Σάββατο, 11-ΜΑ-2024, 8:35 PM
Welcome Ξωτικό | RSS


[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum » Off Topic » Περί ανέμων και υδάτων » Η ιστορία του φιλιού... (!)
Η ιστορία του φιλιού...
ΘνητοςDate: Τρίτη, 14-ΦΕΒ-2012, 9:17 PM | Message # 1
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 10708
Awards: 16
Reputation: 45
Status: Offline
Το φιλί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια από τις πιο παράξενες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του... Πώς ξεκίνησαν οι άνθρωποι να φιλιούνται...

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, το φιλί είναι η εξέλιξη της κίνησης που έκαναν οι άνθρωποι, αιώνες πριν, προσπαθώντας να μυρίσουν ο ένας τον άλλον, σε μια προσπάθεια να αντλήσουν πληροφορίες για εκείνον.

"Σε κάποιο σημείο, γλίστρησαν και κατέληξαν στα χείλη, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ καλύτερα", λέει ο Βον Μπράιαντ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο Τέξας A&M και αυθεντία στο θέμα της εξέλιξης του φιλιού.

Για το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης ανθρώπινης ιστορίας, η όσφρηση ήταν η πιο σημαντική από τις αισθήσεις για τις διαπροσωπικές σχέσεις, εξηγεί η Σέριλ Κίρσενμπαουμ, συγγραφέας του βιβλίου "Η Επιστήμη του Φιλιού". Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την όσφρηση για να διαπιστώσουν τη διάθεση του άλλου, την υγεία του και την κοινωνική του θέση, λέει η ίδια.

"Έτριβαν τη μύτη τους στο πρόσωπο του άλλου γιατί στο πρόσωπό μας υπάρχουν οσφρητικοί αδένες. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, το τρίψιμο στο πρόσωπο μεταφέρθηκε στα χείλη κι έτσι γεννήθηκε το φιλί ως κοινωνικός χαιρετισμός", λέει η Κίρσενμπαουμ.

Το φιλί ως ρομαντική έκφραση θεωρείται ότι ξεκίνησε στην Ινδία, όπου το μεγαλύτερο ινδικό έπος που γράφτηκε στα σανσκριτικά περίπου το 1.000 π.Χ. το Μαχαμπχαράτα, περιελάμβανε τις πρώτες περιγραφές ενός ρομαντικού φιλιού στην ιστορία.

"Ακούμπησε το στόμα της στο στόμα μου και έκανε έναν ήχο που μου προκάλεσε ευχαρίστηση", αναφέρει το ποίημα.

Οι ιστορικοί θεωρούν ότι την εποχή εκείνη, το ρομαντικό φιλί ήταν άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο και ότι στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ίδια αναφέρει επίσης ότι στην αρχαία Ελλάδα, το φιλί ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνήσει κάποιος την τάξη του, την κοινωνική του θέση και την πίστη του, μεταξύ ανδρών στο στρατό κυρίως.

"Ήταν ένας τρόπος να εκφράσει κάποιος ένα είδος κοινωνικής ιεραρχίας", εξηγεί.

Το φιλί αναφέρεται και στην Οδύσσεια του Ομήρου, αλλά ως μια μορφή ικεσίας, όχι ως ρομαντική έκφραση, λέει η Κίρσενμπαουμ. Για παράδειγμα, ο Οδυσσέας επιστρέφει στην πατρίδα και δέχεται το φιλί ενός από τους σκλάβους.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, το σημείο που φιλάει κάποιος τον άλλον δείχνει τη θέση του σε μια βασιλική οικογένεια ή στο στρατό.

Κάποιος που ήταν κοινωνικά ισότιμος θα φιλούσε έναν άλλον άνδρα στο στόμα, ενώ οι υποδεέστεροι στρατιώτες, οι υπηρέτες και οι σκλάβοι φιλούσαν το μάγουλο, το χέρι, τα πόδια, τα ρούχα ή ακόμα και το έδαφος μπροστά σε κάποιον που εθεωρείτο πολύ ανώτερης καταγωγής για να δεχτεί φιλί. Αυτό συνεχίστηκε και τον 18ο αιώνα.

Αλλά την εποχή του Ιούλιου Καίσαρα, οι Ρωμαίοι έβλεπαν διαφορετικά το φιλί. Στη συλλογή του των ερωτικών ελεγειών "Amores" (Έρωτες), ο Οβίδιος αναφέρεται στο "savium", το οποίο οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν "φιλί της ψυχής" και που σήμερα, όπως εξηγεί ο Μπράιαντ, είναι το γαλλικό φιλί.

Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τιβέριος επιχείρησε να απαγορεύσει το φιλί γιατί θεωρούσε ότι έτσι μεταδιδόταν η λέπρα, λέει η Κίρσενμπαουμ.

"Αλλά απέτυχε, γιατί στους ανθρώπους άρεσε πραγματικά να φιλιούνται", προσθέτει.

Στη Βίβλο, το φιλί αναφέρεται εννέα φορές, αλλά μόνο στην Προς Ρωμαίους επιστολή πρόκειται για ρομαντικό φιλί. Υπάρχει το φιλί της προδοσίας (του Ιούδα), φιλιά χαιρετισμού, φιλιά υποταγής και το φιλί της ζωής στο βιβλίο της Γενέσεως.

Πολλοί Πάπες προσπάθησαν στη διάρκεια του χρόνου να απαγορεύσουν το ρομαντικό φιλί. Το 1312 ο Πάπας Κλεμέντιος Ε' διακήρυξε ότι "το φιλί που δίδεται με σκοπό τη συνουσία εκτός γάμου θα θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα".

Την εποχή εκείνη το φιλί παρέμενε άγνωστο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Όταν οι ευρωπαίοι ιεραπόστολοι μετέβησαν στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία τον 19ο αιώνα, διέδωσαν το φιλί σε μέρη όπου το αποστρέφονταν.

"Διέδωσαν το φιλί μαζί με τον λόγο του Θεού σε πολλούς από αυτούς τους λαούς", λέει ο Μπράιαντ.

Στην Ιαπωνία, το φιλί αρχικά θεωρήθηκε προσβλητικό, όταν δηλαδή το διέδωσαν οι Αμερικανοί τον 19ο αιώνα. Όταν εκτέθηκε στο Τόκιο το γλυπτό του Ροντέν, "Το Φιλί", τη δεκαετία του 1920, το έκρυψαν πίσω από ένα παραβάν, ενώ οι σκηνές με φιλιά αφαιρούνταν προσεκτικά από τις ταινίες του Χόλιγουντ που προβάλλονταν στην υπό κατοχή Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα το φιλί λαμβάνει πολλές διαφορετικές έννοιες, σύμφωνα με τον σύμβουλο σχέσεων στο Σικάγο Τζέφρι Σάμπερ, συγγραφέα ενός βιβλίου για τη σημασία του φιλιού.

"Το φιλί είναι επικοινωνία με τα σώματα. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στα λόγια μας και τις πράξεις μας".

Πηγη , http://gr.news.yahoo.com/


ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ
 
margaritaDate: Τρίτη, 14-ΦΕΒ-2012, 9:30 PM | Message # 2
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (Θνητος)

"Το φιλί είναι επικοινωνία με τα σώματα. Είναι η γέφυρα ανάμεσα στα λόγια μας και τις πράξεις μας".

cool


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
aposperittisDate: Τετάρτη, 15-ΦΕΒ-2012, 10:10 PM | Message # 3
Ο βασιλιάς των μελών
Group: Administrators
Messages: 4719
Awards: 16
Reputation: 39
Status: Offline
"Το φιλί είναι σαν να πίνεις αλατισμένο νερό: πίνεις και η δίψα σου αυξάνεται."
~ Kινέζικη παροιμία

Για ένα φιλί...

Eνα φιλί είναι μια υπόσχεση, μια σφραγίδα επιβεβαίωσης, ροή συναισθημάτων, σημάδι βαθιάς αγάπης και αφοσίωσης. Ενα φιλί είναι τόσο φλύαρο για την ποιότητα του δεσμού. Πολλοί οι δρόμοι της αγάπης- μητρότητα, έρωτας φιλία- αλλά όλοι αποζητούν να σφραγίζονται με ένα φιλί , που σχεδόν πάντα αποκαλύπτει τις αληθινές προθέσεις, την πραγματική φύση και την ένταση του δεσμού.

Τίποτε το πιο όμορφο από το πρώτο φιλί της μάνας στα μεταξένια μαλλιά του μωρού της, την ώρα του θηλασμού. Το βρέφος εγκαταλείπεται στην πηγή ζωής, το μητρικό γάλα, μέσα από ένα φιλί, που υπόσχεται «θα είμαι πάντα εδώ, για σένα, μέχρι να μεγαλώσεις».
Το φιλί επιβεβαιώνει την φιλία, την αγάπη μεταξύ των αδελφών αλλά το πρώτο ερωτικό φιλί θα συγκλονίσει τον έφηβο, που ανακαλύπτει το κόσμο της ανατριχίλας, την κυριαρχία του ερωτικού δεσμού στην ανθρώπινη ζωή. Το πρώτο του φιλί θα γίνει η έκπληξη ότι υπάρχει χώρος για δυο ανθρώπους, ένας χώρος ιερός, μοναδικός, για δυο και μόνο, τότε ανακαλύπτει πως αυτός ο χώρος είναι αδύνατον να βρεθεί σε ένα άλλο είδος δεσμού.

Στο φιλί του έρωτα, το Εγώ εγκαταλείπεται, όπως το μωρό στο μητρικό στήθος. Αποδομείται στιγμιαία, για να οδηγήσει σε πλήρη συνένωση δυο ανθρώπους που ταυτίζονται και δοκιμάζουν τον θρίαμβο από την επαφή ψυχής, μυαλού και σώματος.
Σε μια στιγμή μόνο, δυο άνθρωποι ανταλλάσσουν υποσχέσεις, μέσα στη σιωπή του, για αντοχή, διάρκεια, επιβεβαίωση, αγάπη συνύπαρξη, επιβεβαιώνουν την κοινή παρουσία τους στη ζωή.
Το ερωτικό φιλί συναντιέται μόνο στην ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι ένα ολόκληρο τελετουργικό ανταλλαγής αγάπης και επιθυμίας. Το άγγιγμα στο δέρμα είναι μια ευγενής μορφή επαφής αλλά και μια « άγρια διεκδίκηση» υπόσχεση ζωής, που απομακρύνει το φόβο της απώλειας. «Θα σου κλέψω ένα φιλί» σημαίνει την διεκδίκηση της ένωσης.

Κι όταν, πάλι, λέμε «δεν ξέρει να φιλά» Το φιλί δεν είναι τεχνική αλλά ανάγκη και δυνατότητα έκφρασης. Κάποιος που δεν ξέρει να φιλά δεν έχει ή δεν μπορεί να εκφράσει την αγάπη του, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του στο σύντροφό του.

Δυο άνθρωποι που δεν αγαπιούνται, συνήθως δεν ανταλλάσσουν φιλιά, όπως συχνά συμβαίνει όταν μια σχέση είναι μόνο σεξουαλική. Πολλές ιερόδουλες για παράδειγμα, δεν προσφέρουν τα χείλη τους αλλά μόνο το υπόλοιπο σώμα τους σ' αυτή τη μορφή σεξουαλικής συναλλαγής.
Αν αποφεύγουμε να ανταλλάξουμε φιλιά, δείχνει ότι πρόκειται για μια κατάσταση αμηχανίας, μια σχέση κινδυνεύει ή οδεύει προς τη λύση της.

Ευτυχία, υγεία, επιτυχία, μακροζωία, λοιπόν, χρειάζεται τη συχνή ανταλλαγή φιλιών.


Καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι!
 
margaritaDate: Πέμπτη, 16-ΦΕΒ-2012, 0:58 AM | Message # 4
Ο βασιλιάς των μελών
Group: "Εσπερίτες"
Messages: 12902
Awards: 15
Reputation: 44
Status: Offline
Quote (aposperittis)
Ευτυχία, υγεία, επιτυχία, μακροζωία, λοιπόν, χρειάζεται τη συχνή ανταλλαγή φιλιών.

cool


"Στο τέλος, αυτό για το οποίο μετανιώνουμε περισσότερο είναι οι προσπάθειες τις οποίες ποτέ δεν κάναμε"
 
Forum » Off Topic » Περί ανέμων και υδάτων » Η ιστορία του φιλιού... (!)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search: