Πέμπτη, 06-ΦΕΒ-2025, 1:51 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Η καταγωγή του Αχιλλέα
aposperittisDate: Σάββατο, 24-ΔΕΚ-2011, 0:03 AM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Ο γνωστότατος και ένδοξος μυθικός ήρωας Αχιλλέας, που θα μας απασχολήσει στο επόμενό μας άρθρο, ήταν γιος του Πηλέα και της Θέτιδας. Πατέρας του Πηλέα ήταν ο Αιακός και μητέρα του η Ενδηίδα. Ο Αιακός ήταν γιος του Δία και της Αίγινας, που ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού και της Μετώπης, κόρης του Λάδωνα, επίσης ποταμού. Η Ενδηίδα ήταν κόρη του Σκίρωνα και της Χαρικλώς.

Ο Σκίρωνας ήταν γιος του βασιλιά Πύλλαντα, ενώ η Χαρικλώ ήταν κόρη του θεού Απόλλωνα. Αδελφός του Πηλέα ήταν ο Τελαμώνας (από την ίδια μάνα και πατέρα), ενώ από Αιακό και την Ωκεανίδα Ψαμάνθη ο Φώκος. Παιδί του Τελαμώνα και της Περίβοιας ήταν ο Αίαντας και ο Τράμβηλος. Ο Τελαμώνας ζευγάρωσε και με την Ησιόνη, κόρη του Λαομέδοντα, μαζί με την οποία γέννησε τον Τεύκρο, που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο. Ο Πηλέας συμμετείχε στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, αλλά και στην Αργοναυτική Εκστρατεία· στο γάμο του με τη Νηρηίδα Θέτιδα προσκλήθηκαν όλοι οι θεοί εκτός από την Έριδα, για αυτονόητους λόγους.

Η Έριδα όμως, χολωμένη από τον εκνευρισμό της, έστειλε το περίφημο «μήλο της Έριδος», ένα χρυσό μήλο μπροστά από τις τρεις θεές Αθηνά, Αφροδίτη και Ήρα που έγραφε «στην ομορφότερη» και λεγόταν ότι προερχόταν από τον κήπο των Εσπερίδων, που τελικά οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενό μας άρθρο. Κυρίεψε την Ιωλκό, αφού σκότωσε το βασιλιά της, με τη βοήθεια των Διόσκουρων και του Ιάσονα. Η πρώτη σύζυγος του Πηλέα, χωρίς απογόνους, ήταν η κόρη του βασιλιά της Ευρυτίωνα της Φθίας στη Θεσσαλία. Από το γάμο του με τη Θέτιδα απόκτησε τον Αχιλλέα.

Για χάρη της Ενδηίδας σκότωσε το Φώκο. Το όνομά του φέρει ο αστεροειδής αρ. 11311. Ο Αιακός, γιος του Δία και της Αίγινας, γεννήθηκε στο νησί Αίγινα και επειδή ήταν μόνος του ζήτησε από τον πατέρα του να του στείλει τόσους ανθρώπους, όσοι ήταν οι μύρμηγκες που είχε δει στον ιερό δρυ του νησιού, και έτσι ο Δίας μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια σε ανθρώπους, που πήραν το όνομά τους (Μυρμιδόνες) ακριβώς από την προέλευσή τους. Ο Αιακός έγινε βασιλιάς τους, περίφημος για τη σοφία, δικαιοσύνη και ευλάβειά του και, όταν πέθανε, οι άρχοντες της Αίγινας και των άλλων ελληνικών πόλεων έκτισαν προς τιμή του ιερό (το Αιάκειο). Φημολογείται ότι ο Αιακός, σε συνεργασία με τον Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα έκτισαν τα τείχη της Τροίας. Μετά θάνατον, τιμήθηκε από τον Πλούτωνα για την ευλάβειά του, διοριζόμενος κριτής των ψυχών, μαζί με το Μίνωα και τον Ραδαμάνθυ, και κλειδούχος των ψυχών..

Η Αίγινα, μια από τις 12 κόρες του Ασωπού ποταμού, αρπάχθηκε από το Δία και μεταφέρθηκε στο νησί Οινώνη ή Οινοπία του Σαρωνικού, που πήρε και το όνομά της, όπως και ο αστεροειδής αρ. 91. Ο Ασωπός, ποτάμιος θεός, ήταν η προσωποποίηση των ρεόντων υδάτων. Σύζυγος της κόρης του επίσης ποταμού, Λάδωνα, Μετώπης, είχε 12 κόρες, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Αίγινα, η Άρπινα, η Εύβοια, η Θήβη, η Ισμήνη, η Κέρκυρα, η Κλεώνη, η Πλάταια, η Τανάγρα, η Φιλύρα. Παιδιά του ήταν επίσης ο Ισμηνός και ο Πελάγοντας. Όταν ο Σίσυφος τον πληροφόρησε για την αρπαγή της κόρης του, Αίγινας, από το Δία, έτρεξε για να τη γλιτώσει, αλλά τον κατακεραύνωσε ο Δίας, έτσι υποχρεώθηκε να επανέλθει στην κοίτη του.

Η Άρπινα μαζί με το θεό Άρη γέννησε τον Οινόμαο, που ήταν ο ιδρυτής της δυναστείας των Ατρειδών, που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο. Ο Λάδωνας ήταν ποταμός, γιος του Ωκεανού και της Τηθύδας, και με τη Γαία γέννησε τη Μετώπη και τη Δάφνη, την οποία αγάπησε ο θεός Απόλλωνας και, επειδή αρνήθηκέ τον έρωτά του, όταν κατάφερε να την κρατήσει στην αγκαλιά του αυτή, επικαλούμενη τη βοήθεια της μητέρας της - που την έκρυψε στους κόλπους - εξαφανίστηκε και στη θέση της εμφανίστηκε χλοερός θάμνος, από τον οποίο ο απαρηγόρητος θεός έκοψε ένα κλαδί και διακόσμησε το κεφάλι του, το οποίο και έκανε το ιερό του φυτό. Από τότε, η δάφνη έχει γίνει σύμβολο νίκης και επιδοκιμασίας, ενώ το όνομά της φέρει ο αστεροειδής αρ. 49. Η Χαρικλώ, ήταν Ναϊάδα, αλλά ήταν κόρη του θεού Απόλλωνα· σύζυγος του Κένταυρου Χείρωνα, ανάθρεψε τον Αχιλλέα και τον Ιάσονα. Το όνομά της φέρει ο αστεροειδής αρ. 10199.

Ο Σκίρωνας, μυθολογικός ληστής και ήρωας από τα Μέγαρα, ήταν γιος του βασιλιά Πύλα ή Πύλλαντα, διώκτης των κακοποιών και προστάτης των δικαίων. Με ορμητήριό του τις Σκιρωνίδες πέτρες, στους απόκρημνους βράχους της Αττικής, λήστευε τους περαστικούς και μετά τους έδινε ως τροφή σε μια τεράστια χελώνα· με τον ίδιο τρόπο φαίνεται ότι πέθανε και ο ίδιος, αφού νικήθηκε από το Θησέα. Ο Πύλας, Πύλος ή Πύλων, βασιλιάς των Μεγάρων, ήταν ο μυθικός ιδρυτής της μεσσηνιακής πόλης της Πύλου, ενώ ο Τελαμώνας, βασιλιάς της Σαλαμίνας, ήταν αδελφός του Πηλέα και του Φώκου και πατέρας του Αίαντα. Πήγε στην Αίγινα, όπου και παντρεύτηκε τη Γλαυκή, κόρη του Κυχρέα, βασιλιά του νησιού, και με το θάνατό του έγινε βασιλιάς. Αργότερα παντρεύτηκε την Περίβοια, με την οποία απόκτησε τον Αίαντα και τον Τράμβηλο. Συμμετείχε στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, αλλά και στην Αργοναυτική εκστρατεία. Πολέμησε μαζί με τον Ηρακλή εναντίον των Μεροπών.

Στην Τροία, πολεμώντας εναντίον του Λαομέδοντα, πήρε ως αριστείο την κόρη του Ησιόνη, με την οποία γέννησε τον Τεύκρο, για τον οποίο θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο. Το όνομά του φέρει ο αστεροειδής αρ. 1749. Ο Αίαντας, γνωστός για την ακατάβλητη ρώμη και το κάλλος του, ερχόμενος δεύτερος σε ανδρεία μόνο μετά τον Αχιλλέα, συμμετείχε από τους πρώτους στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας, ηγούμενος ανεξάρτητης ναυτικής μονάδας 12 πλοίων από τη Σαλαμίνα. Μονομάχησε ακόμη και με τον αρχηγό των Τρώων, Έκτορα, ενώ όταν δολοφονήθηκε ο Αχιλλέας, διέσωσε το σώμα του. Θεωρώντας τον εαυτό του προσβεβλημένο μετά την παράδοση της πανοπλίας του πεθαμένου Αχιλλέα στον Οδυσσέα, παραφρόνησε, καταλήφθηκε από μανία και αυτοκτόνησε.

Γι’ αυτόν έγραψε την ομώνυμη τραγωδία «Αίας» ο Σοφοκλής (441 π.Χ.). Το όνομά του φέρει ο αστεροειδής αρ. 1404, η δημοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα Ajax Ολλανδίας, αλλά και το γνωστό απορρυπαντικό.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: