Σάββατο, 18-ΜΑ-2024, 3:08 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Ελληνική Μυθολογία-Ιστορία » Ιστορία » αμφιλεγόμενος Ι.Μεταξάς. Δυο απόψεις
αμφιλεγόμενος Ι.Μεταξάς. Δυο απόψεις
aposperittisDate: Κυριακή, 28-ΟΚΤ-2012, 10:05 PM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς ή ο λαός.; Το ερώτημα θα το ΄χετε ακούσει πολλές φορές και αποδεικνύει ότι έχουμε το μεγάλο ταλέντο ως λαός ακόμη και στις νίκες μας να βάζουμε το "δαίμονα" της διχόνοιας ανάμεσά μας.

Ο Μεταξάς ήταν δικτάτορας και αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί . Όσοι τον παρουσιάζουν ως ...λαοπρόβλητο ηγέτη προφανώς το κάνουν λόγω δικών τους ιδεολογικών πιστεύω. Αλλά όπως και να τον παρουσιάζουν δικτάτορας ήταν. Και κόσμος υπέφερε εξαιτίας του καθεστώτος του.
Ωστόσο το ΟΧΙ το ξεστόμισε εκφράζοντας προφανώς τη λαϊκή θέληση. Αλλά το είπε και αυτό κανείς επίσης δεν μπορεί ούτε να μην το δεχτεί ,ούτε να μην του το "πιστώσει".

Δημοσιεύουμε δύο κείμενα για τον Ι.Μεταξά. Ένα που μας έστειλε ο αντιστράτηγος ε.α Ιωάννης Δημητρόπουλος κι ένα δεύτερο που παρουσιάζει τα επιχειρήματα όσων δεν αποδέχονται τον θετικό ρόλο του Μεταξά στα γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟΨΕΙΣ


Γράφει ο Ιωάννης Δημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α-Μαθηματικός

Ο Ιωάννης Μεταξάς είναι κατά πολλούς μια αμφιλεγόμενη ιστορική προσωπικότητα.

Δεν πέτυχε ποτέ να γίνει λαϊκός ηγέτης. Ανήκει ,όμως, στην κατηγορία των ισχυρών που σε περίοδο ειρήνης δεν ευδοκιμούν αλλά σε περίοδο κινδύνων ο λαός τους αναζητεί. Δεν αμφισβητήθηκαν από κανένα η πνευματική του συγκρότηση και οι πολιτικές του ικανότητες. Ως Αξιωματικός ήταν πολύ μορφωμένος και είχε αρίστη επαγγελματική κατάρτιση ήταν μακράν πρώτος από τους ομοιόβαθμούς του .Ο Ελ. Βενιζέλος στις 2/9/35 είπε ότι « ο Μεταξάς είναι οξύνους, θετικός και έχει πραγματική αξία» .

Είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός που δικαιώθηκε τόσο για τις προβλέψεις του όσο και για τις επιλογές του. Σε υπόμνημά του το 1914 προέβλεψε πρώτον ότι στρατιωτική απόβαση της Ελλάδος στην Μ.Ασία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν απεδέχθη την αρχιστρατηγία της ομώνυμης εκστρατείας και δεύτερον ότι η κατάληψη των Δαρδανελλίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο αιφνιδιαστικά και χωρίς κήρυξη πολέμου προς την Τουρκία .Δυστυχώς επαληθεύθηκε. Στις 28/10/ 40 με την κήρυξη του πολέμου προέβλεψε ότι, εάν οι Μονάδες των συνόρων κρατήσουν 15 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η επιστράτευση και οι μετακινήσεις των στρατευμάτων, τότε θα νικήσουμε και οι Ιταλοί θα τραπούν εις άτακτο φυγή . Ευτυχώς επαληθεύθηκε.

Ο Μεταξάς λόγω της γερμανικής στρατιωτικής του μόρφωσης συμπαθούσε τη Γερμανία με την οποία είχε αναπτύξει και οικονομική συνεργασία ,όμως την κρίσιμη στιγμή δεν ακολούθησε την καρδιά του αλλά τη λογική ,δηλαδή ,επέλεξε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας γιαυτό απέρριψε αμέσως και χωρίς δισταγμό το αύθαδες και ιταμό αίτημα των Ιταλών. Δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Οι ενέργειες του 4ώρου, από την 3ην έως την 7ην πρωϊνήν της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποδεικνύουν ότι ο Μεταξάς ήτο μέγας και στιβαρός ηγέτης και όχι λαπάς. Οι ενέργειες αυτές εν συνόψει και χρονικά έχουν ως εξής: πρώτον ενημέρωσε τον Παπάγο ότι από την 6ην πρωϊνην θα είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιταλία από τον οποίο απαίτησε άμεση ειδοποίηση όλων των Μονάδων ,δεύτερον κάλεσε στην οικία του και ενημέρωσε τον Άγγλον πρέσβη για την απόρριψη της Ιταλικής αξίωσης ,τρίτον μετέβη στα ανάκτορα και ενημέρωσε τον βασιλέα, τέταρτον κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο ΥΠΕΞ και τον ενημέρωσε σχετικά ,πέμπτον την 5ην πρωϊνήν συγκάλεσε στο ΥΠΕΞ Υπουργικό Συμβούλιο αφού ανακοίνωσε σ’αυτό την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία εναντίον της Ελλάδος έδωσε στον καθένα τις δέουσες οδηγίες ώστε να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ακολούθως το Υπουργικό Συμβούλιο υπόγραψε τα διατάγματα περί γενικής επιστρατεύσεως ,περί πολιτικής επιστρατεύσεως και κήρυξης στρατιωτικού νόμου, τα οποία αμέσως εκδόθηκαν δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τοιχοκολλήθηκαν στα κεντρικότερα σημεία των Αθηνών, έκτον απηύθυνε διάγγελμα προς τον Ελληνικό Λαό το οποίο κατέληγε με το «Νυν υπέρ πάντων ο αγών» και έβδομον κάλεσε τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής καθώς και τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Κράτους και τους έδωσε τις δέουσες οδηγίες για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών τους. Μετά από αυτό τον μαραθώνιο και ενώ η ώρα ήτο ακριβώς 7 το πρωί βγήκε στο περιστύλιο του Υπουργείου όπου έτυχε θερμοτάτης υποδοχής από τον κόσμο που ζητωκραύγαζε , Ζήτω το Έθνος, Κάτω οι Φρατέλοι , Ζήτω η Ελλάδα , Μπράβο Αρχηγέ.

Ο Μεταξάς συνέδεσε το όνομά του με μια από τις λαμπρότερες σελίδες της Ιστορίας μας, με την 28 Οκτωβρίου 1940,όπου με το ΟΧΙ προς τον Γκράτσι εξέφρασε ομόθυμα το αίσθημα και τη θέληση των Ελλήνων στους οποίους έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξουν για μια ακόμη φορά τις αρετές τους.

Το πόσο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ήτο ο Μεταξάς φάνηκε αμέσως μετά το θάνατό του 29/01/1941 όπου οι Έλληνες καταλήφθηκαν από το άγχος της ανασφάλειας και αισθάνθηκαν την έλλειψη του αρχηγού διότι οι εναπομείναντες πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας μπορεί να ήσαν ακέραιοι κανένας τους όμως δεν είχε το πολιτικό ανάστημά του.

Αυτός ήταν σε αδρές γραμμές ο Ιωάννης Μεταξάς ,ο Πρωθυ-πουργός του ΟΧΙ, ο Επικεφαλής της Άμυνας και της Διπλωματίας του 40, ο Αρχηγός, ο Στρατηγός υπό την ηγεσία του οποίου το Ελληνικό Έθνος έγραψε σελίδες δόξας και μεγαλείου στο Αλβανικό Μέτωπο και έστειλε το πρώτο μήνυμα νίκης στη σπαραγμένη Ευρώπη ,όπου οι Λαοί και οι Κυβερνήσεις της κάμπτονταν στην απειλή του Άξονα .Γιαυτό , λοιπόν, αξίζει: Τιμή και δόξα στους ήρωες του 40, τιμή και δόξα στη γενιά των γενναίων.

ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ


Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΣΤΗ ΝΙΚΗ

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη για τον Ιωάννη Μεταξά, η οποία είναι σαφώς αρνητική για τη θέση που πρέπει να του αποδώσει η ιστορία.

Τι λέει αυτή η άποψη,η οποία εκφράζεται κυρίως από την αριστερά:


•Ο ηγέτης του «Εθνικού Κράτους» και του «Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού», δεν κυβερνούσε μόνος του. Πραγματικό κέντρο εξουσίας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ήταν το Παλάτι και το «βαθύ κράτος», που υπάκουε πρωτίστως στο βασιλιά. Και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στη Βρετανία – τη «θετή και πνευματική του πατρίδα», σύμφωνα με τον άγγλο πρεσβευτή Ρέτζιναλντ Λίπερ.

Παρά το θαυμασμό του ίδιου του Μεταξά, πολλών διανοουμένων και των περισσότερων εφημερίδων της εποχής για τη ναζιστική Γερμανία, δεν έμπαινε ζήτημα σε ποια πλευρά θα στρατευόταν η Ελλάδα σε περίπτωση εμπλοκής της στον Β΄ Παγκόσμιο.

•Ο Μεταξάς προσπάθησε να κρατήσει την Ελλάδα έξω από τον πόλεμο. Όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ιταλική επίθεση (30.10.1940), ήταν υποχρεωμένος να απορρίψει το ιταλικό τελεσίγραφο για στρατιωτική κατάληψη κάποιων (μη προσδιορισμένων) στρατηγικών σημείων της χώρας απ’ τον ιταλικό στρατό, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα επενέβαινε στρατιωτικά η Αγγλία, με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της Ελλάδας και τη μετατροπή του συνόλου της ελληνικής επικράτειας σε πεδίο μάχης.

•Ούτε ο ίδιος ο Μεταξάς ούτε ο στρατάρχης Παπάγος πίστευαν σε μια επιτυχή απόκρουση της ιταλικής επίθεσης. Ο Παπάγος δήλωνε σε υφισταμένους του (συγκεκριμένα στον επιτελάρχη του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας συνταγματάρχη Γεωργούλη) ότι «θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμήν των όπλων», ο δε Μεταξάς σημείωνε στις 29 Οκτωβρίου στο ημερολόγιό του ότι «τον ανησυχεί η υπεραισιόδοξος κοινή γνώμη» που είχε πάρει τον πόλεμο στα σοβαρά.

•Η ίδια άποψη αμφισβητεί και την πολεμική προετοιμασία της χώρας.

“Μοναδική σχεδόν αμυντική μέριμνα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ήταν η οχύρωση των συνόρων με τη Βουλγαρία με στατικά οχυρά, προορισμένα ν’ αποκρούσουν ενδεχόμενη βουλγαρική επίθεση. Ήταν η περίφημη «Γραμμή Μεταξά», ελληνικό ισοδύναμο της (εξίσου δαπανηρής και, όπως αποδείχθηκε, πλήρως αναποτελεσματικής) γαλλικής «Γραμμής Μαζινό». Τα οχυρά αυτά βοήθησαν στην εξαιρετικά βραχύβια απόκρουση της γερμανικής επίθεσης τον Απρίλιο 1941 επί τριήμερο, στάθηκαν ωστόσο ανίκανα ν’ αποτρέψουν την είσοδο των γερμανικών τανκς από την (αφύλακτη) κοιλάδα του Αξιού, μέσω Γιουγκοσλαβίας τις αμέσως επόμενες μέρες. Σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, ο ελληνικός στρατός βρέθηκε στοιχειωδώς μόνο προετοιμασμένος, παρ’ όλες τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες της δικτατορίας. Τα αποθέματά του σε πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα δεν υπερέβαιναν (σύμφωνα με την επίσημη ιστορία του ΓΕΣ) τους 1-2 μήνες κατά περίπτωση, κάλυπτε μόλις το 8% των αναγκών του σε αυτοκίνητα (600 αντί για 7.000), ενώ η αεροπορία (για την οποία είχαν γίνει άπειροι έρανοι και κατασχεθεί οι τραπεζικές καταθέσεις χιλιάδων μικροαποταμιευτών) διέθετε μόνο κάποια δευτεροκλασάτα και ψιλοαπαρχαιωμένα αεροσκάφη PZL πολωνικής κατασκευής.

•Και τότε πως κατάφερε ο ελληνικός στρατός τη σαρωτική νίκη;

Σύμφωνα με όσους είναι αντίθετοι με την άποψη ότι ο Μεταξάς είχε προετοιμάσει τη χώρα για πόλεμο η νίκη οφείλεται στην τεράστια διαφορά ηθικού των δύο αντιμαχόμενων.Και σε σειρά άλλων παραγόντων όπως το είδος του διεξαγόμενου πολέμου, τη μορφολογία του εδάφους που αυτός διεξήχθη ,αλλά βασικά η νίκη κρίθηκε στο ηθικό.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
ΘνητοςDate: Δευτέρα, 29-ΟΚΤ-2012, 9:07 PM | Message # 2
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Ειναι δυσκολο να εισαι σιγουρος τι εγινε !
Απο τη μια δειχνουν ετσι , πχ. τα οχυρα του Μεταξα
Απο την αλλη , αλλιως ,πχ . παρατημενα στην τυχη τους
wacko


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Τρίτη, 30-ΟΚΤ-2012, 1:03 AM | Message # 3
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Όλα καλά κι ωραία. Πώς πέθανε όμως ο Μεταξάς;;;;

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
ΘνητοςDate: Τρίτη, 30-ΟΚΤ-2012, 1:16 AM | Message # 4
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Πώς πέθανε όμως ο Μεταξάς;;;

Quote (Θνητος)
Απο την αλλη , αλλιως

Παεμ προς την αλλη !
cool


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
ΑθηναίοςDate: Τρίτη, 30-ΟΚΤ-2012, 1:44 AM | Message # 5
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Το πιο πιθανό!

Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
margaritaDate: Τρίτη, 30-ΟΚΤ-2012, 6:54 PM | Message # 6
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (Αθηναίος)
Πώς πέθανε όμως ο Μεταξάς;;;;

Πῶς πέθανε ὁ Μεταξᾶς τελικῶς;

Ἀπὸ τὸν/τὴν Φιλονόη ἐκ τοῦ Πόντου












4 Votes



Copyright © 2009 by Ioanna Phoca

Ιωάννης Μεταξά

Από το «Ημερολόγιο» του


28 Αυγούστου 1940
Θέτω πάντοτε το ζήτημα αξιοπρέπειας της Ελλάδος υπέρ παν άλλο, δεν θα σκύψω προ Ιταλών.Το ξεκαθαρίζω νέτα σκέτα εις Μαυρουδή και άλλους. Μεσημέρι Πάλαιρετ . Καθορίζει βοήθειαν.
Καλά – ετελείωσε και η αγωνία πλέον. Ξέρουμε που πάμε.
Δόξα σοι ο Θεός.




28 Οκτωβρίου 1940
Θα νικήσωμεν! Αλλά δια τους Έλληνας υπέρ την Νίκην η Δόξα.

5 Ιανουαρίου 1941
…Όλα γυρίζουν στο κεφάλι μου. Αλλά ατάραχος!
Από Αγγλους εγκατάλειψις από Γερμανούς επίθεσις .- Ο χειμώνας απειλητικός -
Θάρρος! Θάρρος! Ας πέσουμε σαν άνδρες.


7 Ιανουαρίου 1941
«Τι αγάπη μου έχουν όλοι! Και που να τα περιγράψω όλα τα δείγματα της αγάπης και της αφοσιώσεως.
Αλλά εγώ δεν υψούμαι, μένω ταπεινός και μόνοι μεγάλοι είναι ο Θεός και εις την Ελλάδα ο Λαός της».




Σελίς γιὰ τὸν Ἰωάννη Μεταξᾶ


Ὅλοι ὅσοι ἔχουν μελετήσει τὴν βιογραφία τοῦ Μεταξᾶ, ἔχουν μείνει μὲ τὴν ἐντύπωσιν πὼς πέθανε ἀπὸ «ἀμυγδαλίτιδα»! Ὅσοι ἐπίσης κατάλαβαν τὸ ἔργο Μεταξᾶ, καὶ δὲν τοὺς ἔχει δηλητηριάσει ἡ Λαμπράκειος παραπληροφόρησις, ἀντιλαμβάνονται πώς σαφῶς καὶ ἡ λεγομένη «ἀμυγδαλίτις» δὲν ἦταν τίποτα περισσότερο ἀπὸ ἕναν θαυμάσιο δηλητηριασμό!

Αὐτὸ ποὺ μὲ ἐξοργίζει, εἶναι ὅτι ὑπάρχουν σήμερα ἄνθρωποι μεγάλης ἡλικίας, οἱ ὁποῖοι, γιὰ τοὺς δικούς τους λόγους, δὲν ἀντιλαμβάνονται τόν ῥόλο Μεταξᾶ στὴν Ἑλλάδα.

Δὲν ἀντιλαμβάνονται γιὰ παράδειγμα πὼς ὁ συγκεκριμένος ἄντρας, ἐὰν δὲν ὑπῆρχε, δὲν θὰ εἴχαμε τὸ ἀλβανικό ἔπος. Δὲν θὰ εἴχαμε τὴν ἄψογη προετοιμασία ποὺ ὁ ἴδιος, ὡς πρώην στρατιωτικός, εἶχε ἐπιβλέψει. Δὲν θὰ εἴχαμε τὸ ΙΚΑ καὶ τὰ ἐπιδόματα τῶν ἐργαζομένων. Δὲν θὰ εἴχαμε τὴν ἀναδόμησι τοῦ κράτους.

Κατηγορεῖται ὁ Μεταξᾶς γιὰ τὴν δικτατορία του. Προσωπικῶς δὲν μοῦ ἀρέσουν διόλου τὰ δικτατορικά καθεστῶτα. Ἀλλὰ τὸν Μεταξᾶ τὸν ἐκτιμῶ. Ὅπως ἐκτιμῶ καὶ τὰ ἔργα του. Ἐκτιμῶ γιὰ παράδειγμα τὸ γεγονὸς ποὺ κυνήγησε τοὺς μασώνους λυσσαλέα. Ἐκτιμῶ ποὺ ἀντιστάθηκε σὲ κάθε κίνησι διαβρώσεως τοῦ κράτους. Ἐκτιμῶ ποὺ προσέλαβε κομμουνιστή γιὰ νὰ ἀναδιαρθρώσῃ τὸ ἐργασιακό σύστημα καὶ τὸ ἀσφαλιστικό. Ἐκτιμῶ ποὺ προσπάθησε, κι ἒως ἕναν βαθμό ἐπέτυχε, νὰ κάνῃ τοὺς Ἕλληνες νὰ ξαναπιστεύσουν στὸν ἑαυτόν τους.

Καὶ κάτι ἀκόμη, πρὶν σᾶς παρουσιάσω τὴν ἀποκάλυψι τοῦ Ἀμύνεσθαι Περί Πάτρης. Ὁ Μεταξᾶς ἦταν αὐτὸς ποὺ, παρὰ τὶς διαφωνίες, στάθηκε τὸ δεξὶ χέρι τοῦ Βενιζέλου καὶ ὁ στρατιωτικός του σύμβουλος. Ὁ Βενιζέλος, δὲν ἐλάμβανε καμμίαν ἀπόφασι, δίχως τὴν γνώμη τοῦ Μεταξᾶ. Ἐπίσης, ὁ Βενιζέλος, εἶχε ὁρίσει τὸν Μεταξᾶ ὡς τὸν κυριότερον διαχειριστὴ ἐξωτερικῶν ὑποθέσεων τοῦ κράτους. Αὐτὸ καί μόνον, λέει πάρα πολλά. Σὲ μίαν ἐποχή ποὺ οἱ βαλκανικοὶ πόλεμοι, οἱ ἐπανακτήσεις ἐδαφῶν ἀπὸ τοὺς Τούρκους καὶ οἱ μεγάλες ἀλλαγές στὴν Εὐρώπη, ὁδήγησαν στὸν Β. Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φιλονόη.

Υ.Γ. Πάντα ἀναρωτιόμουν, γιατί ὁ Βενιζέλος ποὺ κατέλαβε τὴ ἐξουσία μὲ τὴν βοήθεια τοῦ στρατοῦ, ἔκανε κίνημα κι ὁ Μεταξᾶς ποὺ κατέλαβε τὴν ἐξουσία μὲ ὑπογραφή τοῦ βασιλέως, καὶ δίχως στρατό, ἔκανε δικτατορία. Ποιός εἶναι αὐτός ποὺ χαρακτηρίζει; Καὶ γιατί μᾶς ἔχουν καταστρέψει τὴν ἀντίληψι; Ποῦ εἶναι οἱ Ἕλληνες ἐπὶ τέλους;


Στο σπίτι του Λαμπράκη δηλητηριάστηκε ο Μεταξάς


Φοβερή αποκάλυψη του δημοσιογράφου Σπύρου Χατζάρα, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1 Απρίλη 2011 στο κανάλι «Blue-Sky»: Ο 55χρονος Χατζάρας αποκαλύπτει πως ο Ιωάννης Μεταξάς δολοφονήθηκε στο σπίτι του εκδότου του «Βήματος» και των «Νέων» Δημητρίου Λαμπράκη (πατρός του Χρήστου Λαμπράκη, του δημιουργού του Μεγάρου Μουσικής). Όπως θα ακούσετε τον Χατζάρα να λέει, την παραμονή του θανάτου του 25 ή 26 Γενάρη 1941, ο Ιωάννης Μεταξάς πήγε επίσκεψη στο σπίτι του Δημητρίου Λαμπράκη κι εκεί τον κέρασαν μία δηλητηριασμένη πορτοκαλάδα. Ο γιός του γιατρού του Μεταξά αποκάλυψε στον Χατζάρα το φρικτό μυστικό, αφού ξέραμε μεν πως οι Άγγλοι σκότωσαν τον Μεταξά, αλλά αγνοούσαμε ποιός ήταν το εκτελεστικό τους όργανο: Ήταν ο πράκτορας της Ιντέλλιτζενς Σέρβις, Δημήτριος Λαμπράκης!…


Προσέξτε επίσης τί φοβερά πράγματα λέει ο καλεσμένος του Χατζάρα, καθηγητής της Ιστορίας Δημήτρης Μιχαλόπουλος: Το πιστοποιητικό θανάτου του Μεταξά το υπέγραψε ο μέγας γιατρός της εποχής Γερουλάνος (παππούς του σημερινού υπουργού Πολιτισμού), ενώ δεν έχει ακόμη εκδοθει το πιστοποιητικό θανάτου του Παπάγου, τον οποίον επίσης δολοφόνησαν οι Άγγλοι, κατά τον καθηγητή Μιχαλόπουλο, διότι τα είχε βρεί με τους Γερμανούς.


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
ΑθηναίοςDate: Τρίτη, 30-ΟΚΤ-2012, 7:31 PM | Message # 7
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10386
Awards: 17
Reputation: 46
Status: Offline
Πολύ σωστά όλα αυτά και συμφωνώ. Το Μεταξά τον δηλητηρίασαν οι Άγγλοι και εκτός από την παραπάνω εκδοχή υπάρχει και μια άλλη (πιο πιθανή για εμένα), να τον δολοφόνησε η υπηρέτρια του που ήταν πράκτορας των Άγγλων βάζοντας δηλητήριο στην οδοντόβουρτσά του! Τον δολοφόνησαν γιατί ήταν Γερμανόφιλος (εκδοχή δύο που γράφει ο Θνητός που είναι και η σωστή). Τον Παπάγο τον δολοφόνησαν οι Άγγλοι (δεν ξέρω τον τρόπο, αλλά η οδοντόβουρτσα ήταν αποτελεσματική με το Μεταξά) γιατί ενέκρινε και ξεκίνησε τον απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο με τον Γρίβα!

Αυτά σαν συμπλήρωμα για τον Ι. Μεταξά.


Γης παις ειμί και ουρανού αστερόεντος,
αυτάρ εμοί γένος ουράνιον.
 
Forum » Ελληνική Μυθολογία-Ιστορία » Ιστορία » αμφιλεγόμενος Ι.Μεταξάς. Δυο απόψεις
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: