σε έναν ήλιο που δύει και το ανεπανάληπτο "ιπτάμενο” θέμα (όπως έμεινε γνωστό) του John Williams να ορίζει τόσο αποφασιστικά τα συναισθήματα του θεατή! Κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει την ταινία ως ένα μοναδικό κινηματογραφικό αριστούργημα! Εμείς, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας την προτείνουμε σαν τροφή για την ψυχή σας.

Υπάρχει άνθρωπος που δεν την έχει δει?

Ψηφοφορία
Σε τι θέματα θέλετε να ανανεώσουμε το site μας?
Total of answers: 349
Login form
Επισκεψιμότητα
Total online: 1
Επισκέπτες: 1
Μέλη: 0
Site Translator
 
Visitors Location
Γίνετε μέλος μας!


Τα βιβλία μας!
Για τους λάτρεις του τρόμου.
Σε συνεργασία με:
Το Ράδιο μας!