Σάββατο, 30-ΝΟΕ-2024, 8:40 AM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Άγγελος Τανάγρας, Παραψυχολογία - Ψυχικές έρευνες
aposperittisDate: Κυριακή, 17-ΜΑ-2015, 9:19 AM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
Άγγελος Τανάγρας. Όταν το 1923 γίνεται μια εκτεταμένη προσπάθεια στην Ελλάδα να δημιουργηθεί μία Εταιρία Ψυχικών Ερευνών, στα πρότυπα της αγγλικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών (της πιο ιστορικής ίσως στον κλάδο, οδηγώντας τη Μεταφυσική σε νέα πορεία γνώσης), οι αντιδράσεις της τότε ελληνικής κοινωνίας ήταν άκρως απογοητευτικές.

Η ελληνική κοινωνία περίμενε εντυπωσιακά μαγικά κόλπα, μπερδεύοντας το μεταφυσικό με τη λαϊκίστικη πρόβλεψη του μέλλοντος. Το τοπίο άλλαξε όμως, χάρη στο γεγονός ότι σε αυτή την εταιρία ήταν ως μέλη, επιφανείς άνθρωποι του Πνεύματος, όπως ο συγγραφέας Άγγελος Σικελιανός, ο λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας, ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Βλαστός και άλλοι. Πρωτοπόρος όλης αυτής της κίνησης που άλλαξε την πορεία της Μεταφυσικής στην Ελλάδα, στις αρχές του 20ου αιώνα, δεν ήταν άλλος από τον αλησμόνητο επιστήμονα Άγγελο Τανάγρα.

Οι δρόμοι της Μεταφυσικής.

Η Μεταφυσική είναι ο κλάδος που ασχολείται με την μελέτη και την ανάλυση ανεξήγητων ψυχικών φαινομένων. Βασίζεται σε αντίστοιχα πειράματα σε ανθρώπους και σε ζώα, με στόχο τη συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από τον ψυχισμό τους. Η Μεταφυσική ήταν και είναι αναπόσπαστο τμήμα της επιστήμης της Φιλοσοφίας.

Ο όρος “Μεταφυσική” πρωτοεμφανίστηκε κατά τον 2ο π.Χ. από τον αριστοτελικό  φιλόσοφο Ανδρόνικο Ρόδιο (ο οποίος οργάνωσε το έργο του Έλληνα φιλόσοφου Αριστοτέλη  “Μετά τα Φυσικά”, όπου αναλύεται η πιθανή ύπαρξη του ενός Θεού και της ανθρώπινης ψυχής. Με λίγα λόγια, η Μεταφυσική ερευνά ό,τι δεν γίνεται  αντιληπτό από τις αισθήσεις μας και θέτει ερωτήματα στην Επιστήμη, που καλείται να απαντήσει. Εάν διαχωρίσουμε την Επιστήμη από τη Φυσική (όπως δυστυχώς συμβαίνει στην εποχή μας), τότε η Επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει τα μεγάλα ερωτήματα που υπάρχουν, όπως η έρευνα για τη δημιουργία του κόσμου, η πιθανή ύπαρξη του χωρόχρονου και η σχέση μεταξύ σώματος και ψυχής.

Η ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.

Ο στρατιωτικός ιατρός και διαισθητικό ενδιάμεσο (μέντιουμ) Άγγελος Τανάγρας, θεωρείται σήμερα η σπουδαιότερη μορφή της ελληνικής Επιστημονικής Μεταφυσικής (σήμερα πιο γνωστή ως Παραψυχολογία), που παράλληλα είχε αποκτήσει διεθνές κύρος. Γεννημένος  στις 7 Μαρτίου 1877, στο ζώδιο των Ιχθύων, με το όνομα Άγγελος Ευαγγελίδης, σπούδασε Ιατρική και υπηρέτησε το ελληνικό Ναυτικό ως στρατιωτικός ιατρός. Το επίθετο του άλλαξε για αγνώστους λόγους.

Επισκέφθηκε το Βερολίνο για μεταπτυχιακές σπουδές και εκεί, για πρώτη φορά, επιχείρησε μέσω πειραμάτων, να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ ψυχής και μεταφυσικών φαινομένων.

Το 1923 επιστρέφει στην Ελλάδα και οι πνευματικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στην ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα και από τη αντίστοιχη βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών. Σκοπός της εταιρίας ήταν η επιστημονική μελέτη για την ύπαρξη μεταφυσικών και τηλεπαθητικών φαινομένων. Μέλη της, ήταν ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, ιατροί, διανοούμενοι και γενικά άτομα της καλής κοινωνίας. 

Μέσα από τις δραστηριότητες της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, υπό την καθοδήγηση του Τανάγρα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και αναρίθμητα πειράματα, πάνω στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και στο φαινόμενο της Τηλεκίνησης. Μάλιστα, είχαν ξεκινήσει και τα πρώτα μαθήματα, με τη μορφή σεμιναρίων, πάνω στη ψυχική έρευνα σε πανεπιστημιακούς χώρους και να γίνεται η εκμάθηση του μεταφυσικού τρόπου σκέψης. 

Ο Άγγελος Τανάγρας αφιερώθηκε στην απόδειξη της Ψυχοβολίας (διαδικασία που προηγείται του φαινομένου της Τηλεκίνησης) και της ίδιας της Τηλεκίνησης (δηλαδή,  της κίνησης αντικειμένων μόνο με την βοήθεια του νου). Επιπλέον, προσπάθησε να αποδείξει επιστημονικά ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι δυνατή, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, διακινδυνεύοντας ακόμα και να υποβαθμιστεί το κύρος του ονόματος του στον ιατρικό χώρο. 

Το αποτέλεσμα ήταν, από το 1928 και μετά, να πραγματοποιούνται πειράματα τηλεπάθειας στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και στην Αθήνα, πάντα υπό την εποπτεία του Τανάγρα, με θεαματικά μάλιστα αποτελέσματα. Το ενδιαφέρον του κοινού ήταν τόσο μεγάλο, ώστε η Μεταφυσική ως κλάδος εισήχθη  στα ελληνικά επιστημονικά επιμελητήρια, μετά από εισήγηση του διακεκριμένου καθηγητή Μικροβιολογίας Δημήτρη Σωτηριάδη. 

Επίσης, σε δύο πανεπιστήμια της Ολλανδίας δημιουργήθηκαν αντίστοιχες έδρες Ψυχοφυσιολογίας, αλλά και σε γερμανικά πανεπιστήμια όπως στη Λειψία  και στη Βόννη, όπου διδάσκονταν μαθήματα με το ίδιο αντικείμενο. 

Από τη Σχολή του Τανάγρα, αποφοίτησε και το γνωστό ενδιάμεσο (μέντιουμ) Ελένη Κικίδου. Η Κικίδου ήταν ίσως η μεγαλύτερη διαισθητικός που πέρασε ποτέ από τον ελληνικό χώρο, μαθήτρια της Σχολής Ψυχικών Ερευνών, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και συχνά βοηθός της ελληνικής Αστυνομίας στην διαλεύκανση εγκλημάτων. 

Το 1929 συνέβη κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα: εισήχθη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ως μάθημα η Πειραματική Τηλεπάθεια, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, Θεόφιλου Βορέα, ενώ το 1933, στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών, συμπεριλήφθηκε και η Μεταφυσική. Δυστυχώς, το όλο θέμα δεν είχε διάρκεια. 

Άγγελος Τανάγρας. Ο αστρολογικός χάρτης του.

Γεννημένος στις 7/3/1877, διακρίνουμε ότι στο ωροσκόπιο του Τανάγρα έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που δηλώνουν το ενδιαφέρον του για τις ψυχικές δυνάμεις, την ενόραση και τη Μεταφυσική:
Η συσσώρευση πλανητών στο εσωστρεφές ζώδιο των Ιχθύων, που ο ίδιος ανήκει, μας πείθει για την ύπαρξη μίας ψυχής, που έχει τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως πομπός και ως δέκτης τηλεπαθητικών φαινομένων. 

Ο Κρόνος σε σύνοδο με τον Ήλιο, είναι μία σοβαρή ένδειξη όχι μόνο ψυχικής δύναμης, αλλά και τηλεπαθητικών ικανοτήτων. Ειδικά, εάν βοηθά ανάλογα και το υπόλοιπο ωροσκόπιο. Επίσης, η θέση αυτή ενδυναμώνεται με τη θέση του οραματιστή Ποσειδώνα στην 3η μοίρα του Ταύρου, μία μοίρα που προσδίδει πολλά  αποκρυφιστικά χαρίσματα. 

Σε έναν τέτοιο ζωδιακό χάρτη, ο Δίας είναι συνήθως σε δυνατή θέση, άρα η Σελήνη στον Τοξότη (με φυσικό κυβερνήτη τον Δία) έχει συμβάλει ώστε να ολοκληρωθεί το μεταφυσικό αυτό προφίλ. Μία θεωρία που ασπάζεται ο γνωστός Γερμανός  αστρολόγος Γιοχάνες Βέλοου, ότι ο Τοξότης είναι ένα άκρως αποκρυφιστικό ζώδιο.

Επίσης, η όψη της Σελήνης με τον Ποσειδώνα είναι μία κλασική όψη μεταφυσικών χαρισμάτων, ενώ η όψη του Ερμή με τον Ποσειδώνα υποδηλώνει την Έκτη Αίσθηση, που με τη σειρά της, δείχνει μία φύση που έχει ανάγκη την αναζήτηση. 

Ο Ουρανός με τον Πλούτωνα έδωσαν το δυναμικό ερευνητή και τον άνθρωπο που έφερε την πρωτοπορία στη Μεταφυσική. Ο Άρης στον Αιγόκερω, τον βοήθησε να έχει επιμονή και σθένος ψυχής, ενάντια στις αντιξοότητες μίας συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας (ας μην ξεχνάμε ότι ο Αιγόκερως έχει φυσικό κυβερνήτη τον Κρόνο, ο οποίος είναι η ίδια η έκφραση του συντηρητισμού). 
Τέλος, ο Ερμής στον Υδροχόο, σε “σκληρή όψη” με τον Ουρανό, ευθύνεται για τα πρωτοποριακά πειράματα και τις ριζοσπαστικές θεωρίες, σε μία Ελλάδα ανέτοιμη να δεχτεί τόση πρωτοπορία. 

Η διεθνής αναγνώριση του Άγγελου Τανάγρα.

Το 2009, οι προσπάθειες του Άγγελου Τανάγρα συμπεριλήφθησαν στη Λευκή Βίβλο της Παραψυχολογίας του Διεθνούς Μεταφυσικού Ινστιτούτου (έκδοση της γαλλικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών), όπου καταγράφονταν όλες οι αξιόλογες προσπάθειες επιστημονικής προσέγγισης των μεταφυσικών φαινομένων παγκοσμίως.

Η θεωρία του, ότι “μέσω της βιοενέργειας, είναι δυνατόν να νικήσεις την ύλη”, έγινε αποδεκτή διεθνώς, όταν εκδόθηκε στα Γερμανικά η εργασία του Τανάγρα στο έντυπο  Zeitschrift für Parapsychologie (Εφημερίδα της Μεταφυσικής). 

Το μεγαλείο όμως της δουλειάς του έγκειται στο ότι συνετέλεσε στην αναίρεση της Επιστήμης ως μοναδικού κριτή υπέρ πάντων. 

Αυτό που προσπάθησε με ζήλο η εταιρία του Τανάγρα, ήταν να κρατήσει ενωμένες τη Μεταφυσική, τη Φιλοσοφία και την Επιστήμη, κάτι που στο πέρασμα του χρόνου κατέρρευσε, αφού κατέληξε η μία να συναγωνίζεται την άλλη. 

Ο άνθρωπος που αναζήτησε σε όλη του τη ζωή την ύπαρξη του Θεού, κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω του την αφρόκρεμα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας της εποχής και την προσοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του εξωτερικού. Είναι σίγουρο ότι εάν ζούσε σήμερα, θα εθλίβετο με τη λυπηρή κατάσταση στον κλάδο της Μεταφυσικής. Επιπλέον, η Μεταφυσική πολεμήθηκε από την Εκκλησία, ώστε να διαχωριστεί από την Επιστήμη και να αφορά τελικά μία ομάδα αστρολόγων-μέντιουμ.

Για το πώς αντιμετώπισε η Εκκλησία την επιστήμη της Μεταφυσικής, παραθέτουμε τα  λόγια του Καρλ Γιουνγκ :“Δεν θα επιδείξω τη μοντέρνα ηλιθιότητα να θεωρώ απάτη οτιδήποτε δεν μπορώ να εξηγήσω”.

 Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ίδιος ο Άγγελος Τανάγρας  λίγο πριν πεθάνει, το 1971, σε βαθιά γηρατειά:  “Εγώ φεύγω με τη θλίψη ότι το έργο μου, η ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, ερευνών αυστηρώς επιστημονικών, υπήρξε πρόωρος διά τον τόπο μου, όπου το πλείστον ή αδιαφορεί ή εξακολουθεί να ενδιαφέρεται διά εντυπωσιακάς παρεξηγήσεις των ψυχικών φαινομένων και αυταπάτας, όπως δήθεν επικοινωνιών με πνεύματα νεκρών”.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: